Overtar innovasjon og tradisjon

I forrige uke startet Per Ivar Hyldbakk for fullt som daglig leder i Rindalshytter. Ålvundfjordingen er klar for å videreutvikle bedriftens mangeårige suksess med innovasjon og tradisjon i hyttenæringa.

- Jeg visste merkelig lite om Rindalshytter før. Jeg hadde selvsagt hørt om det, smiler Hyldbakk og peker på et stemningsfullt bilde av ei hytte i urnorsk natur. Slik koblet han navnet med produktet. Ferdighytter møter tradisjon. Tanken på å jobbe med noe slikt virket forlokkende.

Den ferske lederen bor selv i et tradisjonsrikt bygg på Neslandet i Ålvundfjord med samboer og fire barn. Det massive trønderlånet fra 1860-tallet gir næring til både interesse og hobby. Hyldbakk kommer fra en karriere som distriktsleder i Veidekke, med et ansvarsområde som spente seg fra Saltfjellet i nord til Trøndelagsfylkene i sør. Det var en jobb som krevde mye reising, derfor ser han ikke mørkt på å pendle mellom Neslandet og Rindal, snarere tvert imot.

- Det er svært overkommelig. Nå kommer jeg nærmere familien, og når jobben er så spennende og interessant er det i tillegg veldig givende.

Hyldbakk overtar etter Steinar Skjerdingstad, som var daglig leder i Rindalshytter i fem år. Den tidligere lederen har bidratt til en god overgang for sin etterfølger. Hyldbakk er dessuten full av lovord for måten han er tatt imot på kontor- og produksjonslokalene på Bjergen, ikke bare av kollegene i Rindalshytter men også av de samlokaliserte hos Rindalslist.

- Jeg er blitt tatt utrolig godt imot av både eiere og ansatte, så nå ser jeg bare med glede på fortsettelsen. Det er en utrolig fin gjeng vi har her, med mye ansiennitet og humør.

 

Manuelt og maskinelt

Noen skritt ut fra daglig leders kontordør ligger produksjonslokalene. De er delt i to hovedhaller; laftehallen og kappehallen. I førstnevnte jobber for tiden Oddbjørn Røen og Lars Moe Løset med et anneks som skal settes opp i Tørsetmarka. Røen og Løset er begge laftere, med henholdsvis 29 og 10 års fartstid i Rindalshytter. I laftehallen går mesteparten av arbeidet i rent håndverk: med øks og tappjern til eldgamle teknikker. Hver lafter har hver sin metode, og ingen stokk er lik, forteller Røen, men sluttresultatet blir det samme.

I nabohallen tilpasses materialene med topp moderne sager. Det er her de fleste hyttene produseres til «ferdigpakker», noe som tar rundt regnet ei uke. I kapphallen finner vi Arnfinn Berdal og Odd Bævre, sistnevnte med hele 33 års ansiennitet i Rindalshytter. Både Berdal og Bævre har tidligere jobbet med snekkerarbeid og montering av hytter. De mener erfaringen er en sterk fordel i arbeidet med materialene.

Lars Moe Løset, Oddbjørn Røen og Per Ivar Hyldbakk_690x419.jpg

F.v. Lars Moe Løset, Oddbjørn Røen og Per Ivar Hyldbakk i laftehallen.

Arnfinn Berdal og Odd Bævre_690x462.jpg

Arnfinn Berdal og Odd Bævre i kapphallen.

 

Fremtidsplaner

- Vi har planer om å vokse og bli en større aktør, fastslår Hyldbakk.

Effektivisering av produksjonskapasitet og idéutvikling er noe av det han ser mest frem til. Å delta i salgsprosesser i selskap med erfarne og kompetente kolleger er veldig kjekt, skal vi tro Hyldbakk.

Han gleder seg over vedtaket angående byggteknisk forskrift, og kaller det en prinsipielt viktig sak for laftenæringa – og for Rindalshytter spesielt.

- Laft er noe vi vil satse videre på. Det er et virkelig norsk tradisjonshåndverk som vi ønsker å kombinere godt med moderne design. Jeg tror markedet ønsker det. Derfor jobber vi også med å utvikle mer overkommelige priser for salg av stavlaft. Vi vil ha stavlaft ut til folket, smiler Hyldbakk.

Samtidig som det skal satses på mer laft skal tanken om praktiske og hensiktsmessige hyttemodeller med moderne uttrykk holdes i hevd, spesielt gjennom Retro-serien.

Hyldbakk trekker frem Rindalshytters egne Småhus som et annet, interessant konsept. I det relativt nye Småhus-konseptet består hytta av flere enkeltstående moduler og muligheten for å skape små tun og uteområder. Både Retro og Småhus har fokus på å slippe naturen inn i et enkelt hytteliv.

- Jeg tror tiden for de riktig store palassene er forbi. Nå vil folk ha det enkelt og hensiktsmessig i naturen. Og det passer oss fint. Om vi ikke leverer de største hyttene, skal vi i alle fall være en innovativ hytteprodusent. Da føler vi at vi har lykkes, sier Hyldbakk.

Han presiserer at det riktignok ikke er gjort i en håndvending. Det må jobbes hardt for å møte markedet og nå kundene. Hyldbakk forteller om en salgsprosess som er annerledes i dag enn den var for ti år siden. Nå tar prosessen gjerne flere år, og kundene er svært konkrete i sine ønsker – både i utforming og økonomi.

- Folk som satser på hytter legger ofte sjela si i det. Da er det desto viktigere å være i forkant, for å tilpasse oss.

Den overordnede tanken er med andre ord å alltid kunne strekke og fornye seg.

- Å lykkes med å vokse i et marked hvor man leverer et nytt produkt, og med de spennende modellene vi har. Så godt forankret i tradisjon som vi er, med et moderne uttrykk, gir en «killer combo». En så innovativ bedrift, som har jobbet så hardt i så mange år, fortjener en slik posisjon, sier Hyldbakk.

 

LANGHUS_med_sauogfoss_690x744.jpg

Ferdighytter møter tradisjon. Foto: Rindalshytter/MIR.