Snart klart til å ta imot flere flyktninger
Marit Landsem er ny leder i flyktningtjenesten i Rindal. For tida har hun hendene fulle med forberedelser, for denne uka kommer seks nye flyktninger til bygda. Det er seks menn fra Syria som kommer, og de skal bo i nyoppussede hybler i meieribygget på Sunna.
Marit Landsem begynte i stillingen som leder i flyktningtjenesten i Rindal 1. november. Hun har tidligere vært ansatt i barnehagene ved Studentsamskipnaden i Trondheim, hvor hun har jobbet som barnehagestyrer i nesten 30 år.
Marit Landsem i sofakroken i den nye boligen for flyktninger på Sunna.
Hus i Rindal og "hytte" i Trondheim
Hun har vokst opp på Utistua Landsem i Rindal, men som så mange andre flyttet hun ut for å gå på skole allerede som 16-åring. Etter det har hun bodd mesteparten av tida i Trondheim.
- Men Rindal har alltid vært "hjemme" for meg, sier hun.
For ca 15 år siden kjøpte hun Landsemholten, et småbruk nær barndomshjemmet. Det har hun brukt aktivt som feriested, så hun er godt kjent i bygda. Nå som hun jobber i Rindal bor hun selvsagt på Landsemholten midt i uka, og leiligheten i Trondheim har blitt "hytte".
Trives i et internasjonalt miljø
Marit Landsem trives godt i den nye jobben, og synes flyktningarbeidet er interessant felt å jobbe med. Hun føler seg fortsatt fersk, og sier at hun må bruke tid til å sette seg inn i alle de nye arbeidsoppgavene. Dette er jo et helt nytt felt for en som aldri har arbeidet i en offentlig stilling før. Men hun føler støtte i å ha folk rundt seg på kommunehuset.
Hun har derimot lang ledererfaring som barnehagestyrer, og god erfaring med å jobbe i et internasjonalt miljø. I studentmiljøet i Trondheim er naturlig nok mange nasjonaliteter representert, og hun har hatt opptil 30 ulike nasjonaliteter i sin barnehage.
- Jeg har alltid syntes at det er "gøttj" å arbeide i et internasjonalt miljø. Vi har mye å lære.
Flyktingtjenesten og introduksjonsprogrammet
Jobben hennes som leder i flyktningtjenesten er å koordinere flyktningarbeidet, ikke minst alt som har med NAV, skole og arbeidsliv å gjøre. Flyktningtjenesten skal hjelpe flyktningene til å bli selvhjulpne. I tillegg har hun ansvar for den økonomiske biten, blant annet med tilskudd fra myndighetene, og å sørge for at midlene blir brukt til det beste for flyktningene og rindalssamfunnet.
Alle flyktninger som bosettes i Norge skal gjennom et 2-årig introduksjonsprogram. Dette er obligatorisk og oppmøtepliktig, Introduksjonsprogrammet omfatter først og fremst skole for barna og voksenopplæring for de voksne. Det viktigste er å lære norsk språk og å lære om norsk samfunnsliv og kultur.
- Det endelige målet er at de vil bosette seg her i Rindal på lang sikt, og få seg arbeid her, sier Marit Landsem.- Det er avhengig av et positivt næringsliv, og at de vil bidra i integreringa.
Til neste år kommer det 10 nye flyktninger til bygda. I februar skal flere boliger stå klare, på Friborg og i det nye leilighetsbygget i Skulegata.
Glad for at vi er to
I flyktningtjenesten i Rindal arbeider hun sammen med Stian Kooyman, som begynte som flyktningkonsulent for noen måneder siden. I tillegg samarbeider de med voksenopplæringen og Rindal Frivilligsentral, som er sterkt engasjert i flyktningarbeidet.
- Jeg er glad for at Stian er her. Han har jo litt erfaring nå. Og jeg er glad for at vi er to, for jeg ser at det trengs. Jeg tror vi kommer til å utfylle hverandre godt. Stian er en veldig positiv kollega. Vi har det "gøttj" på jobb. Han er løsningsorientert, og ser ikke problemer. Det er jo mye det det går ut på, å finne gode løsninger for de som kommer hit til oss. Nå har jo også Stian jobbet mye med montering av møbler her, noe som ikke akkurat er min sterke side, smiler Marit Landsem.
Marit Landsem og Stian Kooyman jobber sammen i flyktningtjenesten.
Nye hybler i meieribygget
Det er RT-Eiendom AS som eier det gamle meieribygget. I lokalene i andre etasje, der det tidligere var kontorer, har de nå bygget om til seks romslige hybler. I tillegg er det to stuer, to bad, flere toaletter og et stort kjøkken som de seks beboerne skal dele.
RT-Eiendom har inngått en langsiktig leieavtale med Rindal kommune, og lokalene skal brukes som bolig til flyktninger. Plasseringen er ikke veldig nær sentrum, men det er grei gangavstand dit. Og her på Sunna har de Bunnpris-butikken bare få meter unna.
Nå jobber Bjørn Ranheim i RT-Eiendom med siste finpuss, mens flere har vært i sving med montering av møbler og annen klargjøring for å gjøre alt i stand til å ta imot de seks som kommer. RT-Eiendom skal også følge opp med vaktmestertjenester i denne boligen.
Møbelmontering og gjenbruk
Flyktningkonsulent Stian Kooyman bekrefter at han har fått god trening i montering av IKEA-møbler de siste dagene. Det er jo minst seks like både av garderobeskap, hyller, senger og skrivebord. Noen av flyktningene som tidligere har kommet til bygda har hjulpet til med montering av møbler.
Det er kjøpt inn en del nytt utstyr, men det blir også mye gjenbruk. Marit Landsem forteller at Frivilligsentralen og fadderne har gjort en stor innsats her allerede.
Kjøkkenet ser veldig bra ut.
Frivilligsentralen er en viktig samarbeidsparter
Seks frivillige skal sammen ta ansvar for de som blir boende her på Sunna. Det blir ikke lenger en fadder til hver flyktning, slik som det var tidligere. De vil ha behov for en støtteperson og venn, og ikke minst noen å snakke norsk med. Etter hvert vil det nok blir behov for flere faddere, ikke minst mannlige faddere.
Flyktningene har lite å rutte med. Derfor er det positivt med støtte og hjelp fra rindalingene. Det gjelder alt fra fadderhjelp til innsamling av klær og nyttige ting de trenger i hverdagen. Vinterklær, vintersko og idrettsutstyr vil sikkert komme godt med nå. Det som vil bidra med noe kan ta kontakt med Rindal Frivilligsentral.
Ressursterke personer
Marit Landsem har fått litt informasjon om de seks som kommer 1. desember. Hun forteller at flere av dem er høyt utdannet og behersker engelsk. Noen av dem er idrettsinteressert og har vært aktive innen idrett før. Hun ser absolutt for seg at de kan bli en ressurs i bygda.
Alle seks har vært på asylmottak i Norge i over ett år, før de kommer til Rindal. De kommer fra ulike mottak, så ingen av dem kjenner hverandre fra før. Dermed vil de vil få en utfordring med å bli kjent med hverandre og med bygda, alt på en gang.
Slik ser hyblene ut.
Alle må ta ansvar
De seks nye rindalingene skal begynne på voksenopplæringa etter jul. I desember vil de måtte bruke tid på å bli kjent og komme i orden. Marit Landsem ser for seg at det må legges opp et program med litt aktivitet for dem hver dag. Dette vil de frivillige også hjelpe til med.
- Det er viktig at vi alle sammen tar ansvar for å inkludere de nye innbyggerne våre i samfunnet, sier hun. - Vi må få dem med i det som foregår, slik at de føler tilhørighet. Det har fadderne vært veldig flinke til.
Hun tror at det på mange måter kan være enklere å inkludere flyktningene på en liten plass som Rindal. Her har man jo god oversikt over de ulike aktivitetene som foregår. Flyktningene som har kommet tidligere deltar i organisert idrett og andre aktiviteter, som f.eks. volleyball.
Stopp gjerne opp og slå av en prat
Hun har inntrykk av at det så langt har gått veldig bra med de flyktningene som har kommet til Rindal. De har funnet seg godt til rette. En av dem er nå på videregående skole, og to av dem har fått førerkort.
Da en gruppe av flyktningene fikk spørsmål om de følte seg godt mottatt i Rindal hadde de bare positivt å si. De kunne heller ikke sette fingeren på noe som skulle vært gjort annerledes.
- De sier at folk er flinke til å si "Hei", men de setter også veldig stor pris på at folk stopper opp og prater litt med dem, sier Marit Landsem.