Rosenfink 4 nær

En litt sjelden gjest langvegs fra

Rosenfinken stakk innom en snartur

Du hører den meir enn du ser den. Rosenfinken er tilbake og var innom fôringsplassen ved Solum i Bolme her eine dagen. Det er en forholdsvis ny art hos oss, men utvider stadig sitt utbredelsesområde. Sjå hvor godt den trives hos oss:

Rosenfinken hekker mest på Østlandet og Sørlandet, men har i fleire år hatt tilhold i barskogområdet langs Almbergskleiva i Rindal.

Det er en ganske stor finkefugl og hannen kjennes lett på den kraftige raudfargen på hode, bryst og overgump (sjå bildene - denne hannen er minst to år gammel).

Rosenfinken holder helst til i forholdsvis åpent landskap med busker, kratt og mindre trær, eller i glissen lauv- og blandingsskog med rik undervegetasjon. Ellers kan den også hekke i parker og hager. Rosenfinken lever ganske skjult i hekketida, men hannens korte, kraftige og velklingende sang - "itje-hi-hju" - fra toppen av ei busk røper hvor den er. Føden er frø, i hekketida også insekter. Reiret blir plassert lågt i et bartre eller ei busk. De 4-6 eggene, lyseblå med svarte flekker, legges i juni og ruges av hoa i 12-14 døgn.

Rosenfinken trekker i august-september til Sør-Asia og vender tilbake i mai-juni.

Klikk på bildene under og sjå dem større og i serie:

 

Rosenfink 1_1024x796
Rosenfink 2 nær
Rosenfink 3 nær
Rosenfink bokfink grønnsissik_1024x617
Rosenfinken sammen med bokfink og grønnsissik. Alle foto: Willy Karlstrøm