Olavsfortellingen i våre liv
Kjartan Bergslid trollbant over 40 rindalinger på husmøtet i Løsetlånna tirsdag kveld. Han tok oss med på Olav Den Helliges ferd gjennom livet frå røvar og viking til Helgenkongen som gav oss Olavsfortellingen
Innledningsvis delte han to sitat som hadde betydd mye for han.
-
Gunnar Danbolt aug.2012: Stiklestad er Nordens Golgata. Trondheim er Nordens Jerusalem.
-
Jan Kjerstad i Forføreren: Det er ikke ditt DNA som avgjør hvem du er som menneske. Det er de historiene du har hørt.
Temaet for kåseriet til Kjartan Bergslid var St.Olavsleden – en reise fra død til liv i Olav den Helliges fotspor. Pilgrimsleden må ha sjel, historie og mål. St.Olavsleden har sjel, djupe røtter i historia og ei spennende fortelling, og den har et hellig sted som mål.
Dermed ble vi med på heile Olavshistoria, fra fødselen på Ringerike, via dannelseshistoria som røverviking i øster- og vesterled til omvendelse og dåp i Rouen, Normandie i 1013 og til Stiklestad og kirka ved bredden av Nidelva.
Dette var stort sett historiske fakta.
Men vi fikk også høre historiene omkring Olav den Hellige etter hans død. Om åkeren på Sul som reiste seg, blodet som lækte og hår og skjegg som voks etter et han var død. Dette lærte vi kunne kalles Hagiografi. Det vil si å skrive hellig, folk skrev bibelske fortellinger inn i Olavs liv. Slik fikk folk inspirasjon til å lese Bibelens fortellinger inn i sine liv, oss i våre.
Gjennom Olavsfortellingen ønsker Bergslid å hjelpe pilgrimene til å se etter spor av den allmektige i sine liv. 27.juli skal ha starte fra Sverige med ei gruppe, gå til Trondheimsfjorden og segle utover til Trondheim og opp elva til sandbanken der Olavskirka ligg, Nidarosdomen. De skal oppleve siste delen av Olavs liv, og spørsmålet og utfordringa blir om folk idag få oppleve nytt liv etter Olavsleden, sier Bergslid.
Kjartan Bergslid hadde mange av barneåra sine i Rindal, tok presteutdanning, har vært verdens nordligste kapellan og er nå sokneprest i Levanger med permisjon for å arbeide som prosjektleder ved Regionalt pilgrimssenter Stiklestad. Han er høttrindaling med Bekkjastøggu i Hølstoen.
Kvelden inneholdt mange sanger som var gode å synge med gammelorganist Arvid Halsetrønning ved trøorgelet, og sjølsagt var det rikelig med kaffe og brød!