Hør hvordan Trollheimsporten ble lurt av rødvingetrast
Rosenfink i Almbergslia
Rosenfinken er en ny art hos oss og svært sjelden nord for Dovre. Den er liten og hanner kjennes lett på den kraftige raufargen på hode, bryst og overgump. Rosenfinken holder helst til i forholdsvis åpent landskap med busker, kratt og mindre trær, eller i glissen løv og blandingsskog med rik undervegetasjon - som i Almbergsliene. Rosenfinken lever ganske skjult i hekketida, men hannens korte, kraftige velklingende sang - "itj-hi-hju" - fra toppen av en busk røper dens tilstedeværelse. Reiret plasseres lågt i et bartre eller en busk. De 4-6 eggene, lyseblå med svarte flekker, legges i juni og ruges av hunnen i 12-14 døgn.
Rosenfinken ble observert første gang i Almbergsliene i fjor. Trolig hekket den. I år er den altså kommet tilbake fra India og Sør-Asia, via Russland, der det har vært svært varmt i det siste. I følge våre eksperter, Øystein og Tor Ålbu, er det flere par som kan høres i år.
Trollheimsporten har vært utover Almbergsliene med kamera fleire ganger og prøvd å få bilde av Rosenfinken. I dag på nasjonaldagen trodde vi at vi hadde lyktes. Da vi kom heim viste det seg at vi var lurt - av en rødvingetrast - med si røde side og karakteristiske lyse stripe over øyet. Som videoen viser kan sangen lett forveksles. Men Trollheimsporten kommer ikke til å gi seg. Rosenfinken skal avbildes i løpet av sommeren. Det er også utrolig morsomt å kunne vise at det går an å legge ut video med fuglesang. God fornøyelse.
Nedenfor en lur rødvingetrast: