Olav Reitan og Ole Solvik

På beina etter brannen

Etter brannen på Bergmoen snekkerverksted i april har bedriften nå stablet seg på beina igjen. Fredag fikk Rindal Næringsforum høre at produksjonen er tilbake for fullt og etterslepet så å si er innhentet.

Bildet over: Daglig leder i Bergmoen snekkerverksted Olav Reitan (t.v.) og leder i Rindal Næringsforum Ole Solvik.

Fredag 13. april rundt kl. 18 ble det varslet om brann på baksiden av produksjonslokalene som ligger på Bjergen industriområde. En person som kom kjørende på veien oppdaget tilfeldigvis flammene som sto over taket og ringte brannvesenet. Daglig leder Olav Reitan hadde fått varsel på telefonen da alarmen gikk, og ansatte fikk hentet ut brannslangen og begynt slokningsarbeidet. Brannvesenet har i ettertid sagt at brannen var tre-fire minutter unna å gjøre langt større skade, ikke bare i bygningen, men potensielt også i industriområdet, så den raske reaksjonstiden var fullstendig avgjørende.

Årsaken var selvantenning, sannsynligvis i kjemikalier i to søppeldunker som sto inntil veggen.

Brannskader Bergmoen snekkerverksted.jpg

Lakkverksted Bergmoen.jpg

Her ser man hvor nært brannen var katastrofe. Det er ikke mange meter mellom varmeutviklingen på veggen til venstre i bildet (malt over) til lakkspannene nederst til høyre i bildet. Hadde de antent ville det ført til en eksplosjon som ville fått helt andre proporsjoner. - Jeg tør ikke tenke på hvordan det kunne gått, sier Olav Reitan.

Han forteller at det har vært noe ekstraarbeid etter brannen, og totalt vil den koste bedriften rundt en million kroner i driftsstans og materiell. Nå er det kun veggen som har synlige skader. I ettertid var det i tillegg usikkert om materialer og produkter i hallen hadde fått skader. Men varmen hadde ikke gått inn i bygget, så det hadde ikke forekommet noe sotlukt i produktene - som til sammen hadde en verdi på rundt 300.000 kroner.

- Vi berga kjøle godt, egentlig. Vi tåler et hull i veggen så lenge produksjonen er kommet i gang, sier Reitan.

De har på det meste ligget tre uker etter skjema, men med velvillige medarbeidere skal de klare å hente seg inn til ferien, mener Reitan.

 

Jevn økning

Bergmoen snekkerverksted og deres åtte faste ansatte leverer i all hovedsak trapper til hele Midt-Norge. De har gått fra en omsetning på 6,6 millioner i 2016, til mellom 7-7,5 millioner i fjoråret.

- Plussresultat har vi levert i alle år, sier daglig leder Reitan.

Selv om Bergmoen har levert utallige unike løsninger er 90% av det som leveres mer standardiserte trapper. Bergmoen samarbeider ofte med naboene, som A. Kvam, bare sist i mai har de to samarbeidet om to trapper. Bergmoen leverer også mange hemsstiger til Rindalshytter.

- Vi lager ikke én trapp som er lik i løpet av året, hver eneste en er skreddersydd på mål til kunden. Slik går det an å overleve med produktet på landsbygda, mener Reitan.

Oppdragene er jevnt fordelt mellom private og firma. Nylig fikk Bergmoen åpnet showroom med modeller, da flere av kundene har lyst til å ta og føle på produktet foran å kun se det på nett. Reitan forteller at nettopp kommunikasjon står sentralt i kundeforholdet, og det er noe som har forandret seg bare de siste årene. Han mener kundens forventninger og krav stiger og forandrer seg for hvert år, til man i dag er kommet til det punktet hvor kommunikasjon har blitt like viktig som selve snekkerarbeidet.

 

Givende arbeidshverdag

Reitan forteller at de ansatte gir uttrykk for at det er givende arbeid de driver med. Ikke en dag er lik; alle får ut og montere trapper og får være med fra start til slutt.

- Dette er noe av sjarmen med det vi driver med, når vi får være med på hele prosessen, sier Reitan.

Fremtida ser lys og digital ut for Bergmoen: En ansatt jobber med mesterbrev, en annen med fagbrev. De har tilrettelagt for CNC-fres som vil være på plass i løpet av sommeren, noe som betyr en investering på rundt to millioner. Bedriften vurderer også flere andre tekniske hjelpemidler, men det gode, gamle håndarbeidet vil kreves uansett, sier Reitan. De siste to årene har Bergmoen i tillegg jobbet med NTNU og Innveno om et program som lager heldigitalisert trapp med parametrisk design. Prosjektet får støtte fra Innovasjon Norge, og resultatet vil forhåpentligvis snart se dagens lys.

Olav Reitan trapp i bakgrunn.jpg