Mari Wold

Rindal kommune melder:

Oppdatert informasjon om korona fra kommuneoverlegen

Etter at hele samfunnet stengte ned den 13. mars, har vi nå begynt med en gradvis gjenåpning. Det oppleves som trygt. Nå har vi noen uker bak oss med åpning av blant annet barnehager, skoler, treningsaktiviteter og frisører. Tallene viser en nedgang i antall smittede, antall sykehusinnleggelser, og antall dødsfall. 

Antall tester utført i Norge ligger på verdenstoppen. De siste ukene ser man at antall positive tester (altså påviste tilfeller) går ned. På landsbasis tester ca 1% positivt på sykdommen, mot rundt 5 % de første ukene. 

Den positive utviklingen skyldes at man innførte strenge regler initialt. Dette ga oss tid til å bremse og redusere antall smittede. Fordi samfunnet og befolkningen har vært flinke til å etterleve smitteverntiltakene, kan man nå gjenåpne samfunnet. For å ikke få en for stor oppblomstring av smitte, må vi fortsatt være nøye med håndvask, hold avstand (1 meter), nys i albuekroken, og hold deg hjemme hvis du er syk. Dette er grunnleggende smitteverntiltak som virker aller best. 

Så lenge alle passer på de grunnleggende smitteverntiltakene, vil dette gå bra.

I Rindal er det fortsatt ikke påvist noen smittede, og vi fortsetter med testing av alle personer med symptomer på luftveisinfeksjon. Det er ikke lenger nødvendig at husstandsmedlemmer av de som testes, settes i karantene. Det betyr at de andre i husstanden, kan dra på jobb/skole/barnehage som vanlig, med mindre legen din har sagt noe annet. 

Hvis noen er engstelig for å komme tilbake til arbeidsplassen, skole, eller å bli smittet på offentlig sted, kan man tenke på dette; nemlig holde avstand og vaske hendene. Ikke ta deg til ansiktet, vent med det til du er kommet hjem og vasket hendene.  

Samtidig vil jeg presisere at man blir ikke smittet av å passere en person som er smittet. Det krever at man får spytt eller snørr fra en smittet på seg, og inn gjennom egen munn eller nese; derfor er nettopp det å vaske hender og nyse i armkroken så viktig. Et annet viktig aspekt er tiden man er eksponert. Man regnes som nærkontakt hvis man har oppholdt seg nærmere 2 meter i >15 minutter med en som har påvist smitte. 

Noe annet positivt man kan ta med seg som en følge av økt fokus på grunnleggende smitteverntiltak, er at andelen med andre smittsomme sykdommer er halvert i denne perioden, sammenlignet med samme tid i fjor.

Så fortsett derfor med håndvask, hold avstand og holde deg hjemme om du er syk! 

Mari Wold, Rindal 13/5-20 

 

Arkivfoto