Siste spark for Småtrolluka
200 store og små troll driblet, scoret og lekte seg gjennom Småtrollukas siste dag på Trollbanen i Rindal sentrum.
54 kamper i velkjente ligaer ble spilt fredag. De yngste (fra seks år) spilte treerfotball på lag fra Tippeligaen og VM, de litt eldre spilte femmerfotball i Premier League, Toppserie og Bundesliga, mens Småtrolluka Pluss-gjengen (13-17 år) spilte sjuerfotball i spanske La Liga.
- Målet er mest mulig touch på flest mulig spillere. Det er aktivitet som er primærmotivasjonen, sier sportslig leder for Småtrolluka Yngve Bakken. Han har vært med på Småtrolluka både som deltaker og arrangør siden den starten i 1985.
- Småtrolluka er en aktivitetsuke med mye mer enn bare fotball. Torsdag var det for eksempel turdag med oppgaver i turstinettet øst for Tjønna, legger administrativ leder Rune Løfald til. Også han har årelang erfaring på arrangørsiden og skryter av innsatsen til alle frivillige.
- Alle de rødkledde du ser på banen er positive folk, sier Løfald.
Rindal sentrum er perfekt for slike arrangement, for alt er så kompakt, mener Bakken.
Småtrollukas bruk av Igltjønna og turstinettet, skolen, Rindalshallen og Trollbanen er med andre ord "5 minutter til alt" i praksis.
Til å passe på de 200 aktive barn og unge som boltrer seg i Rindal sentrum har Småtrolluka en rutinert og engasjert gjeng med ungdom og voksne, ikke bare fra Rindal IL, men også fra Surnadal, Orkdal og Strømmen, som utgjør instruktørgruppa. Pr. 20 spillere har Småtrolluka en dekning på fire instruktører. Det er en sjeldent høy tetthet på slike arrangement.
- Det er viktig at alle blir sett, fastslår Bakken.
Fulle av lovord
Pluss-gjengen har sin egen gruppe erfarne trenere, med Eli Landsem i spissen. Hun har i år hatt med seg Henne Aasbø og Jan Aksel Opsahl Odden. Landsem og sistnevnte har felles fotballfortid, da Odden var assistenttrener på slutten av 90-tallet mens Landsem var trener for Askers kvinnelag i Toppserien.
Den første Småtrolluka, anno 1985, var Landsems baby. De første årene var hun eneste "forsørger" og var alene om alt fra nattevakt til sportslig ansvar, forteller hun. Landsem har deltatt hvert eneste år - unntatt i 2011, da hun som trener for kvinnelandslaget deltok i VM-sluttspill i Tyskland. Gyldig fraværsgrunn, skulle vi påstå. Nå er babyen blitt 33 år, og hele bygda er med.
- Det er en fantastisk og rutinert stab som gjør at det går rundt. Alle stiller opp og gjør oppgavene sine, og alle gliser og ler mens de gjør det. Det er ei hel bygd som står bak, og det gjør det mulig å delta år etter år, sier Landsem.
Også Landsem og Odden skryter av Rindal som sentrum for Småtrolluka.
- Det er helt vilt hvor mye de har her, og hvor kompakt det er. Her får de til alt uten å stresse, fra den gode maten til utvalget av møtelokaler, sier Odden.
En godt fornøyd komité: f.v. administrativ leder Rune Løfald, utstyr- og logistikkansvarlig Bendik Talgø, leder Johannes Løset og sportslig leder Yngve Bakken.
Finaledeltakerne i Mesternes Mester: bak f.v. Olav Fugelsøy (1. plass), Kasper By (2. plass) og Hanna Olavsdotter Øklend (3. plass). Foran f.v.: Petter Granmo Halseth, Elise Bakken, Bastian Børset Bekken og Jesper Børset Solbu.
Alle Småtroll fikk diplom og medalje. Stor stas! Her har Japan nylig fått sine til odel og eie: f.v. Peder Tjelle-Heen, Noah Blokkum Mardal, Jonas Bureid Jonli og Anders Kverberg Bævre.
Tilfeldighetenes spill: Bodil Arnestad (t.v.) la ut et signert eksemplar av Arve Opsahls bok "Nitimevitser" for salg på Facebook akkurat samme uke som Opsahls barnebarn Jan Aksel Opsahl Odden var i Rindal. Odden vant budrunden, og fikk dermed tak i en av bestefarens bøker som han ikke hadde fra før. Det er litt av en bonus til rindalsbesøket!