Oppdatert med link til lokale ordførerrapporter fra 1941

Publiserer tusenvis av nye krigskilder på nett

Første del av Arkivverkets vårslipp 2020 er nå tilgjengelig for alle i Digitalarkivet. Her kan man se tusenvis av dokumentsider og fotografier knyttet til invasjonen og begivenheter de nærmeste ukene etterpå.

Tyske soldater marsjerer på Karl Johan i Oslo, april 1940 foto ArkivverketRiksarkivetNTBs krigsarkiv.jpg
Tyske soldater marsjerer på Karl Johan i Oslo, april 1940 (foto: Arkivverket/Riksarkivet/NTBs krigsarkiv).
 

Dette skriver Arkivverket i en pressemelding torsdag.

I vårslippene publiserer Arkivverket dokumenter og fotografier fra 2. verdenskrig i Digitalarkivet. Årets vårslipp er delt på to datoer, 9. april og 8. mai. I anledning av at det er 80 år siden invasjonen og 75 år siden frigjøringer legger Arkivverket ut dokumenter og fotografier knyttet særlig til de to begivenhetene. De er hentet fra arkiver som enten nylig er kommer til Arkivverket, nylig er ordnet eller hvor taushetsplikten nylig er opphevet.

For riksarkivar Inga Bolstad er vårslippet en sentral del av Arkivverkets arbeid med å gjøre arkivkildene kjent og tilgjengelige.

– Siden i fjor høst har vi jobbet med å identifisere og digitalisere nytt spennende materiale fra andre verdenskrig. Første del av dette er i dag publisert i Digitalarkivet. Vi har som en hovedsatsing å gjøre arkivene digitalt tilgjengelig for alle, uavhengig av tid og sted. Vi vet at den digitale tilgangen fører til økt bruk av viktig historisk dokumentasjon, og det er også viktig i et demokratisk perspektiv, sier Bolstad.

I vårslippet 9. april presenterer vi både tyske og britiske angrepsplaner på Norge, skriftlige rapporter fra alle norske kommuner om hva som skjedde de første to krigsmånedene, tilsvarende dokumentasjon om militære begivenheter i Valdres, fotografier av ødeleggelsene våren 1940, samt personlige beretninger fra fire sentrale aktører: kronprinsparets adjutanter i form av et ektepar, en oberst og en politimann - som også var spionjeger.

En nærmere omtale av kildene finner du på arkivverket.no, eller du kan gå direkte til kildene i Digitalarkivet.

Et nytt vårslipp kommer allerede 8. mai i år, og da er det registre over nordmenn i fangenskap som er det sentrale. 

Totalt i årets to vårslipp slipper Arkivverket nær 100 000 sider.


I dette stoffet finner vi blant annet ordfører-rapporter fra landets kommuner.

Hva skjedde i den enkelte norske kommune våren 1940? Hvordan merket man invasjonen og krigen? Det NS-styrte Innenriksdepartementet opprettet et Institutt for historisk forskning som skulle sikre kilder for ettertiden. Alle fylkesmenn og ordførere fikk i oppdrag å beskrive krigsbegivenhetene våren 1940 i sitt fylke og i sin kommune. Disse rapportene finnes for hele landet og er til sammen på mer enn 5.000 sider. Du kan nå lese mer om hva som skjedde i din hjemkommune. 

Ordførerrapport fra Rindal (Skrevet av Mikkel Bakken, 5. september 1941)
Ordførerrapport fra Surnadal (Skrevet av Hans Svean (?), 20. september 1941)
Ordførerrapport fra Åsskard (Skrevet av Peder Bøe (?), 8. september 1941)
Ordførerrapport for Stangvik (Skrevet av Erling Torhus (?), 3. desember 1941)

* Det er mulig at vi ikke har tydet navnene riktig. Send oss e-post på redaktor@trollheimsporten.no dersom noe bør rettes, eller dersom du finner mer interessant lokalt stoff i arkivet som flere bør få vite om.

Et av bombekraterne i Åndalsnes etter tyske bomber i april 1940 Foto ArkivverketRiksarkivetNTBs krigsarkiv.jpg
Et av bombekraterne i Åndalsnes etter tyske bomber i april 1940 (original bildetekst). (Foto: Arkivverket/Riksarkivet/NTBs krigsarkiv.)