Rindal skimuseum vinter 1

Rindal skimuseum er nominert til EMYA

Rindal skimuseum fikk før helga en svært hyggelig beskjed: Museet er, som eneste norske museum, nominert til den europeiske museumsprisen, EMYA, for 2017.

Ett av 46 nominerteemotya_logo-600x400.png

De nominerte til EMYA-prisen 2017 (The European Museum of the Year Award) ble nylig kunngjort på EMYAs sider. Av 46 nominerte er Rindal skimuseum eneste norske museum, men fra våre naboland deltar ett svensk museum, tre finske og tre danske.

Det var generalsekretær i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær, som oppfordret muséet til å sende inn søknad til EMYA-prisen for 2017. Kriteriene for å søke er at muséet enten er nyetablert eller har vært vesentlig modernisert i løpet av de to siste årene, så slik sett fyller muséet kriteriene.

- Det var en omfattende søknad som det var mye arbeid med, sier avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli.

- Det tok sin tid å finne fram og gi svar på alt de ville vite, alt skulle dokumenteres, og mange bilder skulle plukkes ut og sendes med. Og de ville selvfølgelig ha alt på engelsk.

 

Jurybesøk
I august fikk museet besøk av ett av jurymedlemmene, finske Kimmo Antila, som tilbrakte en hel dag på Rindal skimuseum. Takket være at været viste seg fra sin aller beste side, at en aktiv venneforening var på plass og laget aktivitet i alle hus, servering av gode lokale retter og at vår fargerike kunstner og museumsvenn Inga Dalsegg stilte opp som tolk, gjorde dagen svært vellykket og bidro nok til at jurymedlemmet returnerte med et udelt positivt inntrykk fra sitt Rindalsbesøk. Det kan du lese om her på Trollheimsporten.
 

Rindal skimuseum vinter 2.jpg

 

Nominert
Før helga fikk Rindal skimuseum e-post fra juryleder for EMYA 2017, José Gameiro, der blant annet følgende var å lese:

”I have the honor and pleasure to announce that your museum fulfills our criteria and has been nominated for the European Museum of the Year Award 2017.

The announcement of the winners and the formal EMYA Award Ceremony will take place during the Annual Assembly of the European Museum Forum, from 3 to 6 May 2017 in Zagreb, Croatia”

Med andre ord: - Jeg har den ære og glede å meddele at ditt museum fyller kriteriene og har blitt nominert til Den europeiske museumsprisen for 2017. Annonsering av vinnerne og den formelle prisutdelingen foregår under den årlige samlinga til Europeisk Museumsforum i Zagreb i Kroatia fra 3. til 6. mai 2017. Brevet avsluttes med en invitasjon til seremonien.

 

Presentasjon
I løpet av arrangementet i mai vil hvert nominert museum få 10-15 minutter til å presentere sitt museum med ord og bilder, og bli stilt spørsmål fra et panel.  Muséene er også oppfordet om å ta med en gjenstand fra museets samling, en gjenstand med en spesiell historie, som en del av denne presentasjonen. Så her gjelder det å være forberedt!

 

EMF og EMYA
Det er EMF, European Museum Forum, som står bak EMYA-prisen (The European Museum of the Year Award) og det årlige arrangementet med prisutdelinger. Forumet ble i sin tid opprettet for å øke standarden i europeiske muséer og gjøre dem mer interessante for publikum. Tradisjonelt var muséer sett på som ensartet og litt kjedelige. Mye på grunn av EMFs arbeid og oppfordring til innovasjon og nytenking og utdeling av den prestisjefylte EMYA-prisen, er muséer noe helt annet og spennende i dag enn der var for 40 år siden.

 

Flere priser
Det blir under arrangementet i mai utdelt én hovedpris, kun ett museum blir Årets museum 2017, med det blir også delt ut andre priser, og noen får hederlig omtale.

EMYA-prisen er en svært høythengende pris, og tidligere har bare ett norsk museum fått denne. Dette skjedde i 1993 da Alta museum ble kåret til Årets museum i Europa. Men flere norske muséer har blitt nominert, fra vår landsdel var Rockheim nominert i 2012.

 

Gratulerte
Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund var det første på tråden for å gratulere med nominasjonen og uttrykte stor begeistring over at Norge blir representert også i 2017. Hun vil være til stede ved arrangementet.

 

40-årsjubileum
EMYa-prisen ble opprettet i 1977 og feirer 40-årsjubileum i 2017. Derfor er det lagt opp til  en god del ekstra festivitas rundt årets prisutdeling.

 

Rindal skimuseum ble nominert til Statens byggeskikkpris i 2015.

Les om da juryen til Statens byggeskikkpris var på besøk

Utdeling av Statens Statens byggeskikkpris i 2015

Se også:

Rindal skimuseum, en avdeling av Nordmøre museum
Rindal skimuseums sider på Trollheimsporten