Provisorisk veg så raskt som mulig
Statens vegvesen vil ha fullt trykk på å lage kjørbar veg inn til Todalen. Strategien vil bli å få til et kjørbart felt gjennom det 90 meter lange rasområdet så snart som mulig, for så å ferdigstille resten av vegen etter hvert, skriv de i ei pressemelding som du kan lese nedafor. Sjå også todalen.no for siste nytt!
Skog-Kompaniet har i dag rydda unna skog ved sida av rasområdet. Foto: Palmer Vikan/Skogkompaniet
Vil jobbe for å få på plass provisorisk veg så raskt som mulig
Statens vegvesen vil ha fullt trykk på å lage kjørbar veg inn til Todalen. Strategien vil bli å få til et kjørbart felt gjennom det 90 meter lange rasområdet så snart som mulig, for så å ferdigstille resten av vegen etter hvert.
Ordføreren i Surnadal er i Tidens Krav sitert på at det vil kunne ta to måneder å få vegen på plass, med henvisning til Statens vegvesen som kilde. Statens vegvesen er ikke kjent med at denne informasjonen er gitt, og oppfatter dette som et svært pessimistisk anslag.
Kjørbar veg på tre-til fire uker om været tillater det
- Vi skjønner at folk i Todalen venter utålmodig på vegen sin og vi har fullt trykk på dette arbeidet. Vi vil prioritere å få til et kjørbart felt gjennom rasområdet så snart det lar seg gjøre og fullføre resten av vegen etter hvert. Da får vi en provisorisk, men trygg veg som vi kan lede trafikken gjennom mens resten av arbeidet fullføres. Om været tillater full aktivitet fra oppstart og utover, er jeg optimistisk til at vi kan få dette til tre-fire uker etter at rasstedet er friskmeldt av fjellsikringsteamet, sier sjefingeniør Ivar Hol.
Det jobbes nå videre med sikring av rasstedet. Dette arbeidet har blitt noe forsinket av regnværet de siste dagene, men ble gjenopptatt i dag. I går ble det også satt inn skogsmaskiner i området for å rydde vekk trær.
Ikke bekymret for nye flomskred
Raset som gikk i Todalen går under benevnelsen flomskred. Geolog Stig Lillevik er tett involvert i arbeidet med å sikre rasrenna. Han er ikke spesielt bekymret for at det vil komme nye flomskred i området.
- Dette er ikke et område som er spesielt i risikosonen i utgangspunktet. Det som har utløst raset er at det har kommet en helt ekstrem nedbørsmengde på svært kort tid på et lite avgrenset område. Dette har mettet torv og myr med vann og sendt den avgårde som en suppe utfor en bratt skrent. Slike fenomen oppstår fra tid til annen, men at det skal skje på nytt i Todalen nå, er vel litt som å få to lynnedslag på samme sted, sier han.
Jobber for sikring til vinteren
Statens vegvesen jobber for å få på plass permanent sikring til vinteren.
- Raset har etterlatt seg et område som vil bli sårbart for nedfall av is og stein til vinteren. Vi jobber nå med å få på plass egnet sikring. Vi kommer til å gå ut med mer informasjon om dette senere, sier Ivar Hol.