Riktig god morgen på Eriksmesse

18. mai var Erikmesse til minne om Sveriges nasjonalhelgen. Eirik, Erik og Erika har namnedag i dag.

Alle namna kommer av urnordisk AiwankiaR (den alltid mektige) eller AinankaR (den eneveldige).
I dag på Eriksmesse kan vi gratulere to Eirik med namnedagen. Til høyre Eirik Sjømæring og til venstre Eirik Tørset sammen med Lars Lund.
 
18. mai ble det feiret Erikmesse. Til en forandring har vi her å gjøre med en svensk helgen som aldri er kanonisert av paven. Han er blitt dyrket i Sverige på samme måte som Olav den hellige i Norge, fordi underlige jærtegn ble registrert etter hans død. Ved å ta opp vedlegget nedersk finner du alt om Erikmesse.
18. mai feires i Sverige Erikmesse, til minne om Erik Jedvardsson (den hellige). Du kan lese alt om han her, men han vart ikke kanonisert og dermed har han ikke offisiell katolsk minnedag. Det har imidlertid den hellige pave Johannes I ( -526) - som du klan lese alt om her.
 
Dagen er altså til minne om svenskekongen Erik IX (1150-1160). Han arbeidet ivrig for å håndheve lova og å sikre kristendommen, som han tvang på Finland under et korstog. Han vart overfalt og ble drept i Uppsala av den danske prinsen Magnus Henrikesen.
Nå skulle våronna være over hos de fleste. Nå venta anna arbeid som neverfletting og tjørrubrenning. Mange bygder slapp buskapen på beite i dag.
Primstavmerket er et aks og Erikmesse er merkedag for sommeren. Den vinden som blåser i dag, blir den vinden som blåser mest under sommeren. I nord-Norge venta en kuldeperiode nå.
Hører en ikke gauken før Erikmesse blir året dårlig og og gjel gauken i svart skog i dag, blir det en våt og kjølig sommer. Riktig dårlig blir sommeren om gauken gjel nær husa. Når gauken har vært frampå, er det ikke farlig å sitte på barmark lenger. Telen skal nå ha gått ut av jorda.
 
Noen kjente personer med fødselsdag 18. mai er Bertrand Russell (1872) (over til høyre), Walter Gropius (1883), Hjørdis Ring (1909), Margot Fonteyn (1919), Johannes Paul II (1920), Sigrun Enge (1938) og Jan Harr (1945).
 
Noen historiske begivenheter som har foregått 18. mai: 1848: Frankfurt-parlamentet kommer sammen i Frankfurt am Main. 1905: Odelstinget vedtar forslaget om eget norsk konsulatvesen. Se Konsulatsaken. 1944: Okkupasjonsmaktens registreringskontor i Oslo for registrering av den norske arbeidskraften blir ødelagt i en sabotasjeaksjon. Se arbeidsinnsats. 1945: Haakon VIIs frihetskors og Haakon VIIs frihetsmedalje blir innstiftet. 1953: Amerikanske Jacqueline Cochran blir den første kvinne til å fly gjennom lydmuren. 1980: Vulkanen Mount St. Helens i Washington, USA har et større utbrudd - 57 mennesker omkommer.
Her er noen fleire historiske begivebheter som har skjedd 18. mai: 1565 – Den store beleiringen av Malta innledes. 1652 – Rhode Island godkjenner den første loven i Nord-Amerika som forbyr slaveri. 1765 – En brann ødelegger store deler av Montreal, Quebec. 1804 – Napoleon Bonaparte blir utnevnt til keiser av det franske senatet. 1900 – Storbritannia erklærer et protektorat over Tonga. 1910 – Jorden passerer gjennom halen på Halleys komet. 1944 – Andre verdenskrig: Slaget om Monte Cassino – Tyskerne evakuerer Monte Cassino, og de allierte styrkene erobrer stedet etter kamper som krevde 20 000 menneskeliv.
Fra norsk historie. 1940 – Det tidligere hurtigruteskipet DS «Sirius» senkes utenfor Dyrøy i Troms. Sju omkommer. 1985 – Israelske styrker beskyter hovedkvarteret til den norske FN-styrken i Libanon.

Vi fikk en strålende nasjonaldag i går og godværet skal fortsette - du kan sjekke alt om været i Rindal her. Det er spådd tilskyende fra mandag ettermiddag. Men frykt ikke - det er spådd jubelvær ut mai. Sjekk det her.
 
I dag plukker vi fram Piet Hein og hans Gruk om tida i to bilder basert på følgende visdom fra Winston Churchill: "Never have so many owed so much to so few".
Aldri har... Tida i to bilder av Piet Hein:
Om atombombens fedre kan i alle fall ett sies: Aldri har så få visst så meget om så lite. Om atomtidens statsmenn gjelder det samme, bare omvendt: Aldri har så mange visst så lite om så meget.