sivert mauset

Savner flere kyr etter flommen i Surna

Da Sivert Mauset kom ut av fjøset mandag morgen, hørte han unormalt mye rauting fra kyrne som går på beite ved elva Surna. Synet som møtte han blir ikke glemt med det første. Et stort antall kyr stod med vann til magen, og kalvene gispet etter luft.

Surnadal våknet opp til en stor dyretragedie  mandag, hvor opp i mot hundre sauer druknet i elva som vokste seg gigantisk på rekordfart. Mannskaper fra Røde Kors er mandag ettermiddag i full gang med å få på land kadaver ved elevutløpet, og arbeidet vil fortsett tirsdag.

Ordfører i Surnadal kommune, Lilly Gunn Nyheim, har hatt en tung dag på jobben.

- I dag er det trist å være ordfører i landbruksbygda Surnadal. Jeg har stor sympati med bøndene som opplever denne dyretragedien. Jeg har sett både utslitte dyr og utslitte folk i dag, og får så vondt av dem alle, sier Nyheim.

Ordføreren oppfordrer alle som ser kadaver i elva om å ta kontakt med Surnadal kommune øyeblikkelig.

- Vannføringen overrasket både meg og dyrene
Storfebonde Sivert Mauset startet som vanlig dagen med fjøsstell rundt klokken 5.30, og la ikke merke til noe uvanlig på dette tidspunktet. Rundt nittni minutter senere hørte han unormalt mye rauting fra kyrne. Da stod ammekyrne med vann til magen, og kalvene hadde mer enn nok med å holde hodet over vannet. 

- Da tenkte jeg at dette ville ende med en katastrofe. Nå rundt klokken 17.00 savner jeg rundt 4 - 6 dyr av de 55 som stod ute. Sammenlignet med sauebøndene har det gått bra med oss. Dette kunne endt så mye verre, sier han.

Mauset ringte Statkraft som stoppet kraftstasjonen for å minske vannføringen i elva. 

- I tillegg roet elva seg ned på naturlig vis, og siden rundt klokken 10 har elva gradvis gått tilbake. Det var det som berget situasjonen for vår del. Hadde elva blitt større, så hadde ikke dyrene hatt en sjanse. Vannføringen overrasket nok både meg og dyrene. Elva voks i et vannvittig tempo, sier Mauset. 

sivert og kathrine mauset og lilly gunn nyheim_690x460.jpg
Sivert og Kathrine Mauset sammen med sønnen Kristian og ordfører Lilly Gunn Nyheim