E-sport Nordmøre Folkehøgskule Kjell Gunnar Polden Erkki Morten Klami

Satser nytt med e-sport og ledertrening

Nordmøre Folkehøgskole er i stadig utvikling. Nå satser de helt nytt med to linjetilbud som starter til høsten: e-sport og ledertrening.

E-sport er forkortelse for elektronisk sport, konkurranseutøvelse som foregår på datamaskin eller spillkonsoll. Fra sin spede start på 80- og 90-tallet har sporten hatt en eksplosjonsartet utvikling i løpet av de siste årene. På elitenivå spilles turneringer med millioner av tilskuere, profesjonelle kommentatorer og store pengebeløp i premier. Mange internasjonale e-sportutøvere driver med sporten på heltid, og er en del av profesjonelle lag som mottar økonomisk sponsorstøtte i millionklassen.

Kun en håndfull norske folkehøgskoler tilbyr e-sport i dag. De ulike linjene har valgt å fokusere på ulike sider ved sporten, men på Nordmøre Folkehøgskole blir fokuset satt på spillmekanikk, taktikk og lagspill, gjennom kampanalyser, strategiplanlegging, teambuilding og kommunikasjon.

Tidligere elev og praktikant Erkki Morten Klami er folkehøgskolens e-sportlærer. Han har undervist i e-sport som valgfag i to semester, og er nå mer enn klar for å starte et fulltids linjetilbud.

Opptaket starter 1. februar, og det er totalt 15 elever som vil tas opp på linja. Det er ingen opptakskrav, og linja er åpen for spillere på alle kunnskapsnivå, naturligvis for begge kjønn. Klami forklarer at det blant annet vil legges vekt på spillsammensetning ved opptak, for å legge til rette for danning av lag. Lagspill er nøkkelordet i en gi og ta-mentalitet, hvor man må være i stand til å reflektere og samtale over hvordan man både som enkeltperson og som lag kan utvikle seg.

 

Er e-sport sport?

Men også idrettspsykologi, fysisk trening og ernæring utgjør viktige deler av faginnholdet. E-sport blir ofte kritisert for å mangle det som definerer begrepet sport, nemlig fysisk aktivitet. Men for å prestere på høyt nivå innen e-sport må mange av de fundamentale prinsippene for sportsutøvelse generelt være på plass – og da er det lettere å trekke paralleller mellom e-sport og sjakk, med fellesnevnere som strategi, teknikk og taktikk. For utenforstående kan det nok være overraskende hvor mye fysisk og mental trening som kreves for å holde fokus på topp gjennom flere timer med konkurrering via en dataskjerm – men for lærerne ved NoFo er det helt elementært.

- Slik er vi visjonærer, og vi skal bli fremst i verden, smiler mangeårig lærer ved folkehøgskolen, Kjell Gunnar Polden.

 

Vil ta ledelsen i e-sportutviklingen

E-sport er millionsport. I flere land i Asia har sporten lenge vært anerkjent, og her i nord har både Sverige og Danmark for alvor fått øynene opp for de kommersielle interessene innen e-sport. Både F.C. København og det danske firmaet RFRSH annonserte i desember at de investerer to- og tresifrede antall millioner på sporten. F.C. København slutter seg med det til en rekke andre fotballklubber som tidligere har valgt å tre inn på e-sportarenaen, deriblant Paris Saint-Germain, Valencia, West Ham og Schalke 04.

Gamer.no skriver at RFRSH investerer 200 millioner i prosjektet, og viser at de anerkjenner den enorme interessen blant e-sportens spillere, fans, sponsorer og investorer, som har økt dramatisk i omfang de siste to-tre årene. Hovedkvarteret, et 600 kvm stort e-sportsenter, vil ligge i København, men firmaet har også signalisert at de er på utkikk etter å utvide med treningssenter også i Oslo.

Sistnevnte er særlig interessant for skolens nye e-sportlinje, mener Polden. Han vil at Nordmøre Folkehøgskole ikke bare skal følge utviklingen globalt, men ta ledelsen som Norges fremste e-sport-visjonærer.

 

CS: GO og LoL

Det er spillene Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends det vil jobbes mest med, forteller Klami. Det er nettopp disse to spillene det konkurreres mest i i internasjonal sammenheng, og e-sportelevene ved NoFo vil selv få en smak av internasjonale turneringer. Mot slutten av 2017 går studieturen til DreamHack Winter, verdens største digitale/datafestival, i Jönköping, Sverige, og i mars 2018 skal de besøke turneringen Intel Extreme Masters i Katowice, Polen. DreamHack har de siste årene hatt rundt 30.000 besøkende, i tillegg til flere millioner tilskuere på nett. Her til lands er Telenorligaen den største konkurransesatsningen.

Faglærer Klami understreker at det er samarbeidet elevene imellom samt utvikling av elevene som individer som er hovedfokuset for faget – ikke nødvendigvis det å starte et profflag.

- Vi forventer ikke konkrete prestasjoner, men vi forventer at man er dedikert og vil, legger Kjell Gunnar Polden til.

 

Ledere som lokale ressurser

Vilje og dedikasjon er sentrale elementer også i det andre, nye linjetilbudet som Polden vil undervise i fra høsten. Flere folkehøgskoler tilbyr en form for lederutvikling, men så å si alle tilbyr faget kun for andreårselever, opplyser Polden. Nordmøre blir dermed kun én av svært få folkehøgskoler som tilbyr ledertrening og coaching allerede fra første år.

Polden har gått med idéen om å starte en slik linje lenge. Han har lang erfaring med coaching av idrettsutøvere og ledere, og etterutdanner seg hele tiden, nå sist innen situasjonsbestemt ledelse på BI i høst. Polden har som mål at hele lokalsamfunnet skal kunne dra nytte av det nye linjetilbudet, og forteller at det lokale næringslivet stiller seg positivt til opprettelsen av linja. Han ser for seg et samarbeid mellom folkehøgskolen og lokale bedrifter så begge parter kan dra nytte av hverandre, enten det muliggjør en praktisk tilnærming for elevene, eller åpne gjesteforelesninger for bedriftene.

- Jeg har en visjon om at alle bedrifter i Surnadal kan få hjelp av NoFo til å få bedre ledere, sier Polden.

Og de beste lederne vet at nøkkelen til fremgang ligger i evnen til stadig utvikling – en tanke som også ivaretas på 104 år gamle Nordmøre Folkehøgskole.

- Det er ikke sikkert at gårsdagens ledere sikrer morgendagens resultat. Her er vi opptatt av å ha utvikling fra topp til bunn. Uten utvikling er det avvikling, fastslår Polden.

Sitatet låner han fra Lars Løseth, en ikke ukjent lederskikkelse fra Surnadal. Polden mener nemlig at man ikke trenger å se særlig langt etter inspirasjonskilder, da det finnes mange av disse i lokalmiljøet.

- Ledere som Ingvar Sæther og Kjell Larsen inspirerer på hver sin måte, mener Polden.

En annen som har inspirert ham i mange år er Nils Arne Eggen og hans godfot-filosofi.

- Å kjenne seg selv er sentralt for en god leder, men man må også vite hvem man er sammen med andre. Hvordan kan man påvirke innsatsvilje og handling i seg selv og andre? Man må bedrive målrettet samarbeid for å få til noe sammen, fastslår Polden.

Han mener dette er grunnleggende faktorer ikke bare for bedriftsledere, men også innen politikk og alle former for lagspill.

 

På bildet ser vi lærere på ledertrening og e-sport, Kjell Gunnar Polden og Erkki Morten Klami til høyre, med elever i valgfag e-sport Lars og Elise.