Paul og Arild

Sein vår på Rindalsskogen

På Rindalsskogen er det fortsatt mye snø, og det fører med seg ekstra utfordringer for gardbrukerne. John Storholt har tatt en prat med Arild Haugen, Paul Haugen og Ola Syrstad.

Foto, intervju og video: John J.Storholt

 

Legg inn video her



Snøen ligger fortsatt langt nedover dalasidene i Lomundalen. På Halgunseten, 374 moh., ligger to nabogårder tett sammen, og begge er i full drift. Ola Syrstad har akkurat kommet i gang med å spre møkk, og han har merket seg at han begynte nøyaktig en måned senere i år enn i fjor. 

Ola_690x458.jpg
Ola Syrstad 


Måtte kjøpe ekstra fôr

– Onnavegen min har vært full av snø helt til nå, så jeg har hatt problemer med å få tak i rundballene mine. For ei uke siden så var det over en meter med snø på vegen, og det var for bløtt å kjøre på ekrene, så jeg ble nødt til å kjøpe ekstra fôr, sier Ola Syrstad.

– Hvordan kommer dette til å påvirke deg utover sommeren?

– Forhåpentligvis får vi en fin sommer, så det ikke blir så ille. Men det blir mye mer arbeid på kort tid, det er den store forskjellen.

6 (1)_690x460.jpg
Halgunseten
 

Samarbeider om å få ut møkka

Ola Syrstad har kjøpt møkkutsyr sammen med Ronny Eide, så de samarbeider om møkkjøringa.

– Er samarbeid noe som må til i landbruket?

– Det er aldri feil med samarbeid. Vi er jo stort sett alene, så det er bra med samarbeid både for arbeidet sin del og for det sosiale.

7 (2)_690x388.jpg
Møkkspredning på ekrene til Ola Syrstad.

8 (2)_690x388.jpg
 

Sjelden så mye snø som i år

– Bruker det å være mye snø her, og husker du om det har vært slike år tidligere?

– Ja, det bruker å være en del snø, og det har i alle fall vært mye i år. Jeg husker jo 1976/77, da var det sikkert enda mer snø. Men det er mange år siden det har vært så sent som i år, sier Ola Syrstad.

– Er det mye tele?

– Nei, det finnes ikke tele. Derfor har jeg et håp om at vi skal berge avlinga i år også. Det blir grønt med en gang nå. Det går fra våronn til en liten blink med utgardsgjerding, og så blir det slått. Slik blir det i år.

– Er du forsinka med å få ut dyra? Når bruker de å komme ut normalt?

– Ja, selvsagt. De første dyra bruker vel å komme ut på denne tida til vanlig.

Joralf og Ola_690x523.jpg
Ola Syrstad og Joralf Fjelle, som er avløser på garden.

Arild_690x466.jpg
Arild Haugen, bonde og leder i Rindal Senterparti.


Møkkvogna står fast i snøen

Arild Haugen har ikke kommet i gang med møkkjøringa enda. Han er bonde på Rindalsskogen, og det er fortsatt snø over alt.

– Du sliter litt nå, når det er så sein vår?

– Ja, det må jeg si. Vi kommer ikke i gang med noe som helst. Jeg skulle egentlig ha kjørt møkk nå, men det tar sikkert nesten to uker til før jeg kommer i gang med det for fullt.

Arild Haugen forteller at han heldigvis har nok fôr til dyra, siden det var et godt fôrår i fjor. Men det begynner å blir fullt i møkkjelleren. Der møkkvogna står er det fortsatt en meter snø. Han har fått kjørt opp vei fram dit møkkvogna står, og skal prøve å hekte på en kjetting og få dratt den fram. Det tar litt tid før det blir mulig å sette opp gjerdepåler rundt beitene også.

9 (1)_690x388.jpg*Møkkvogna til Arild Haugen står enda i over en meter med snø.


Raskere med moderne utstyr

– Når kommer du normalt i gang med våronna?

– Vi er som regel i gang litt før 17. mai. Vanligvis kan jeg begynne å kjøre ut litt møkk da, sier Arild Haugen.

– Hvordan vil dette påvirke resten av sommeren?

– Det blir veldig hektisk når våronna først komme i gang. Førsteslåtten blir nok forskjøvet ei uke, og kanskje mer. Det kommer an på hvordan forholdene blir, men det ser nå i alle fall ut til at det blir nok fuktighet. Hvis vi får litt varme så kommer gresset veldig fort. 

Med moderne utstyr går førsteslåtten mye raskere enn det gjorde før. Haugen forteller at førsteslåtten tok to uker mens de brukte fôrhøster. Nå kan han få gjort unna den samme jobben på fire døgn. Det er en fordel, slik at graset kommer fortere i gang å vokse igjen til andreslåtten.

– Hva gjør du for å få tida til å gå mens du venter?

– Jeg har akkurat fått kløyvd opp den siste veden. Det kan se ut som vi trenger mye ved, i alle fall hvis det blir slike vintre framover.

2020-05-26 12.58.25 (1)_690x388.jpg
Haugen

Paul_690x458.jpg
Paul Haugen er tidligere bonde og tidligere ordfører i Rindal. I dag nyter han pensjonisttilværelsen.


En helt uvanlig vår, og fortsatt skiføre

Paul Haugen er far til Arild og tidligere bonde på Haugen. Han er født 1942.

– Hvordan opplever du denne våren?

– Den er helt uvanlig, og etterjulsvinteren var også helt spesiell. Jeg kan ikke minnes slike snømengder. Hvis dette hadde skjedd i den tida jeg drev gården så vil jeg tro at det hadde blitt stor formangel. Men det har endret seg nå, med moderne utstyr. Rundballene er holdbare, og det er nok av dem, sier Paul Haugen.

Fortsatt kan man gå på ski helt opp på Garbergsfjellet. Det kan Paul Haugen bekrefte, han var ute på ski sist søndag. Han slår fast at det var den siste turen denne våren. Det var ikke noe å si på føret, men han føler likevel at skisesongen er over nå.

12 (1)_690x388.jpg
Oversiktsbilde over fra grensa til Orkland og utover Skogen, Rindalsskogen.