DSC_0196

Sommerflørt i Langlia

Indre Nordmør Fjordhestlag arrangerte hesteslipp i Langlia i Rindal lørdag, og mange skuelyste møtte opp i det fantastiske sommerværet. Hingsten Almas Blink har nå sju merrer å holde styr på, og de har god plass å boltre seg på i et par måneder framover.


Video: Gro Løfaldli


Video: Trollheimsporten


Fint å komme tilbake i Rindal

Hege Sæther Moen er aktivt med i Indre Nordmør Fjordhestlag, og hun er også leder i Norges Fjordhestlag. Hun forteller at Indre Nordmør Fjorhestlag arrangerer slipp hvert år. De siste åra her det vært på Ålvundeid. Før det var det på Løset i Rindal i mange år. Nå er hun veldig fornøyd med at de har fått komme tilbake til Rindal, denne gangen til et stort og fint beite i Langlia, hvor det går sauer på beite vår og høst. Det passer veldig fint å ha hester på det samme beitet mens sauene er på fjellet. Moen håper at de får komme tilbake hit i flere år framover.

Antallet merrer er i minste laget i år, forteller hun. Dette skyldes nok først og fremst at korona-pandemien satte en stopper for hesteutstillingene i vår, deriblant den årlige hingsteutstillingen for fjordhest på Nordfjordeid. En forenkla løsning for avlsgodkjenning førte til at flere hingster enn vanlig har blitt kåret dette året, og da blir det færre merrer på hver hingst.

DSC_0126.jpg
To av merrene på slippet har føll med seg. Det ene er et par uker gammelt, mens det andre ble født bare for et par dager siden. Det minste ble ekstra godt passa på av mora.

DSC_0120.JPG
Ronjas Ylva med føllet Dreierstuas stjerneprins, etter Helgprins, som var lagshingst i fjor.


En god hingst

Fjordhestlaget avtalte kjøp av Almas Blink allerede i fjor på grunnlag av bedømmelsene han fikk da, som to-åring. Det var selvsagt en betingelse at han ble kåret i år, og det ble han. Ut fra bedømmelsene i fjor var han en av landets 3-4 beste hingster i sin årgang, forteller Moen. Hingsten har stått på stall hos Hege og Anders Sæther Moen før slippet, og skal tilbake dit etterpå. De er veldig fornøyd med hesten, forteller hun. Den har et godt lynne, og er snill og lærevillig.

Ellers synes Hege Sæther Moen at det er moro å ha nesten alle fjordhestfargene representert på slippet. Her er både brunblakk, rødblakk og grå representert blant merrene, mens Almas Blink er ulsblakk.

DSC_0141.JPG

DSC_0130.jpg

DSC_0150.jpg
En fantastisk dag og et praktfullt landskap i Langlia. Kristin og John Langli med barna Ola og Søgni, higsteholder Anders Sæther Moen og leder i Indre Normør Fjordhestag Ann Kristin Engset.


Flott beite

Ann Kristin Engset, som er leder i Indre Nordmør Fjordhestlag, er også veldig godt fornøyd med beitet i Langlia. Det er et perfekt med både elv og skog, og det ble lite utgardsgjerding, siden det var gjerdet til sauer fra før, sier hun.

Det er John Langli som eier beitet, og han synes det er veldig moro å ha hester her i sommer. Dette har de snakka om i flere år, forteller han. Det er bare en fordel at det er andre dyr enn sauer her om sommeren. Da blir det veldig fint beite og passe langt gras til sauene kommer tilbake, og ellers spiser hester og sauer ulike vekster, forklarer han.

DSC_0188.JPG
 

DSC_0245.JPG

Foto: Sigrid Skjølsvold / Anne Marit Løfaldli


Klikk på bildene under for å se dem større og i serie.

DSC_0123
DSC_0124
DSC_0138
DSC_0145
DSC_0236
DSC_0232
DSC_0278
DSC_0266
DSC_0229
DSC_0265