seks egg 1_1024x1127

Trollheimsporten følger våren hos gråtrasten

Seks egg i trastreiret

På et lite område fant vi enkelt fire reir med hekkende gråtrast - kanskje er det fleire også i kolonien. Våren, ja sommeren, har for alvor slått til. Det har blitt grønt og frodig og i "vårt" trastreir var det lagt seks egg allerede. Sjå hva ellers vi fant på en kjapp trimtur med fotoapparatet her eine dagen:

Over gråtrastreiret med seks egg.

Gråtrast er en av våre vanligste hekkefugler, og er utbredt over heile landet, også over skoggrensa.

Til høyre en var gråtrastho på reiret.

Det er en forholdsvis stor trast med langstrakt bygning, rustgult bryst med mørke flekker. Vinger og rygg er raudbrune, mens hode, nakke og overgump er grå. Halen (stjerten) er svart.

Gråtrasten hører først og fremst heime i skogen, der den bygge reir i trær, ofte i kolonier. Kolonirugende gråtrast opptrer aggresivt ved hekkeplassen og går til skinnangrep på fredsforstyrrere, som bombarderes med ekskrementer. Flokker av gråtrast møter ofte opp i hager utover høsten for å forsyne seg av frukt og bær. Den tar ellers meitemark og insekter.

De 4-6 eggene, grønnaktige med brune flekker, legges i mai-juni og ruges av hoa i rundt 13 døgn. Ungene forlater reiret etter 13-14 døgn, før de er heilt flygedyktige.

Gråtrasten trekker oftes i oktober-november, til De britiske øyer, Belgia, Frankrike, Spania og Portugal, og vender tilbake i mars-april. Mange overvintrer også, særlig i milde vintre.

Foruten gråtrasten på reir og reir med seks egg ser du under bilder av gulspurv, som koser seg med etterlatenskaper fra brettet i vinter, og linerla spankulerende midt i vegen.

 

tasten 1_1024x1014
Gåtrasthoa på reiret. Alle foto: Willy Karlstrøm
trasten 2_1024x570
seks egg 1_1024x1127
Seks egg i reiret - det er tidlig.
seks egg 3_1024x768
gulspurv 1
Gulspurven trives i etterlatenskapene under vinterbrettet.
gulspurv 2_1024x634
gulspurv 3_1024x651
linerla_1024x795
Linerla spankulerte midt i vegen.