Uttale fra Surnadal Næringsforening:
Regiontilknytning
Surnadal er en av flere kommuner på Nordmøre som har besluttet å gjennomføre en utredning i forhold til å bli en del av Trøndelag kontra det å bli værende i Møre og Romsdal. Surnadal kommune har rettet en forespørsel til Surnadal Næringsforening om hvilke spørsmål og tema som er interessante for næringslivet å ta med i en slik utredning.
Surnadal Næringsforening har tatt dette opp med sine medlemmer, og laget en oppsummering som de har sendt til Surnadal kommune.
Her er brevet:
Regiontilknytning, viktige områder å utrede
Flere av kommunene på Nordmøre driver i disse dager og gjennomfører en utredning omkring det å bli værende som en del av Møre og Romsdal kontra det å kunne bli en del av et nytt Trøndelag. Surnadal kommune er en av disse kommunene. Surnadal Næringsforening er blitt utfordret av Surnadal kommune til å komme med innspill på hva som er viktig å få utredet for næringslivet i Surnadal i forbindelse med regiontilknytning.
For å kunne komme med et grundig svar på dette, har vi sendt ut forespørsel til næringsaktører/bedrifter i Surnadal, både medlemsbedrifter og ikke-medlemmer, nærmere 130 næringsaktører/bedrifter. Vi har spurt om hvilke områder er viktig å utrede for næringslivets del, og hva er det viktig å få svar på for næringslivet? Vi har spurt om hva som er viktig for «din» bedrift. Om man unnlater å svare, forstås som at dette spørsmålet ikke har noen betydning for bedriften.
Vi har fått inn 13 skriftlige svar på utsendelsen. Dette er fra både mindre, mellomstore og store bedrifter i Surnadals-målestokk. Av dette kan vi si at svarene er representative for næringslivet i Surnadal.
Punktene nedenfor er ikke satt opp i prioritert rekkefølge.
- Spørsmålet har liten betydning for de mindre bedriftene
Av utsendte forespørsler har vi fått svar fra 10%. Av dette kan man forstå at for de fleste har dette spørsmålet liten betydning. Dette bekreftes også fra noen av besvarelsene, spesielt gjelder dette de mindre/minste bedriftene.
- Nordmørs-identiteten
Flere i besvarelsen nevner at bedriftens identitet og historie er knytt opp mot Nordmøre. Identitet og profil er viktig i næringssammenheng. Flere av svar-bedriftene har det viktigste markedet sitt på Nordmøre og i Møre og Romsdal, og ønsker derfor å være tettest mulig knytt opp mot dette.
- Todalsfjordprosjektet
Samferdsel, logistikk og Todalsfjordprosjektet er nevnt av mange som et viktig moment, ref. punktet om marked og identitet ovenfor. Det er derfor av stor betydning at spørsmålet rundt realisering av Todalsfjordprosjektet blir utredet, knytt til hvilken region Surnadal skal tilhøre der det er størst mulighet for at prosjektet blir realisert, Møre og Romsdal kontra Trøndelag.
- Fylkesveg FV 65
FV 65 er en gjenganger hos flere, spesielt blant de største bedriftene som frakter råstoff inn til kommunen og produktene sine ut av kommunen. Hvem er best og raskest i stand til å utbedre
FV 65 og få denne godkjent til kjøretøy på 25 meters lengde, Møre og Romsdal eller Trøndelag? Dette er et viktig spørsmål å få svar på for næringslivet i den pågående utredningen.
- Surnadal Videregående skole
En av de største fellesnevnerne blant svarene er elevgrunnlaget til Surnadal Videregående skole. Skolen er av avgjørende betydning for arbeidsmarkedsgrunnlaget til næringslivet i regionen. Næringslivet vil vite om opptaksområdet blir endret ved en endring av fylkesgrensene. På hvilken måte skal skolen kunne bevare og styrke elevgrunnlaget, og hvordan virker regiontilknytningen inn på dette? Dette forventer næringslivet å få et svar på gjennom utredningen.
- Andre moment som ønskes avklart
De 5 første punktene er punkt som går igjen hos mange av svarene. Her er noen enkeltmoment som næringa gjerne skulle fått svar på i utredning:
- Blir arbeidsgiveravgift-satsene endra ved endring av fylkesgrense?
- Hvilket fylke gir best støtte til gründerskap, FoU-miljøer og landbruk?
- Hvilke konsekvenser har det for bedrifter i Surnadal at Rindal og Halsa skifter regiontilknytning? Surnadal, Rindal og Halsa er i dag en felles bo- og arbeidsmarkedsregion.
- Hvordan vil en ny regiontilknytning påvirke dagens arbeidsmarkedsregion, og vil Surnadal og Indre Nordmøre fortsatt være en vekstkraftig bo- og arbeidsmarkedsregion med Rindal og Halsa i Trøndelag?
Styret i Surnadal Næringsforening håper at våre spørsmål og innspill blir ivaretatt i utredningen, og ser fram til utredningens sluttrapport og svar.
På vegne av Surnadal Næringsforening
Eva Husby - styreleder