Hakkespett_1024x846

Påskehakkespett er tretåspett

Hva er dette for en kar? Det er Wenche Rennan som spør. De hakkespettene jeg har sett er rød på hodet, men denne som besøkte oss på høtta hadde tatt på seg påskelua! Hva slags hakkespett er dette? Håper noen kan gi meg svar på det. Vi lar utfordringa gå til leserne i første omgang - bruk redaktor@trollheimsporten.no. Det tok ikke lang tid før vi fikk svar:

Foto: Wenche Rennan - hvilken fugl er dette? Svar til redaktor@trollheimsporten.no.

Vi fikk fort svar i går kveld fra Ola Bakken, Jørgen Holte og Lasse Skjølsvold. Alle tre kunne fortelle at dette er tretåspett og Lasse sier: Dette er sikkert en Tretåspett. Hannen har gul flekk på hodet og som navnet sier har
den bare tre tær.

Tretåspetten er på størrelse med flaggspett, men svart/kvit-farget og den eneste av flaggspettene uten rødt. Til gjengjeld har hannen mørk sitrongul isse og begge kjønnene avslører en lang kvit rygg i sterk kontrast til de mørke overvingene og den svarte stjerten. Som namnet sier har den tre tær.

Den er en vanlig hekkefugl og hekker i høgtliggende barskog i østlige deler av Sør-Norge, meir vanlig i Trøndelag og nordover til Finnmark. Den er en lite sky hakkespett som om våren gir seg til kjenne med intens tromming på tørre trær og greiner. Den finner en vesentlig del av føden (insekter og larver) i døde eller døende trær. Hakker små hull i ring omkring granstammer for å få tak i kvae. Reirhull i bar- eller lauvtre, der den i mai-juni legger 3-6 kvite egg som ruges av begge foreldrene i rundt 11 døgn. Ungene forlater reiret når de er 22-25 dager gamle. Tretåspetten er en stand- og streiffugl som om vinteren ofte viser seg i landsdeler der den ikke hekker.