Søndag
Søndag Delvis skyet
Delvis skyet
Stille
Mandag
Mandag Kraftig sludd
Kraftig sludd
Laber bris

Riktig god Pålsmesse

Mandag 25. januar er årets 25. dag i uke 4 og det er 340 dager igjen av 2010. Dagen blir kalla Pålsmesse eller Pål med bua. 25. januar er festdag for den hellige Gregor fra Nazianz i den ortodokse kirke. Paul vart sjølsagt Pål på norsk. Paul og Pål har namnedag i dag.

Begge namna kommer av Paulus, opprinnelig et romersk kjælenavn parvulus (liten).
 
Visdomsordet i dag hentewr vi fra vår kjære visesanger fra Bodø - Halvdan Sivertsen om angewr:
Det er bedre å angre på noe du har har gjort.
 
Været i Rindal og Surnadal sjekker du her. Meteorologen spår dette været i Rindal, Surnadal ig Midt-Norge: Skyet til halvskyet og spredte snø- og sluddbyger, men oppholdsvær på Sunnmøre. Sørlig til sørvestlig bris, frisk bris 10 m/s utsatte steder. Litt stigende temperatur.
Til venstre: Joseph Louis Lagrange. I dag kan vi gratulere Paul Haugen (til høyre) og Pål Olsvik med namnedagen.
 
Dagen er til minne om apostelen Paulus' omvendelse - som du kan lese alt om her og i kirkelige sammenhenger er dagen kalla Pauli omvending. Primstavmerket er vanligvis et sverd, fordi Paulus ble halshugget. Primstavmerket kan også være ei bue. Dette fordi Pål ble rekna for å være en kriger og dagen ble derfor av og til kalla Pål skytter eller Pål med bua. Les alt om Pålsmesse her.
Dette er merkedagen for vær og år, dagen som "bryter alle julemerker". I Bondepraktiaen står det slik om Pålsmesse: "Skinner solen St. Povels Dag klar. Det betyder visst et fruktsommelig Aar. Men bliver det regn eller sne. Da får vi et middelmaadig Aar at se".
Midtvinteren var nå forbi og det gikk mot lysere tider. Folk fantaserte om sommer og sol som skulle komme. Skein sola så lenge at du rakk å sele av og på en hest tre ganger, ville det bli et år med mye sol, sa de. Andre sa at om sola skinte ble det et godt år, men var det overskya ble det uår. Var det sterk vind ville det bli krig i løpet av året. Skodde på dagen varsla sjukdom. Ingen måtte starte opp med noe storarbeid denne dagen, det var dømt til å mislykkes.
På primstaven til vår egen primstavmaker Jon Langli står det: "Klart ver - godt år. Vind varsler krig. Tåke - kvegsjuke. Snø og regn - dyrtid".
 
25. januar er festdag for den hellige Gregor fra Nazianz i den ortodokse kirke

Noen kjente personer med fødselsdag 25. januar er Joseph Louis Lagrange (1736) (øverst til venstre), Friedrich Jacobi (1743), Robert Burns (1759) (under i midten), Arne Garborg (1851), William Somerset Maugham (1874) (under til venstre), Virginia Woolf (1882) (under til høyre), Corazón Aquino (1933), Vladimir Vysotskij (1938), Sigbjørn Heie (1945), Gerd-Liv Valla (1948) og Svein Ingvar Gjedrem (1950).
Noen historiske hendelser som har foregått 25. januar: 1327 – Edvard III blir konge av England. 1494 – Alfonso II blir konge av Napoli. 1533 – Henrik VIII av England gifter seg i all hemmelighet med sin andre kone, Anne Boleyn. 1554 – São Paulo, Brasil blir grunnlagt. 1755 – Moskvauniversitetet blir grunnlagt. 1893 – Over 130 fiskere omkommer i uvær i Lofoten og Vesterålen. 1919 – Folkeforbundet blir grunnlagt. 1924 – De første olympiske vinterleker åpner i Chamonix, Frankrike. 1942 – Andre verdenskrig: Thailand erklærer USA og Storbritannia krig. 1943 – Andre verdenskrig: Sovjetiske styrker erobrer Armavir. 1944 – Andre verdenskrig: Sovjetiske styrker erobrer Tsjerkassy og truer deler av den tyske armégruppe Syd med omringning. 1949 – David Ben-Gurion blir valgt til statsminister i Israels første valg.  1952: Britiske styrker angriper en politistasjon i Kairo, noe som fører til opprør i byen. Se Egypt – Historie. 1964 – Banklinebåten «Nysjø» rennes i senk av den østtyske tankeren «Trattendorf» utenfor Hjelmsøy i Finnmark. 14 omkommer. 1967: Den internasjonale romtraktaten trer i kraft (jf. romrett), og slår bl.a. fast at ingen stat kan gjøre territoriale krav i rommet. 1969 – I Paris starter våpenhvile-samtalene mellom USA og Nord-Vietnam. 1971 – Charles Manson og tre kvinnelige «familiemedlemmer» blir funnet skyldig i drap og dømmes til livstid i fengsel. 1971 – Idi Amin leder et kupp i Uganda som avsetter Milton Obote og innsetter seg selv som president.  1983: Den internasjonale satellitten IRAS blir skutt opp med et infrarødt teleskop ombord. 1994: Den amerikanske månesonden Clementine blir skutt opp. 1995 – En radarstasjonen ved Olenegorsk feiltolker en norsk forskningsrakett som en amerikansk atomrakett, og Russland er nære på å gjengjelde det de tror er et atomangrep. 1999 – Et jordskjelv som måler 6,0 på Richters skala rammer det vestlige Colombia. Mer enn 1 000 mennesker omkommer. 2001 – Verdens sosiale forum blir arrangert for første gang i Porto Alegre, Brasil.
 
Egypt. Dronning Hatshepsuts tempelanlegg ved Dayr al-Bahri ved Theben, fra omkring år 1500 f.Kr.: