Resultater fra LOs Sommerpatrulje 2014
Etter en grundig runde, har Sommerpatruljen med 25 deltakere, som tilsvarer 73 dagsverk, besøkt 408 bedrifter i Møre og Romsdal. Årets resultater i fylket er av de verre.
Vi har møtt på ansatte i turistnæringa som har mangelfulle arbeidskontrakter, og som har fått oppsigelse på dagen uten å få det formelt skriftlig etter arbeidsmiljølovens §15- 4. Eller i det hele tatt drøfting før avgjørelse om oppsigelse etter §15-1, har heler ikke vært tilstede.
Fast, flat lønn og mange arbeidstimer har vi også sett i denne bransjen på årets patrulje. Selv om en har fastlønn, så skal en ha overtidsbetalt ved arbeid over 9 timer per dag eller sammenlagt 40timer i uken.
Den groveste saken vi kom over var faktisk et arbeidsforhold til en lærling i Ålesund.
Da patruljen kom på besøk så avdekket vi at vedkommende hadde jobbet 700 overtidstimer på flat, fast lønn på så lite som 5.500kr i måneden. Det viser seg i ettertid at de 700 timene bare var de timene lærlingen ikke hadde avspasert ennå. På hele læreperioden, så har vedkommende faktisk jobbet 1400 overtidstimer på samme lønn uten et eneste tillegg! I en av disse periodene så jobbet lærlingen også 56 timer på 4 dager, og ene dagen hadde lærlingen kun 1 time pause imellom 2 hovedarbeidsperioder!
En skal faktisk ha 11 timer arbeidsfri imellom 2 hovedarbeidsperioder etter AML § 10-8. og dette er svært viktig å forholde seg til for å ta vare på helsa til arbeidstakerne.
Det viktigste i denne saken er at man atter engang ser hvor viktig det er med en arbeidskontrakt for lærlinger som avtaler hvilke lønn- og arbeidsforhold en skal ha når en ikke jobber som lærling. Da med tanke på når en jobber overtid, i vikariat eller gjør noe ekstra som ikke inngår i læreavtalen. Dette blir en sak som blir sendt til Arbeidstilsynet, opplæringsnemda i fylket og fagforbundet som organiserer de ansatte i dette området.
I en annen bransje på Sunnmøre, så hadde en sjef sendt ut melding til sine ansatte om at de ikke skulle slippe Sommerpatruljen inn. Hvilket grunnlag sjefen har for dette har vi ikke noe klart svar på, men vi vil nevne at det havner i rapporten til Sommerpatruljen og kan bli fulgt opp av andre instanser.
I en bedrift på Åndalsnes hadde sjefen sagt at overtidsarbeidet hos dem er sett på som dugnad.
I Molde møtte vi på flere som manglet lønnslipp og at noen viste heller ikke hva lønnslipp var for noe. Det ble også rapportert om noen arbeidstakere som har mottatt lønna svart i noen tilfeller, og da vil vi minne på å sjekke ut www.handlehvitt.no for å se hvor de skattefrie grensene går. Slike tilbakemeldinger vil bli rapportert til Skatteetaten.
I Kristiansund så var de to mest spesielle tilfella at en bedrift ikke lønnet arbeidstakerne sine etter stengetid når de skulle rydde opp å telle opp kassa, og en annen bedrift ikke ga en ansatt arbeidskontrakt fordi vedkommende var under opplæring. Det er viktig å huske på at ethvert arbeidsforhold, selv om det gjelder bare 1 time, så skal en ha arbeidskontrakt, også under opplæring. For i kontrakten skal det avtales arbeidstid og lønn en skal ha, selv om det er opplæring, for opplæring er en grunnleggende del av alle arbeidsforhold.
Flere lærlinger i Kristiansund manglet også arbeidskontrakt ved siden av læreavtalen.
På indre Nordmøre besøkte Sommerpatruljen Halsa, Rindal og Surnadal kommune, og spesielt i en bedrift, var det også en ansatt som hadde mange arbeidstimer utover lovlige grenser. Første arbeidsdag møtte vedkommende en hektisk økt på hele 14 timer med kun 30 minutt pause, og på 6 dager jobber hele 70 timer.
En skal ha maks 40 timer alminnelig arbeidstid på en uke, jobbe maks 10 timer overtid på 7 dager, og 25 timer overtid på 4 uker. Se § 10-6 i AML.
Årets patrulje har da avdekket brudd ved 83 bedrifter av totalt 408 besøkte, altså totalt 21 % brudd som tilsvarer at hver 5 bedrift som ble besøkt, ikke hadde alt på stell.
LO vil med dette takke de frivillige patruljedeltakerne for en enormt god innsats i år, og håper at flere av dem blir med neste år også!
I tillegg så håper vi at flere ledere og bedriftseiere tar mer ansvar og rydder opp i det patruljen har påpekt i år. Heldigvis er flertallet av bedriftene svært positive og mange sjefer som blir glade av å få patruljen på besøk.
En av patruljedeltakerne sa også i år at snille sjefer får også kjærlighet på pinne av patruljen, noe de har sekken full av når vi er ute på bedriftsbesøk!
Har noen tips eller spørsmål til Sommerpatruljen, så ring på 81001999, eller send epost til Sommerpatruljen@lo.no. Dere finner oss også på Facebook.
LOs Sommerpatrulje vil neste år ha vert på veiene i hele 30 år på rad!
Ha en riktig strålenes sommer med gode arbeidsforhold, vi sees!