Hubro 2_1024x774

Fredet ugle var gjennomvåt, mager og kald

Per Helge reddet forfrossen hubro

Onsdag 22 desember var Per Helge Aarnes på 14 år, sin første dag i juleferien, og han var ute på tur. Da fant han en våt, forfrossen og kald ugle. På telefon, fikk han tak i sin bror, som kom med en stor kasse. Det viste seg å være en hubro - freda her på våre trakter. Sjå bildene og les den fantastiske historia fortalt av Marita Sæter:

Marita Sæter med hubroen. Foto: Jo Heggset

Dem fikk frakta fuglen hjem, men lurte på hva han skulle gjøre videre. Derfor ringte de meg, og fortalte om funnet. Han hadde kikka i fugleboka og trodde kanskje det var en hubro...

Det var en hubro!
Etter å ha mottatt bilde som han sendte meg på telefon, kunne jeg konstaterte at han hadde rett. Det var en hubro (til venstre på pallen - foto: Marit H Sæter)!

Jeg foreslo at vi, min samboer og jeg kunne komme å ta en titt, noe han satte pris på. Da vi kom dit, var hele familien samla, og enige om at vi skulle ta med oss den "opptinte" men søkkvåte fuglen hjem.

Per Helge er en ivrig friluftskar, han skal ha all ære for at han tok ansvar, og at hubroen er i live. Det var - 15 grader og vind, så den hadde frosset ihjel om den ble sittende.

Vel hjemme starta tørkeprossesen. Ugla så etterhvert ut til å være i fin form, men ganske mager under fjærdrakta. Må si det føltes rart å legge seg for å sove med en levende hubro i huset.

En stor sensasjon
For meg var dette en stor sensasjon, da jeg alltid har hatt et ønske om å se en vill hubro. Nå fikk jeg den bokstavlig talt rett i fanget. Nå må jeg legge til at her hos oss er vi vant til alle slags rare overnattingsgjester, alt fra flaggermus, forskjellige småfugler, kråker, til og med en svane. Det vi har mest erfaring med er kattugler, som også er min favorittfugl.

Hubroen blir utrolig stor i forhold, å de lange klørne er sylskarpe, men det var en himmelsk opplevelse å få nærkontakt med denne praktfulle ugla.

På rødlista
Hubroen blir regnet som den største ugla i verden, en stor ho-hubro kan bli over 4 kilo og ha et vingespenn på 1,8 meter. Hubroen står på rødlista over truede dyrearter, den har vært totalfredet siden 1971.

I Surnadal, har vi svært få observasjoner av hubro de siste tyve åra. Etter fem døgn med foring med mus, lemen, stokkand og ekorn ble den 27desember, sluppet fri.

Det var et stort øyeblikk da den etter noen sekunders betenkningstid, tok sats, letta og fløy lavt og helt lydløst over ekra og inn i skogen..... Hubroen er den vakreste fuglen jeg har sett, og jeg glemmer aldri den flotte opplevelsen det var å få se den fly avsted..... Et øyeblikk for livet!

Hilsen Marita Sæter

Bildet over til høyre av redningsmannskapet har Marita Sæter tatt, mens den flygende hubroen har Marit H Sæter foreviget: