Ønsker å snu hver en stein
Etter den krevende budsjettsaken i onsdagens kommunestyremøte, ønsker kommunestyregruppa til Rindal Arbeiderparti å belyse deres syn på budsjettsaken og eiendomsskatten.
Over: Kommunestyregruppa i Rindal Arbeiderparti, f.v. Mona Bolme Nonstad, Mette Skjølsvold Aasen, Line Therese Flåtten, Robert Nergård, Åge Jonli, Eirik Tørset, Camilla Løften.
- I valgkampen uttalte vi at vi ønsker å holde eiendomsskatten så lav som mulig, sier Line Therese Flåtten. Helst ser partiet at det ikke er eiendomsskatt, men når den først er innført, ønsker de at den skal være så lav som mulig.
I forbindelse med innføringa av eiendomsskatten, mener Rindal Arbeiderparti det er behov for å gå grundig gjennom den kommunale drifta for å se om det drives så økonomisk som det er mulig å gjøre. Kommunestyrerepresentantene mener at kommunen har en ganske dyr drift, og viser til KOSTRA-tallene (Kommune-Stat-Rapportering som gir statistikk om ressursinnsats, prioritering og måloppnåelse i kommuner, bydeler og fylkeskommuner hvor man kan sammenligne med hverandre, med regionale inndelinger og med landsgjennomsnittet) som viser at Rindal på flere områder driver dyrt i forhold til sammenlignbare kommuner. - Vi må snu alle steiner og se etter om vi driver så økonomisk som vi burde. Hvis drifta er feil, må vi forsøke å gjøre grep sier Flåtten.
Gruppa mener at det drives for dyrt sammenlignet med kommuneoverføringene, og at det nå innføres eiendomsskatt for å drive kommunen. - Vi har visst i mange år at barnetallet og inntektene kommer til å gå ned, og da må vi gjøre noe, sier Flåtten. Rindal Arbeiderparti mener derfor kommunen burde foretatt en KOSTRA-analyse og gå grundig inn i prioriteringene i kommunen. - Vi kan ikke bare bruke KOSTRA-tallene der vi er gode, vi må også tørre å se på områdene hvor vi ikke er fullt så gode, sier Flåtten. Partiet er opptatt av at tjenestetilbudene må være like bra, men understreker at det ikke er sikkert at kvaliteten på tjenestene blir bedre av dyr drift.
Endringer i budsjettet
Partiet fremmet et forslag med redusert eiendomsskatt med 900 000 kr under onsdagens kommunestyremøte. Dette ville gitt en promillesats tilnærmet 3,5 promille. Arbeiderpartiet fikk her støtte av KrF, men ble nedstemt.
Partiet foreslo også økninger på enkelte poster. I det reviderte statsbudsjettet kom det 197 000 kroner til Rindal i opprustningspenger, hvor administrasjonen har tatt inn 100 000 av disse. Rindal Arbeiderparti mener imidlertid at alle 197 000 kroner trengs, siden de mener det er dårlig langsiktig økonomi å kutte mye i vedlikehold.
- Vi ønsker også å gå gjennom alle interkommunale avtaler i 2016, sier Åge Jonli, - Vi driver for eksempel i to leirer, og det kan vi ikke fortsette med. Vi må ta en side. Kanskje driver vi også med litt for mye?
Partiet mener også at Rindal er en administrativt tung kommune, og lurer på hva er det som gjør at kommunen er så administrativt tunge.
Neste budsjett
Alt dette vil partiet jobbe for til neste års budsjett. Den kommunale drifta påvirkes også av eksterne faktorer: det er meget avgjørende for den kommunale driften hvordan tilskuddet til småkommuner blir revidert neste år, sammen med hvordan kommune- og fylkesstrukturen blir seende ut.
Rindal Arbeiderparti er spente på hvordan skolestrukturen blir etter skolesammenslåingen til høsten. En annen stor omstrukturering som finner sted er omstruktureringen i helsesektoren fra 1.april. Partiet mener at Rindal har hatt en dyr helseinstitusjon, og håper at omstruktureringen kan gi en billigere drift av helsetunet på sikt.
Kjernesaker
Rindal Arbeiderparti er glad for at skolehelsesøster har kommet inn i budsjettet, da dette har vært en kampsak for dem.
Videre er de glade for at «den fjerde nattevakt» er ført inn, altså en nattevakt i hjemmetjenesten. Eirik Tørset påpeker at Rindal har vært de eneste i Møre og Romsdal som ikke har hatt dette.
De er også glade for at forslaget om prøveordning med leksefri i skolen er tatt bort, da de mener at det er vanskelig å ha med noe som ikke har støtte i forskning, som foreldre og elever ikke ønsker og pedagoger ikke mener at virker. - Vi vil ikke gamble med utdanningen til barna, sier Mette Skjølsvold Aasen. - Dersom man leser mer enn overskriftene i forskninga, ser man at resultatene som støtter leksefri i skolen kommer fra skoler som ikke er sammenlignbare, sier Camilla Løften.
Rindal Arbeiderparti ser fram til et nytt år, og ønsker innbyggerne i Rindal en god jul.