
Sjelden gjest på Solum


Rosenfinken er en forholdsvis ny art hos oss, hekker på Østlandet og Sørlandet og viser tendenser til å utvide sitt utbredelsesområde.
Den er 15 cm. Gamle (minst 2 årige) hanner kjennes lett på den kraftige rødfargen på hode (sjå over), bryst og overgump. Hoer og yngre hanner kan, med sin brunaktige overside og lyse, stripete underside, minne litt om en gråspurvhunn.
Rosenfinken holder helst til i forholdsvis åpent landskap med busker, kratt og mindre trær, eller i glissen lauv- og blandingsskog med rik undervegetasjon. Eller kan den også hekke i parker og hager.
Rosenfinken lever ganske skjult i hekketida, men hannens korte, kraftige og velklingende sang -"itje-hi-hju"- fra toppen av en busk røper dens tilstedeværelse. Føden er frø, i hekketiden også insekter. Reiret plasseres lavt i et bartre eller en busk. De 4 - 6 eggene, lyseblå med svarte flekker, legges i juni og ruges av hoa i 12- 14 dager.
Rosenfinken trekker i august - september til Sør-Asia og vender tilbake i mai - juni.
Og den hekker i lauv- og blandingsskogen utover Almbergsvegen.
Under ser du også grønnsisik på beite og rosenfink både over, til høyre og under - klikk på bildene og sjå dem større og i serie:

.png)






