Riktig god julekveld

Det er 24. desember og julekveld i dag. "Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født (julesanger og julekvelden)." Adam og Eva har namnedag i dag på julekvelden.

Adam (hebraisk) = mann, menneske. Eva = hebraisk chavva (liv, livgivende).
I dag kan vi gratulere Eva Lillegård og Eva Bakken med namnedagen.
 
«Jeg er så glad hver julekveld, for da ble Jesus født. Da lyste himmelen som en sol, og engler sang så søtt. Det lille barn i Betlehem, han var en konge stor, som kom fra himmelens høye bord ned til vår arme jord.» Inger M. Wexelsen: «Barnas julesang», 1859 (til høyre). Klikk her og les alt om julekvelden, juledager, julenissen og julekrybba (over til høyre).
 
I dag feirer vi jul med julenisse og juletre (sjå bilder nederst). Dagen er til minne om Adam, det første mennesket. På de gamle primstavene er ikke juleaften avmerka. Primstavmerket på nyere staver er lur.
Julekvelden er merkedag for neste år. Var skogen dekt av snø julekvelden, nyttårskvelden og trettendagskvelden, 6. januar, ville det bli et godt år. I strøk av landet der snø ikke var så vanlig, het det at mildvær og regn julekvelden var varsel om et godt år. Tørkalde spådde tørkesommer. Mye stjerner julekvelden, spådde et godt molteår. Ellers var det svært mange gamle skikker knytta til. Juleaften rundt omkring i landet. Her vil det føre for langt å komme inn på alle disse - kanskje neste år?
 
Dagen er også blant anna til minne om den salige Bartolomeus Maria dal Monte (1726-1778) - som du kan lese alt om her.
 
På Sørlandet og mange andre steder i Norge er fersk torsk det eneste som duger som julemiddag. Enkelte steder er man så heldig at den kommer direkte fra sjøen, men de fleste må nok gå til frysedisken. Litt persillesmør eller sandefjordsmør er godt tilbehør. Klikk her og få gode oppskrifter på klassisk juletorsk.
 
Været i Rindal sjekker du best her på yr.no. Meteorologen spår dette været i Rindal og Midt-Norge julekvelden: Halvskya eller lettskya og til dels pent ver. Søraust frisk bris 10 på utsette stader, om formiddagen stiv kuling 15 i ytre strøk nord for Trondheimsfjorden. I ytre strøk litt fallande temperatur, elles uendra.
 
I dag tar vi visdomsordet fra den danske pianisten og humoristen Victor Borge:
Julenissen har rett: Besøk folk bare én gang i året.
 
Noen kjente personer med fødselsdag 24. desember er James P. Joule (1818), Elisabeth av Østerrike-Ungarn (1837), Ava Gardner (1922), Kaare Norum (1932), Terje Mærli (1940) og Tarja Halonen (1943).
Noen historiske begivenheter som har foregått 24. desember: 1497: Vasco da Gama (under til høyre) kommer til byen som nå heter Durban (se Natal). 1643: Øya Christmas Island blir oppdaget av britiske William Mynors. 1771: Julaftensfeiden i København starter; urolighetene skyldtes at gardistene i livgarden ble forsøkt beordret til garnisonsregimentene. 1818: Joseph Mohr og Franz Xaver Gruber skriver salmen «Stille Nacht, heilige Nacht» (se Glade jul, hellige jul). 1865 – Ku Klux Klan dannes. 1906 – Verdens første radioprogram går på lufta. Det inneholdt en diktopplesing, et fiolinstykke og en tale. 1924 - Albania blir republikk. 1943 – Den amerikanske generalen Dwight D. Eisenhower blir de alliertes øverstkommanderende under den 2. verdenskrig. 1946 – Frankrikes «fjerde republikk» dannes. 1951: Libya (flagg og riksvåpen over til venstre) blir selvstendig stat. 1954 – Laos blir selvstendig. 1969 – Oljeselskapet Phillips Petroleum har gjort det første oljefunn i norske del av Nordsjøen 1979 – Sovjetunioneninvaderer Afghanistan. 1994: Liv Arnesen når Sydpolen alene. 1999: Hæren gjennomfører statskupp i Elfenbenskysten (flagg og riksvåpen over til høyre).
Julenissen, juletre og Vasco da Gama.