Rekonstruksjon av luftvakthytta på Garbergsfjellet

Hytta på Garbergsfjellet er et koselig sted å ta inn for fjellvandrere både sommer og vinter. Hytta var bygd som luftvaktshytte for Heimevernet tidlig på 50-tallet, med et tårn med glasskuppel på toppen. Tårnet ble senere fjernet, men nå har ildsjeler i Rørvatnet vel det bygd opp på nytt.

Det er Rørvatnet Vel som disponerer hytta på Garbergsfjellet, og den står åpen for alle som trenger ly for været, eller bare en liten rast på fjelltur. Det er mulighet for å fyre i ovnen, koke kaffe og varme seg. Det er over tusen besøkende innom hytta hvert år. Mange går opp på Garbergsfjellet fra Rindal, og mange går opp fra Storås. Hytta på Garbergsfjellet er også et populært turmål for de som har hytte i området.

Hytta ligger midt oppe på Garbergsfjellet, på det høyeste punktet, så vidt over på Orkdalssida. Det ble bygd ca 400 slike hytter rudnt om i landet på 50-tallet, forteller Arild Haugen. Hyttene ble brukt av Heimevernet for å se etter fly, men så kom radaren, og luftvaktshyttene ble overflødige. Mange av dem forfalt. Hytta på Garbergsfjellet ble brukt som privat hytte i mange år, før Rørvatnte Vel fikk overta den. Velforeninga får disponere hytta så lenge de holder den åpen for allmennheten.

Prosjektet med å sette opp tårnet på nytt har vært samtaleemne i mange år, forteller Arild Haugen.

– Nå fikk vi ånden over oss. Vi har bygd på hytta litt, med flatt tak, og et lite tårn med glasskuppel på toppen.

Han forteller at de har prøvd å skaffe ei original jernramme fra ei tilsvarende luftvakthytte, men det var ikke mulig å skaffe. Det eksisterer fortsatt noen slike rammer, men de som eier dem vil ikke selge dem. 

– Vi var på Hovin og tok mål og bilder av ei slik ramme, og rekonstruerte den, forteller Arild Haugen.

– Det er en fantastisk utsikt der oppe. Det er jo en grunn til at hytta ble plassert der den er, som ukikkspost,