Fra arkivet:

"Slik var krigsåra i Rindal"

27. april 1940 var en dramatisk dag i Rindal, da tyske bombefly slapp hundrevis av bomber over bygda. Vi har hentet fram igjen denne artikkelen fra 2016, der vi kan lese litt om hva som skjedde på denne datoen for 80 år siden, og krigsåra i Rindal.

Mandag og tirsdag denne uka (mars 2016, red.adm.) var ungdomsskoleelever i Rindal invitert til skimuseet for å lære mer om krigen, slik den artet seg i Rindal. 

Stiftelsen Nordmøre museum har en egen formidlingsgruppe, som tar en del av jobben med å formidle lokalhistorie til yngre generasjoner. I år og i fjor har "krig og fred" vært tema.

- Formidling er et viktig samfunnsoppdrag for oss, og vi arbeider på tvers av kommunegrensene, sier avdelingsleder Kari Elin Bolme Løfaldli.

Damene på skimuseet hadde fått med seg avdelingslederne fra Smøla og Surnadal for å fortelle om krigens dager. Rannei Botten fra Smøla er med i formidlingsgruppa i Nordmøre Museum. Maja Frønes fra Surnadal museum er også med på dette undervisningsopplegget.

IMG_3037_690x514.jpg
F.v. Rannei Botten, Maja Frønes, Kai Elin Bolme Løfaldli og Anne Skjølsvold


Kari Elin Bolme Løfaldli forteller at det har spisset dette undervisningsopplegget på det som skjedde lokalt i Rindal under krigen. På Rindal Skimuseum har de opplegg for alle skoleklassene i bygda hvert år. I tillegg har nissedagen for alle barnehagebarna blitt en tradisjon i desember.

Mandag var det 9. trinn fra Rindal skole som var innom, tirsdag var det undervisning for 10.trinn. De har krigen som pensum i år.

IMG_3053.jpg

Ungdomsskoleelevene fikk høre litt om de viktigste hendelsene i Rindal under krigen. Kari Elin Bolme Løfaldli fortalte at det var krigstilstander bare en dag i Rindal. Det var 27. april 1940. Da kom tyske bombefly over bygda, og de slapp hundrevis av brannbomber. Det var ren terrorbombing, for det var ingen soldater eller militær aktivitet i Rindal. Folk ble selvsagt redde og flykta fra hus og heim.

Målene for bombingen var først og fremst Tiåbrua, Holtbrua og Bolmbrua. Men tyskerne klarte ikke å treffe bruene. Det ble derimot en del skader på bygninger på Rindal sentrum. Noen bygninger brant opp, og en mann døde etter å ha blitt truffet av en bombesplint. Heldigvis var det uvanlig mye snø det året, det hjalp til å hindre at brannene spredte seg.

En annen viktig hendelse i Rindal var forhandlingene som førte til kapitulasjon i Midt-Norge. Forhandlingene fant sted på Rindal hotell (nå mest kalt Kompaniet) i Rindal sentrum natt til 3. mai 1940. Forhandlingene foregikk midt på natta, og det var strengt hemmelig. Dette har Trollheimsporten skrevet om tidligere: 70 år sida forhandlingsnatta i Rindal

Noen uker etter disse hendelsene kom tyskerne til Rindal. Det ble vanlig å se tyske vaktposter på veiene. Ytringsfriheten ble sterkt begrenset, og det ble ulovlig å ha radio. Noen gjemte likevel unna en radio og lyttet i smug.

Frivillige organisasjoner som Sanitetsforeninga og Røde Kors var sentrale i hjelpearbeidet under krigen. Sanitetsforeninga i Rindal kjøpte blant annet inn tran for utdeling. I 1945 kom det hjelpesendinger fra Sverige, også til Rindal.

Under krigen var det vanskelig å skaffe mat og nødvendige varer. Man måtte søke forsyningsnmnda om det meste, og det var slett ikke sikkert at søknaden ble innvilga. Rasjonering på enkelte varer varte faktisk helt fram til 1950-tallet.

Blendingsgardiner og hjemmedyrekt tobakk fra krigen.jpg
Blendingsgardiner og hjemmedyrket tobakk fra krigens dager

IMG_3050.jpg
Anne Skjølsvold med rasjoneringskort og diverse varer og papirer fra krigen. Det var mangel på det meste, og folk måtte finne brukbare alternativer, blant annet vesker og sko av papirfiber.

IMG_3064.jpg

I fjor skrev Trollheimsporten om formidlingsdagen for 9. trinn i Surnadal på museet på Åsen: Krig på Åsen