Rindal - fortsatt møringer
En selvutnevnt aksjonsgruppe i Rindal er sterkt imot kommunestyrevedtaket om å søke overflytting til Sør-Trøndelag. De mener at ønsket om å flytte fylkesgrensa ikke har støtte i folket. De har dannet en gruppe på facebook, og mandag kveld samlet de ca 50 personer på kort varsel til møte på Bolme Pensjonat.
Magne Løfaldli var svært godt fornøyd med oppmøtet. Han fortalte at det også var mange som gjerne skulle vært der som var forhindret akkurat denne kvelden. Blant de frammøtte var også noen navn fra listene til kommunevalget, fra ulike politiske partier.
Løfaldli innledet med å påpeke at de som tidligere har uttalt seg om Trøndelagssøknaden i media har sagt at næringslivet er nøytralt i denne saken, men den påstanden er ikke riktig. Flere næringslivsledere var til stede på møtet, og enda flere hadde uttrykt sin støtte til aksjonsgruppa sitt arbeid.
- Nesten 100% av de store aktørene i lokalt næringsliv støtter oss, sa Magne Løfaldli. - Enstemmigheten i kommunestyret gjenspeiler ikke meningen til folket i Rindal, fortsatte han.
For det første nevnte han argumentet om at vi vil få valget mellom tilhørighet til Trondheim eller Bergen.
- Dette er sprøyt! Det er ingenting som tilsier at grensen til Bergen vil gå ved Kvammen.
Her kan du se kveldens innslag fra Rindal på NRK Møre og Romsdal sine nettsider: Ikke alle fra Rindal er like trøndersugne
Den selvutnevnte aksjonsgruppa består av Magne Løfaldli, Anne Grete Grytbakk, Terje Børset, Jon Kristian Aune, Johan Helgetun og Ingrid Rognskog.
Om innbyggerundersøkelsen
Johan Helgetun har satt seg godt inn i innbyggerundersøkelsen som nylig er gjennomført i flere kommuner på Nordmøre, deriblant Rindal, Surnadal og Halsa. Han la fram tall og statistikk fra undersøkelsen som ga et litt annet bilde enn det som tidligere har kommet fram i media.
Helgetun ba spesielt forsamlingen merke seg at et klart flertall av innbyggerne i Rindal først og fremst ønsker at Rindal og Surnadal skal slå seg sammen. Et enda større flertall av innbyggerne i Surnadal ønsker å slå seg sammen med Rindal.
- Dette har vært tidd ihjel av de som har lagt fram resultatene. Ingen har fortalt sannheten om svarene, sa Johan Helgetun.
Surnadalingene har som nevnt også ønsket Surnadal/Rindal, men der er det et hakk bedre score på alternativet Surnadal/Rindal/Halsa. Det siste alternativet har vært framstilt som helt uaktuelt for rindalingene. Helgetun mente at det heller burde være opp til Surnadal og Halsa å avgjøre om Halsa er aktuell til å være med i dette alternativet. Han antydet at det burde være minst like naturlig for Rindal å inngå i en kommune sammen med Halsa, som med f.eks. Snillfjord og Agdenes.
Tallene fra undersøkelsen viser helt klart at det er en sterk tilknytning til Trøndelag i Rindal, og særlig i øverbygda. Men til tross for dette ønsker rindalingene først og fremst å slå seg sammen med Surnadal.
Aksjonsgruppa mener at folket ikke har blitt hørt. Det har ikke vært gjennomført noen form for konsekvensanalyse, og ingen saksutredning i denne saken.
Det ble kommentert fra salen at innbyggerundersøkelsen slett ikke var så enkel å svare på. Spørsmålene og svaralternativene var uoversiktlige. Man skulle være rimelig klar i hodet hele veien for å være sikker på at man hadde svart rett.
Helgetun mente at det sannsynligvis var dette med alternativene for sammenslåing som var enklest å svare rett på.
Flere argumenter
Magne Løfaldli oppfordret de frammøtte til å melde seg inn i facebookgruppa "Rindal - fortsatt møringer", og invitere venner.
Nytt tirsdag 18. august: Facebookgruppa har skiftet navn; "Rindal - for åpenhet og demokrati", heter den nå.
Han mente at det er gode strateger som har lagt opp til saksgangen i kommunereformprosessen i Rindal. Han nevnte flere saker som burde vært bedre utredet på forhånd mht søknaden om overflytting til Trøndelag:
- Nabokommunene i Trøndelag har betydelig høyere arbeidsgiveravgift.
- Arealtilskuddet i Landbruket er betydelig høyere i Rindal og Surnadal enn på andre sida av fylkesgrensa.
- Tilknytningen til videregående skole er uklar.
- Rindal kommune har i dag et betydelig interkommunalt samarbeid på Møre-sida. Aksjonsgruppa mener at det er mye større grad av samarbeid med Surnadal og Halsa enn med Orkdalsregionen. De har forsøkt å få tall på dette, men her har de ikke fått svar fra Rindal kommune.
- Svorka eies av Rindal, Surnadal og Halsa kommuner.
Kommunestruktur først
Johan Helgetun presiserte at kommunestrukturen skulle vært avklart før søknaden om overflytting til Trøndelag ble vurdert. Han mente at vi først burde få avklart vårt forhold til Surnadal og Nordmøre.
- Etter det kan det godt hende at vi skal bli en del av Trøndelag, men ting må skje i riktig rekkefølge, mente han.
Magne Løfaldli poengterte at forsamlingen på møtet var stor nok til å kunne kreve folkeavstemning. Men deltakerne falt ned på at det vil være bedre å invitere styret og toppkandidatene i de politiske partiene til et møte for å diskutere saken. Det kan være i form av et folkemøte.
- Det nye kommunestyret har selvsagt mulighet til å omgjøre det vedtaket som er gjort om fylkestilhørighet, sa Magne Løfaldli.
Johan Helgetun mente at det vil ta lang tid å behandle søknaden om overflytting til Trøndelag. Han tror ikke at søknaden vil bli behandlet før kommunereformen er gjennomført.
- Men søknaden har rotet til prosessen for oss, sa han. - Den forstyrrer tankegangen vår.
- ... og legger føringer, tilføyde Magne Løfaldli.
- Det er enkelt å bryte ned et godt samarbeid. Men det tar lagt tid å bygge det opp igjen, sa Løfaldli. - Det er god tradisjon for å støtte opp om det lokale næringslivet i Rindal og Surnadal. Det er ikke like bra på Trøndelagssida, la han til.
Rindal og Surnadal er sammen om fotballhallen i Rindal. Og ridehallen i Surnadal er også Halsa med på.
- Vi må spørre de som står på listene til kommunevalget, om noen av dem støtter vårt syn, sa Magne Løfaldli, og fikk støtte av flere.
Sagt fra salen:
- Finnes det egentlig en god grunn til at vi skal bli trøndere?
- Ingen av de politiske partiene i Rindal har tatt til orde for disse tankene. Det er vanskelig å vite hva man skal stemme på.
- Dette er et demokratisk problem. Det må vi gjøre noe med. Enten presse representantene, eller unnlate å stemme.
- Vi bør vise hva vi mener ved å stemme blankt ved dette valget.
- Jeg vil oppfordre alle til å være saklige i sine innlegg om denne saken.
- Det er alvorlig om vi blir slått sammen med Orkdal nå. Da har vi ingen stemme her i Rindal. Vi ønsker jo ikke å miste Surnadal.
- Jeg er forbanna på vedtaket i kommunestyret! Jeg skulle ønske at vi kunne få gjort om vedtaket, og starte med blanke ark og få en redelig prosess.
- Kommuneøkonomien har rakna fullstendig de siste åra! Men kommunestyrerepresentantene går inn for å bruke enda mer penger, på Kultursti m.v.
- De kommunale avgiftene i Rindal ligger på nivå med Bærum, ihvertfall på oppkobling av vann og kloakk. Det ligger lagt over nivået til nabokommunene.
- Virkningen for arbeidsplassene våre har ikke vært nevnt. Det holder ikke å argumentere med Sør-Trøndelag skikrets og at det er bedre lynne i Trøndelag! Det er arbeidsplasser vi trenger.
- Jeg tror at tanken bak vedtaket i kommunestyret kan være redsel for å bli tvunget inn i en storkommune med Kristiansund.
- En rådgivende folkeavstemning kan sikkert gjennomføres. Men ikke før etter valget.
Møtedeltakerne konkluderte med at aksjonsgruppa tar kontakt med ledelsen i de politiske partiene, og drøfter om de skal arrangere et ekstra politisk møte på denne saken, eller om den kan inkluderes i kommunens folkemøte tidlig i september.
- En bevegelse er i gang, avsluttet Magne Løfaldli - Og dette er bare starten!
Her er hovedpunktene fra aksjonsgruppa:
Kommunereform og søknad om overføring til Trøndelag – stor frustrasjon og harme hos mange i Rindal over blanding av saker og totalt fravær av demokratiske prosesser.
Kommunereform og fylkestilhørighet – en svært uheldig blanding av prosesser!
Rindal kommunestyre har med god vilje startet arbeidet med kommunereformen. Samtidig har kommunen 21.05.2015 sendt søknad om overføring til Trøndelag.
Kommunestyrets enstemmige vedtak om dette kom som resultat av et benkeforslag framsatt av ordføreren i saken ”Kommunereformen – lokal prosess og framdrift i arbeidet”.
Vedtaket om søknad ble gjort uten noen som helst form for saksbehandling - der fordeler og ulemper kunne bli veid opp mot hverandre, og med et totalt fravær av involvering gjennom demokratiske prosesser.
Vi er svært mange i Rindal som føler sterk frustrasjon og harme over at slike fundamentale spørsmål for Rindal sin framtid blir gjort på en så respektløs måte.
Vi føler oss umyndiggjort og oversett av ordfører og sittende kommunestyre!
En slik blanding av prosesser blir opplevd som arrogant politisk taktikkeri, og entydig negativt i forhold til å kunne kjøre en god kommunereformprosess.
Sammenslåing Rindal og Surnadal har flertall i folket.
Innbyggerundersøkeslen om kommunereformen viser at hvis vi skal slå oss sammen med noen, så vil flertallet av rindalingene at Rindal slår seg sammen med Surnadal. Dette alternativet fikk topp score med 4,1. Tilsvarende får sammenslåingsalternativet en enda større tilslutning i Surnadal med en score på 4,4. Dette gir klare signaler og et godt grunnlag for videre utredning om en sammenslåing. Sittende kommunestyre har så langt fortiet dette faktum!
Rindal må ikke stenge for Halsa.
Det må bli opp til Halsa og Surnadal om også Halsa skal bli utredet som en del av sammenslåingsalternativet Surnadal og Rindal. Det oppleves uforståelig at Rindal kategorisk avviser Halsa som vi har mange godt etablerte relasjoner til. Det må åpnes for at Halsa utredes som del av alt 3, tilsvarende som vi godtar at Snillfjord og Agdenes kan utredes som del av Orkdalsalternativet!
Savner svar på åpne brev og spørsmål til kommunestyret!
I flere åpne brev til kommunestyret og i flere leserbrev er det presentert mange fakta og stilt konkrete spørsmål til retningsvalgene som det savnes kommentarer og svar på. Er det slik at kommunestyret f.eks. ikke ønsker å offentliggjøre oversikten over hvilke interkommunale samarbeidsløsninger Rindal har? Eller å fortelle folk om det vil bli avholdt folkeavstemming når de 4 sammenslåingsalternativene er ferdig utredet?
Hvem skal vi stemme på i høstens valg?
Vi vet at det ikke er en samstemt holdning til fylkestilhørighetsspørsmålet i de forskjellige partiene. Vi krever at hvert parti gjør kjent offentlig hvilke listekandidater som er uenig i kommunestyrets enstemmige vedtak om nå å søke overføring til Trøndelag. Dermed kan de av oss som har problemer med om vi skal stemme ved høstens kommunevalg kanskje få det noe lettere…
Rindal, 17.08.2015
Folkeaksjonen for en åpnere kommunereformprosess