DSC_0205

Restaurerer det gamle elveløpet i Sæterøya

NVE Anlegg har startet arbeidet med restaurering av Gammelelva i Sæterøya, som er en del av Surna naturreservat i Nedre Surnadal. Årsaken er at Gammelelva er i ferd med å gro igjen på grunn av menneskelig aktivitet.


Rasteområde for fugl
 

Det gamle elveløpet gror igjen, blant annet fordi bruer som tidligere kryssa elva har blitt erstatta av fyllinger med rør med for liten dimensjon. Næringsavrenning fra landbruksvirksomhet bidrar også til gjengroing.

Formålet med restaureringa er altså å få fri gjennomstrømming for flo og flomvann gjennom hele det gamle elveløpet. Vanntilførselen fra sjøen er i dag avstengt med en fylling. Dette skal åpnes opp ved å sette inn kulverter, slik at området bli et attraktivt rasteområde for fugl. Fylkeskommunen legger også vekt på å få god kvalitet på vannet i elveløpet.

- Vi setter stor pris på at dette blir gjort! Dette er første gang det blir satt i gang restaurering av våtmark i Surnadal. Dette er nokså sjeldent på landsbasis enda, forteller miljøvernkonsulent Bodil Gjeldnes i Surnadal kommune. 

Grunneierne i området er også positive til tiltaket. Man regner med at det også vil virke positivt for dyrkajorda. Slik det er nå bli deler av åkrene tidvis oversvømt av vann. Men dyrkajorda er altså ikke en del av naturreservatet.

DSC_0213.jpg

Første gang i Møre og Romsdal

Solveig S. Berg fra fylkemannens miljøavdeling forteller at dette er det første store restaureringsprosjektet av vassdrag i Møre og Romsdal, og derfor et ganske spesielt tiltak. Det blir et slags pilotprosjekt, man må prøve seg litt fram for å få best mulig resultat. Restaurering av våtmark og myr er en prioritert oppgave for Klima- og miljøverndepartementet. 

Elveleiet i Sæterøya er av naturtypen kroksjø. Dette er en truet naturtype. Mange slike kroksjøer har forsvunnet, f.eks. i forbindelse med dyrking. De blir lett ødelagt. Solveig S. Berg forteller at det er få slike kroksjøer igjen i Møre og Romsdal, derfor er de ekstra viktige å ta vare på. Når elveleiet gror igjen, slik det har gjort her, vil mange av verneverdiene forsvinne.

Nå skal masser graves ut fra den ene sida av elveleiet, slik at man får tilbake vannspeilet. Det blir ikke gravd ut i ei rett linje, for det skal se mest mulig naturlig ut. Massene som graves ut skal brukes av grunneiere i området. For å sikre vanngjennomstrømminga skal det også legges ut flere og større kulverter under veiene som krysser elva.

Det er fylkesmannens miljøvernavdeling som er forvaltningsmyndighet i dette verna området, og det er budsjettert med 500.000 kroner til tiltaket.

DSC_0218.jpg
Deler av dyrkajorda i området er til tider oversvømt av flovann.

DSC_0221.jpg
Det skal åpnes en kanal i det gjengrodde elveleiet.

DSC_0207.jpg
Arbeidet er i gang.

DSC_0193.jpg
Her har man laget ei lita "øy", som skal bli et friområde for hekkende fugler. Her får ikke reven tak i fugleegga.

DSC_0199.jpg
F.v. Håkon Slutaas fra fylkeskommunen, Solveig S. Berg fra Fylkesmannen, Bodil Gjeldnes fra Surnadal kommune og Pernille Giske fra fylkeskommunen.