Rindal vil fortsatt bestå som egen kommune
Onsdag behandlet kommunestyret i Rindal saken om kommunereformen på nytt. To representanter har meldt seg ut av Arbeiderpartiets kommunestyregruppe, og opptrer nå som uavhengige. Med 9 mot 8 stemmer vedtok kommunestyret at Rindal fortsatt skal bestå som egen kommune. Trollheimsporten fulgte som vanlig hele møtet.
Saksdokumentene til møtet finner du på Rindal kommune sine nettsider.
17 representanter møtte.
Johan Almås orienterte om at to representanter fra Ap sin kommunestyregruppe har brutt med partiet. Johan Almås og Robert Nergård opptrer nå som uavhengige representanter i kommunestyret. Årsaken til splittelsen er uenighet i saken om kommunereformen.
Arbeiderpartigruppa er nå splittet. To representanter har blitt uavhengige.
073/16 - Godkjenning av møtebok
Møteboka ble enstemmig godkjent.
074/16 - Kommunereformen - nye momenter etter interpellasjon
Etter en interpellasjon fra Magnar Dalsegg gjorde kommunestyret gjorde 23.11.2016 med ni mot åtte stemmer følgende vedtak:
Kommunestyret ber administrasjonen forberede ny politisk sak til neste kommunestyremøte om framtidig kommunestruktur ut fra alle aktuelle nye opplysninger i saken, spesielt de som er nevnt i interpellasjonen; innstillingen fra fylkesmennene og bortfall av eiendomsskatt på kraftproduksjon.
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
Rådmannen viser til de to momentene som er nevnt i interpellasjonen, og går i tillegg gjennom flere andre momenter der det har kommet ny eller utfyllende informasjon etter kommunestyrets vedtak om kommunereformen i juni i år:
1. Innstillinga om kommunereformen fra fylkesmennene
2. Regionreformen og muligheter for at Rindal kan bli overført til Trøndelag
3. Vedtak og prosesser i nabokommunene
4. Nye frister fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet
5. Oppdatering om utfordringsbildet for Rindal
6. Endringer i regionale tyngdepunkt og mulige virkninger på interkommunalt samarbeid som alternativ strategi
7. Budsjettet for 2017 og økonomiplanperioden, herunder redusert eiendomsskatt på kraftproduksjon
8. Tilskuddsordninger som følger reformen
Rådmannens innstilling:
1. Rindal kommune ønsker likevel å slå seg sammen med Agdenes, Meldal, Orkdal og deler av Snillfjord til den nye storkommunen Orkland.
2. Rindal kommune anerkjenner innholdet i intensjonsavtalen datert 31.10.2016 og ønsker å slutte seg til denne, med de tekniske tilpasninger som må til for at Rindal kommune kan delta på like fot med de andre.
3. Rindal kommune anmoder de øvrige kommunene om å få gå med i det forberedende arbeidet så snart det er praktisk mulig, uten å vente på beslutning i Stortinget.
Johan Almås (uavhengig rep.) sa at han mener at det ikke har kommet nye tungtveiede grunner som taler for kommunesammenslåing.
- Jeg har i dag samme mening som i juni. At Rindal bør bestå som egen kommune, sa Almås.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at hun mener heller ikke at det har kommet mye nytt i saka, og at hun også har samme mening som i juni.
Hun la fram et nytt forslag fra Senterpartiet.
Magnar Dalsegg (H) viste til Fylkesmennene sine anbefalinger om at Rindal bør bli en del av Trøndelag.
- Fylkesmennene anser det som at vi er for små, og at sammenslåing er helt nødvendig, sa Dalsegg. - Kommunene som slår seg sammen fordeler oppgaver nå. Hvis vi kommer inn først om 3 - 4 år, da tror jeg ikke at vi har så mye å forhandle om. Da tror jeg vi må ta det vi får.
Tove Flåtten (Krf) sa at hun også har samme standpunkt som sist. Hun påpekte blant annet til at man i juni ikke visste hvilke kommuner som ville bli med i den nye storkommunen med Orkdal. Krf støtter rådmannens innstilling.
Odd Geir Rønningsbakk (Sp) startet med å si at han har full respekt for alles syn i denne saken, og at han tror at alle vil det beste. Men det er ulikt syn på hva som er det beste for Rindalssamfunnet.
- Vi blir små i en stor kommune. Vi kan ikke regne med å få det som vi vil, sa Rønningsbakk.
Han påpekte at Rindalssamfunnet kan miste viktige tjenester innenfor skole, barnehage, eldreomsorg m.v. i en større kommune.
Line Flåtten (Ap) sa at hun tror at reformarbeidet fortsatt vil bli tema framover. Stortinget vil ikke tvinge noen. Men om de strammer inn nok på overføringene, så er det også en form for tvang. Hun påpekte at befolkningstallet i Rindal har gått ned over tid.
- Vi blir færre. Vi er på størrelse med et stort borettslag. Et borettslag som skal løse de samme oppgavene som resten av Norge, sa Line Flåtten. - Å bygge en ny kommune er en enorm jobb, og om vi går inn om 9 år så blir det en innlemming i en større kommune.
Hege Gåsvand (H) sa at hun tror det blir en stor utfordring å bestå som en egen kommune ved siden av den nye storkommunen Orkland.
- Vi må innse at de ikke har bruk for oss lenger nå. De klarer oppgavene sine selv, sa Gåsvand. - De er viktig for meg at innbyggerne i Rindal får de samme tjenestene som innbyggerne i Orkland. Hvis man innser at vi ikke kan bestå som egen kommune til evig tid, så må man komme på banen nå. Det er best å komme inn og være med å utforme den nye kommunen fra første stund.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at han tror at det blir en del små kommuner også framover. Han viste til Senterpartiet partiprogram. Sp gikk til valg på å bestå som egen kommune, med forbehold om hva som skjer med kommunene rundt. Men Heggem mener at det ikke har kommet inn nye momenter av vesentlig betydning.
- Jeg er faktisk medlem i Sp fordi jeg ikke har noen tro på store enheter og sentralisering, sa Heggem. - Det har ikke kommet nye argumenter som er tunge nok for å få meg til å skifte mening.
Heggem sa at han nekter å tro på at nabokommunene i framtida vil nekte Rindal å bli med i interkommunalt samarbeid.
Line Flåtten (Ap) sa at hun synes denne saken har vært vanskelig.
- Vi må respektere at vi har forskjellige meninger om denne saken. Den har også være krevende for Arbeiderpartiet, og det er beklagelig at det har blitt som det har blitt, sa hun. - Selv om det blir nei til sammenslåing i dag må vi fortsette arbeidet med Trøndelagssøknaden.
Senterpartiets forslag i to punkter ble tatt opp til votering:
1. Kommunestyret opprettholder vedtaket i sak 39/16 i sin helhet.
Senterpartiets forslag fikk 9 mot 8 stemmer, og ble vedtatt.
2. Kommunestyret forutsetter at departementet viderefører prosessen med grensejusering umiddelbart, slik at Rindal blir en del av Trøndelag fra 1/1 2018 når den nye regionen er en realitet.
Enstemmig vedtatt.
Avstemming.
075/16 - Finansiering av veginvesteringer i Orkdalsregionen
Rådmannens innstilling:
Rindal kommune slutter seg til prinsippet om bompengefinansiering av veginvesteringer i Orkdalsregionen.
Rindal kommune ønsker en forsert planprosess fram til NTP 2022-2033 og vil delta i regional finansiering av planarbeidet.
Kommunestyret vil framheve at det er helt avgjørende at utredningsarbeidet omfatter utbedring av de viktige transportkorridorene fra Indre Nordmøre langs fylkesvegene 65, 700 og 701 til Orkanger og Berkåk.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
076/16 - Sikring og kjøp av område ved Igltjønna til friluftsformål
Magnar Dalsegg (H) er inhabil i denne saka. Ingrid Kvam Moen (H) er innkalt som vara. Hege Gåsvand (H) ble valgt som settevaraordfører i denne saka.
Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.
En del av arealet rundt Igltjønna kan bl.a. være aktuelt for utbygging i framtida. Det er svært sannsynlig at man vil få tildelt statlige midler til dette.
Rådmannens innstilling:
Kommunestyret vedtar å kjøpe Sameiets eiendom g.nr. 18 b.nr. 182 ved Igltjønna, med hovedformål sikring og tilrettelegging for friluftsformål.
Økonomisk ramme for kjøpet settes til 750.000 kr inkl. omkostninger, og det tas forbehold om at kommunen får innvilget statlig støtte på om lag 50 % for den delen som skal brukes til friluftsformål.
Ordføreren får fullmakt til å inngå en endelig kjøpsavtale innenfor disse rammene.
Petter Baalsrud (Sp) sa at han selv og Sp støtter rådmannens innstilling.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
077/16 - Deltagelse regionalt responssenter i regi Kristiansund kommune
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch. Det handler om å bli en del av et responssenter som tar imot oppkall fra trygghetsalarmer. Avtalen har en oppsigelsestid på ett år.
Rådmannens innstilling:
1. Rindal kommune deltar i regionalt responssenter i regi av Kristiansund kommune sammen med øvrige IKT ORKidé–kommuner.
2. Rindal kommune godkjenner vedlagte vertskommuneavtale med Kristiansund kommune.
3. Kostnad for 2017, kr 38 000.
Åge Jonli (Ap) la fram et forslag fra Arbeiderpartiet om å utsette denne saka, og komme tilbake til den i løpet av første halvår 2017. Ap mener at dette må utredes mer.
- Rindal har et system for trygghetsalarmer som fungerer veldig godt i dag. Så det er ikke noe som haster, sa Jonli.
Assisterende helse- og omsorgsleder Grete Ranes Heggem forklarte at framtida er at folk skal bo lengst mulig hjemme, og det er helt nødvendig å digitalisere trygghetsalarmene. Heggem mener at responssenteret i Kristiansund vil være en god løsning. Responssenteret har rask responstid i forhold til kommunens hjemmetjeneste. Responssenteret vil også kunne sile henvendelsene, og det vil avlaste kommunens hjemmetjeneste.
Utsettelsesforslaget fra Arbeiderpartiet fikk 11 stemmer, og ble vedtatt.
078/16 - Vedtekter for kommunale barnehager i Rindal - revidering
Det er gjort endringer i barnehageloven og forskrift om foreldrebetaling som får betydning for barnehagenes vedtekter. Det er i tillegg vedtatt nytt delegeringsreglement i Rindal kommune og ny organisering av samarbeidsutvalg for barnehagene. Forslag til endringer i ordlyden som er gjort samsvarer med endringer i lov, forskrift, delegeringsreglement og samarbeidsutvalg.
Med bakgrunn i at endringene som legges frem i de reviderte vedtektene bare er en tilpasning til lov, forskrift og tidligere lokale vedtak, vurderer saksbehandler at det ikke er nødvendig å sende vedtektene ut på høring denne gangen.
Rådmannens innstilling:
Vedlagte forslag til reviderte vedtekter for kommunale barnehager i Rindal vedtas.
Hege Gåsvand (H) ønsket en diskusjon om innføring av forløpende inntak til barnehagene.
Line Flåtten (Ap) er enig i at forløpende opptak er bra, men minnet opp at det er lagt opp til innsparing i budsjettet. Som følge av de foreslåtte innsparingene ligger det nok mer an til at man må gå ned fra to til ett opptak i året.
Personalsjef/skolefaglig ansvarlig Gunnhild Strupstad forklarte at det allerede er flere opptak i året så lenge det er ledige plasser i barnehagene. Det har også vært tatt inn barn utenfor de ordinære opptakene i løpet av det siste året. Men dersom det alltid skal være ledige plasser medfører det selvsagt ekstra kostnader.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
079/16 - Plan for forvaltningsrevisjon 2016-2019
Rådmannens innstilling:
1.Kommunestyret godkjenner plan for forvaltningsrevisjon 2016-2019 for Rindal kommune der en etter helhetlig vurdering velger følgende prioritering av forvaltningsrevisjonsprosjekter: A. Vedlikehold-bygg/eiendommer B. Barnevern C. Kommunale beredskap
2.Kommunestyret gir kontrollutvalget fullmakt til å bestille utføring av forvaltningsrevisjon innenfor de rammer som blir fastsatt til kjøp av revisjonstjenester
3.Kommunestyret gir kontrollutvalget fullmakt til å foreta endringer i prioriterte prosjekt i planperioden
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
080/16 - Revidering av Økonomi - og finansreglement - sluttbehandling
Rådmannens innstilling:
Se saksdokument.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
081/16 - Budsjettregulering desember 2016
Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.
Når det gjelder flyktningvirksomheten har det kommet inn mer på inntektssida enn det som var lagt inn i budsjettet. Kostnadene for flyktningvirksomheten har økt, men inntektene har økt mye mer. Familiegjenforening har utløst en del midler, mens skolen allerede hadde bra med ressurser og ikke trengte å bruke disse pengene i år. Rådmannen foreslår at ca 1,9 millioner settes av til fond, og kan brukes på flyktningvirksomheten senere.
Rådmannens innstilling:
Det gjøres budsjettreguleringer som angitt i tabellene 1 – 7 i saksframlegget.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
082/16 - Betalingsregulativ for kommunale gebyrer 2017
Rådmannens innstilling:
Følgende endringer vedtas i gebyrsatsene i Rindal kommune for 2017:
- Avløpsavgift økes med 4 %.
- Vannavgift uendret.
- Tilkoblingsgebyr for vann og avløp uendret.
- Gebyr for grenseklarlegging av såkalte sirkeleiendommer reduseres til kr. 3500.
- Endringer for plan og byggesaksbehandling:
3.1.3 Andre kategorier bygg, Startsatsen for bygg fra 0-50 m2 reduseres til kr. 3200.
3.1.5 Andre tillegg/fradrag:
Endring av tillatelse kr 1000 (ny).
Føring i offentlige register av bygg fritatt for søknadsplikt kr 800 (ny)
Rammetillatelse; 70 % av behandlingsgebyr
Ingansettingstilatellse; 50 % av behandlingsgebyr.
3.1.6 Søknad om ansvarsrett:
Behandling av søknader om ansvarsrett til selvbygger kr 2500 (ny)
3.2 Dispensasjon:
Kurante dispensasjoner fra lov, plan og forskrift, uten krav om høring fra ekstern myndighet kr 1500 (ny)
Dispensasjon fra lov, plan og forskrift, med krav om høring fra ekstern myndighet kr 5000.
- Øvrige gebyrer økes med 2 %(avrundet).
Magnar Dalsegg (H) la fram forslag om økt avløpsavgift på 2% i stedet for 4%.
Høyres forslag fikk 9 stemmer, og ble vedtatt.
Line Flåtten (Ap) la fram forslag om en formell endring av pkt 3.1.5, ang. behandlingsgebyr.
Arbeiderpartiets forslag ble enstemmig vedtatt.
Rådmannens innstilling med vedtatte endringer ble enstemmig vedtatt.
083/16 - Egenbetaling for kommunale helse- og omsorgstjenester
Rådmannens innstilling:
Se saksdokument
Magnar Dalsegg informerte om at rådet for eldre og funksjonshemmede ikke har noen innvendinger til forslaget.
Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
084/16 - Budsjett, økonomiplan og handlingsprogram 2017-2020. Endelig behandling i kommunestyret
Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch og økonomisjef Bjarne Nordlund..
Rindal har en svak inntektsøkning i forhold til mange andre kommuner. Elevtallet i skolen går ned, og det blir samtidig færre eldre over 80 år, noe som fører til mindre statlige overføringer. Det forventes en betydelig nedgang i inntekter fra eiendomsskatt på kraftproduksjon.
Hovedsaklig legges det opp til en videreføring av tjenestetilbudet i 2017, men i økonomiplan-perioden fram til 2020 vil tjenestetilbudet bli redusert på enkelte områder.
Rådmannen mener at budsjettforslaget for 2017 er realistisk, men det økonomiske resultatet er for svakt.
Kommunens inntekter vil fortsette å gå nedover i årene som kommer. Kraftprisen påvirker kommunen kraftig, på godt og vondt.
Formannskapets innstilling:
Se saksdokument.
Magnar Dalsegg (H) påpekte at kommunen har ca. 6 millioner kroner på fond til næringsutvikling. Han fremmet et forslag som blant annet innebærer å redusere eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer fra 4,5 promille til 3 promille. Dette foreslås dekket inn ved justering av ulike budsjettposter, bla. ved å budsjettere med høyere inntekt av eiendomsskatt fra kraftprodusenter.
Kirsti Barbo Landsem (Sp) informerte om at politikerne ikke har gått inn for innsparingsforslagene om å stenge Øvre Rindal kapell eller bassenget. Senterpartiet støtter formannskapets innstilling.
Line Flåtten (Ap) sa at Arbeiderpartiet er bekymret for utviklinga framover.
- Det er ingen god tanke at vi nå reduserer tjenestetilbudet vårt, sa hun. - Jeg er også bekymret for innsparingen på næring. Greier vi ikke å skape arbeidsplasser så vi det føre til utflytting.
Arbeiderpartiet ser ikke rom for å redusere eiendomsskatten nå som det er varslet en kraftig nedgang i kraftinntekter.
Arbeiderpartiet ønsker i tillegg en plan for rehabilitering eller riving når det gjelder de kommunale boligene Hyll og Hov. De ønsker også å ta inn midler til en sykkelløype på Rindal skole, ved Igltjønna, etter initiativ fra elever ved skolen.
Tove Flåtten (Krf) sa at hun støtter formannskapets innstilling. Hun tok blant annet opp de økte utgiftene til husleie for Rindal Frivilligsentral, som fører til et underskudd for Frivillingsentralen i 2016.
Ordfører Ola T Heggem (Sp) påpekte at ved et evt. overskudd i 2016 skal en del av overskuddet avsettes til næringsfond.
- Derfor er det ikke riktig å si at vi reduserer satsinga på næring, sa Heggem.
Ordføreren har ikke noen tro på å redusere eiendomsskatten nå, når den da kanskje må settes opp igjen neste år.
Endringsforslag i tekstdelen fra formannskapet ble vedtatt med 15 stemmer.
Forslag fra Ap om endring av tekstdelen ble enstemmig vedtatt.
Tekstdelen med vedtatte endringer ble enstemmig vedtatt.
Forslag fra Arbeiderpartiet om sykkelløype ved Igltjønna ble vedtatt med 10 stemmer.
Forslag fra rådmannen om 200.000 kr mer til barnevern ble nedstemt.
Høyres forslag falt med 2 mot 15 stemmer.
Formannskapets innstilling med vedtatte endringer ble enstemmig vedtatt.
085/16 - Referatsaker og orienteringer
Orientering om framgangen med Seljebrekka v/teknisk leder Nils Heggem.
Framdriftsmessig ligger det godt an. Boligfeltet skal være ferdig til sommeren 2017. Det som står igjen til neste år er toppdekke på vegen, lekeplass, gatelys, vann, kloakk og strøm. Det ligger nå an til et merforbruk på ca en halv millon kroner på hele prosjektet.
Tradisjonen tro overrakte ordføreren på vegne av politikerne en blomsterhilsen til kommuneadministrasjonen v/rådmannen, som takk for godt arbeid i året som har gått.