Ringmerking av katteugle
Første pinsedag var vi så heldige å få være med fugleekspert Lars Løfaldli. Et sted i Rindal har nemlig et perleuglepar hekket i vår, og de har fått tre unger. Det var under merking av disse vi var så heldige å få bli med å sjå på, forteller Endre Løfaldli til Trollheimsporten 16. mai 2005. Vi fortsetter mimringa i Naturmagasinet - ei fin jubileumsmarkering, da Trollheimsporten i år feirer 10 år.
Trollheimsporten har lagt ut meir mimring fra 2005. Det blir litt i omvendt rekkefølge, men de første artiklene om spissmus kommer her. Det er ei fin markering av 10-årsjubileet for Trollheimsporten. Du finner sidene under Trollheimen på den burgunbderrøde menylinja under Naturmagasinet. Klikk degv fram ti, året 2005 og foruten perleugla finner du meir om ei frossen firfisle, spissmus, prising av våren og en sjelden bjørn i Møre og Romsdal. Sjekk 2005 under Naturmagasinet.
Her er litt om perleugla, fra Store norske leksikon:
Perleugle (Aegolius funereus) er den nest minste uglen i Norge. Lengden er ca. 25 cm, vekt ca. 100–150 g, men vingespennet kan likevel bli 60 cm. Har antagelig den mest avanserte hørsel av alle ugler. Perleugla har en særlig effektiv evne til avstands- og posisjonsbestemmelse etter lyder. Den er utbredt rundt hele den nordlige halvkule, helst i barskog. Hekker i hule trær og rugeholker. De 3–7 hvite eggene ruges av hunnen. Ungene blir i reiret i 25 til 32 dager. Denne uglearten er avhengig av smågnagere, bestanden varierer derfor i takt med svingningene i smågnagerbestanden. Typisk nattugle. Dens jodlende, melodiske vårrop høres langt og ble antatt å komme fra haren, herav navnet harehukra." - Eller som vi sier i Rindalen: ”harrajømmer”.
Til høyre: Endre Løfaldli (t.h.) og de tre sønnene hans. Lars Løfaldli bak. Pluss tre små fjørballer!
Under: Perleuglemora satt ikke så langt unna og overvåket ringmerkinga. Og: Et fortapt lite vesen.