Stemmegiving 220616

Kommunestyremøte i Rindal - OPPDATERT

Rindal fortsatt egen kommune

Etter lang debatt og stemmegiving ble det til slutt 8 stemmer for rådmannens innstilling, og 9 stemmer for Senterpartiets forslag om å fortsette som egen kommune, men dersom regjering og Storting ønsker å foreta tvangssammenslutning, foretrekker forslaget en sammenslåing med kommuner i Orkdalsregionen.

Eirik Tørset, Robert Nergård, Mette Skjølsvold Aasen, Johan Almås, Line Flåtten, Magnar Dalsegg.jpgDet har vært stort engasjement og mye debatt i lokale medier i anledning kommunereformprosessen som har gått for fullt siden 2014. Onsdag foretok altså kommunestyret i Rindal et veivalg. Et titalls mennesker møtte opp for å følge med på det historiske møtet fra tilskuerbenken. I forkant av kommunestyremøtet vedtok formannskapet 15. juni rådmannens innstilling med 3 ( H og AP) mot 2 (Sp) stemmer. I kommunestyret tok det altså ikke samme retning.

- Da er dagen kommet, innledet rådmann Birgit Reisch. - Når denne dagen er over og kommunestyret har fattet et vedtak, må vi jobbe videre for rindalsamfunnet, sa hun.

Fra talerstolen ble nettopp det store engasjementet adressert, og både rådmann, ordfører og folkevalgte tok avstand fra det de omtalte som tidvise personangrep i lokale medier. 

Det var mange betenkte miner å se blant de folkevalgte under saken, og alvoret i beslutningen preget debatten. 

 

Alene eller sammen?

Tove Flåtten (KrF) sa at partiet er delt, men at de går for sammenslåing mot Orkdal. - Samlet sett ser jeg at for oss blir Orkdal det beste, sa hun. - Vi trenger en større kommune for framtiden. Flåtten stilte også spørsmålstegn ved hva Fylkesmannen mener, og tenkte høyt rundt om hvorvidt Rindal kan bli værende i Møre og Romsdal dersom kommunestyret velger å stå alene.

- Det er ei stor sak, den viktigste tror jeg, på lang, lang tid vi har til behandling. Det kan hende det var derfor at MOT stod først på plana i dag. Dette handler også litt om å ha mot, og om å ha tro, sa varaordfører Magnar Dalsegg (H).  - Jeg registrerer at det er uenighet om konklusjonen på saka, sa han. - Personlig har jeg sagt at jeg sitter igjen med to mulige alternativer. Det ene er Orkdalsalternativet og egen kommune. Når jeg velger mellom de to, er det Orkdalsalternativet jeg velger. 

- Det er fordeler med å slå seg sammen, sa Kirsti Barbo Landsem (Sp) - Fordelene og bakdelene må veies opp mot hverandre. For meg blir bakdelene større enn fordelene, sa hun. - Jeg tror vi kommer til å klare oss som kommune i Rindal. Jeg tror vi klarer oss lenge.

- Jeg har troa på at vi skal klare å bygge opp en ny kommune, sa Hege Gåsvand (H) - Det er folket som bor her som er drivkrafta i Rindal, ikke kommunen og kommunestyret. 

- Jeg tror vi må være enige om at dette er den største saka i kommunestyret på årtier, sa Ola T. Heggem (Sp) Han mente at dette er en unødig, dårlig planlagt, og det som ser ut som en mislykket - reform.

- Jeg vil ikke sitte og se på at vi blir tvunget til verken det ene og det andre, sa Line Flåtten (Ap) - Nå tror jeg tida er kommet for å gjøre grep, sa Line og mente at Rindal blir en utkant uansett. - Men da er det bedre å være en utkant i et vekstsamfunn.

 

Jevnt resultat, men sammen

Johan Almås (Ap) og Robert Nergård (Ap) signaliserte før lunsjpause i debatten at de ville stemme for at Rindal skal forbli egen kommune, og endelig stemmegiving endte altså med 9 stemmer for Senterpartiets motforslag:

"1. Rindal fortsetter som egen kommune.

2. Dersom regjering og Storting ønsker å foreta tvangssammenslutning av kommuner, foretrekker kommunestyret en sammenslåing med kommuner i Orkdalsregionen"

 

 mot 8 stemmer for rådmannens innstilling:

"Rindal kommune ønsker å slå seg sammen med så mange som mulig av kommunene Agdenes, Meldal, Orkdal, Skaun og Snillfjord til den nye storkommunen Orkladal, i tråd med inngått intensjonsavtale datert 13.05.2016. "

 

 

Videre prosess

Rådmannen skriver i sitt saksfremlegg at kommunene i Møre og Romsdal har valgt et løp i arbeidet med kommunereform hvor hver kommune skal gjøre sitt endelige vedtak om framtidig kommunestruktur innen 1.juli 2016. Den 3.oktober 2016 vil fylkesmannen i Møre og Romsdal presentere en samlet vurdering for hele fylket som oversendes Kommunal- og Moderniseringsdepartementet. Fremtidig kommunestruktur blir så behandlet av Stortinget i kommuneproposisjonen våren 2017, og endelig vedtak fattes da.