Snøskredfaren i påskehelga
I det vi skal ta fatt på påskehelgen ligger skredfaren på 2- moderat i alle varslingsregionene, melder NVE. Det betyr at det er lokalt ustabile forhold i fjellet og at du må vite hvordan du skal unngå skredproblemene.
Over: arkivfoto, Richard Halgunset.
-Vi oppfordrer alle til å lese snøskredvarslene på varsom.no som en del av turplanleggingen. Det er viktig å sette seg inn i skredproblemene og hvordan de håndteres. Med mye folk til fjells er det også noen ekstra hensyn å ta sier Tommy Skårholen, vaktleder ved Snøskredvarslingen i NVE. - Hold god avstand til hverandre i bratt terreng, og ha god margin til bratte solutsatte sider. Det kan være mange på tur i finværet. Ha i bakhodet at det kan befinne seg skiløpere både over og under deg i bratte fjellsider, med de konsekvenser det kan ha om du eller andre løser ut et skred, sier Skårholen.
Mest nysnø har det nok kommet i høyden på Nordvestlandet, men i regionene for øvrig har det også kommet et påfyll. Fokksnøen vil gradvis stabiliseres, men kan lokalt være ustabil så vær forsiktig i bratt terreng. Under mildværsgrensen og der sola tar tak er det fare for at det kan løsne små løssnøskred. I Jotunheimen finnes i tillegg vedvarende svake lag som kompliserer forholdene her.
For Trollheimen skriver varsom.no følgende om skredfaren:
I høyden er fokksnø problemet, unngå leområder. I lavlandet kan det gå våte skred i bratt terreng.
Mandagens fokksnøflak ventes å ha stabilisert seg noe og det vil kreves stor tilleggsbelastning for å løse ut skred i disse flakene. Det ventes at den kraftige vinden har lagt ut store skavler over rygger og egger, hovedsaklig mot Ø. Vær oppmerksom på at renner og formasjoner i fjellet kan gjøre det vanskelig å vurdere hva som er skavl og hva som er fast grunn. Noe ny snø og vind av skiftende retning vil gi mulighet for mindre, ferske nysnøflak i flere himmelretninger. I ferske nysnøflak vil det være mulig å løse ut mindre skred med liten tilleggsbelastning. Stigende temperatur og nedbør som regn vil gi mulighet for våte skred i bratte heng under ca 700 moh. Skredfaren vurderes synkende til faregrad 2-moderat og høyest i Sunndalsfjella, der det har kommet mest nedbør de siste dagene.
– På varsom.no kan du gå inn på snøskredskolen å lese om vedvarende svake lag, hva som gjør de skumle og hvordan du kan håndtere de sier Skårholen.
NVE råder videre til å unngå ferdsel i og ved terrengfeller og til å være spesielt forsiktig og oppmerksom i områder med skavler - hold god avstand. Topper og rygger er ofte avblåst så du kan finne bart fjell å ferdes på. På toppen er det tryggest på rett side av toppvarden.