Ola T Heggem juli 2018

Sommerprat med ordføreren

Vi følger opp tradisjonen med en sommerprat med ordfører Ola T Heggem i Rindal. I år kan han glede seg over økt sysselsetting og befolkningsvekst, og han vil først og fremst rose frivilligheten i bygda.

Vi møter ordføreren ved Igltjønna. Badeplassen her har nok vært ekstra mye brukt denne sommeren, når vi har hatt så mye fint vær. Det er Rindal Vel som har bygget opp anlegget og sørger for vedlikeholdet her. De arrangerer også sommerfest i Kulturvøkku. 

Rett over på andre sida av tjønna foregår arbeidet med asfaltering av ny rulleskibane ved Rindal IL sitt skistadion.


Roser frivilligheten

– Hvert år har jeg har brukt denne anledningen til å rose frivilligheten i bygda, og i år har jeg lyst til å starte med det, sier Ola T Heggem. 

– Det vi ser rundt oss her er jo helt fenomenalt! Det er ofte ungdommer her på kveldstid, og da jeg kom hit i dag sto det mange bobiler her. Det er alltid velholdt, ryddig og fint. Nå er vi jo også rett ved museumstomta, der det er arrangementer opptil flere ganger i uka.

Ordføreren forteller at han også har vært ved Rørvatnet i sommer, og sist søndag var han innom Barnas sommertevling på Skogsletta. Ellers har det skjedd mye på elvepromenaden, og da synes han det er best å avslutte oppramsingen, for det er så mange flere som driver frivillig arbeid i bygda også.

– Jeg har bare lyst til å nevne noen, som eksempler på alt som foregår, sier han.

– Nå er vi midt i Kulturvøkku, og neste uke er det Småtrolluke. Alt dette er gull verdt, med tanke på trivsel og eksistensen vår i et lite bygdasamfunn.

Tirsdag denne uka ble det arrangert en minnemarsj for den fremste representanten for frivillig arbeid i bygda. 300 personer var med på marsjen, og mange av deltakerne merket seg nok hvor godt merket og tilrettelagt turstiene er i dette området.

– Jeg vil skryte av alle som er med og bidrar til felles tiltak som vi alle har glede av, sier ordføreren.

Ola T Heggem ved Igltjønna.jpg
Badeplassen ved Igøtjønna er ett av mange eksempler på hva frivillig arbeid betyr for lokalsamfunnet.


Nytt fra politikken

Rindal kommune har vedtatt en omfattende boligpolitisk plan, som vil bli ei rettesnor framover. Ordføreren synes at det har blitt gjort mye på dette området. Han har registrert en økning i boligprisene, og ser han på som en positiv utvikling for boligmarkedet i Rindal.

Nå er begge leilighetene på Øvre Dalen solgt, og arbeidet med leiligheter på Lykkja er påbegynt. Boligfeltet i Seljebrekka er tatt i bruk, og det bygges hus både i eldre boligfelt og også mer spredt.

– Mye av det vi har sagt at vi skulle gjøre på boligområdet er i ferd med å bli gjennomført, og det tror jeg er veldig bra for lokalsamfunnet, sier Heggem.

Den boligpolitiske planen legger opp til at noen kommunale boliger kan bli solgt, dersom interesserte kjøpere melder seg. Det er noen eldre kommunale boliger som trenger oppussing. Disse kan enten selges eller opprustes av kommunen selv.

– Men ingen blir kastet ut av kommunale boliger og satt på gata, fastslår ordføreren.

Ellers ble det nylig vedtatt en plan for idrett og fysisk aktivitet, også det en viktig plan. Og ikke minst holder kommunen nå på med rullering av kommuneplanens samfunnsdel. Denne kommer ut på høring til høsten. Her bygges det mye videre på folk og næring, bolig og trivsel, mens Rindal i Trøndelag får et eget kapittel.

– De innspillene vi fikk på dette i fjor høst blir ivaretatt gjennom prosessen med kommuneplanens samfunnsdel, sier Heggem.

Kommunestyret har også nylig gjort tre viktige vedtak som gjelder helsesamarbeidet i Orkdalsregionen (SiO), hvor også Surnadal er med. Nå er det foretatt en omorganisering, og det skal skilles mellom SiO Drift og SiO Utvikling.

– Nå har vi lagt opp til et samarbeid mellom kommunene og St Olavs hospital. Det blir felles mottak på sykehuset i Orkdal, med ei felles dør inn til den kommunale legevakta og akuttmottaket. Dette blir på en måte et nasjonalt pilotprosjekt, så det er veldig spennende, sier ordføreren.

Ellers skal det drives utviklingsarbeid på helseområdet. Kommunene i Orkdalsregionen står sammen om dette, og Skaun blir vertskommune. Daglig leder i Orkdalsregionen flytter også kontorsted til Skaun.


Bygger ut drikkevannsanlegg

For tiden foregår det utbygging av drikkevannsanlegg i Bokta, der flere abonnenter blir koblet på. Kommunestyret har også hatt en sak om utbygging av vannledning til Møkkelgardsgrenda. Saken ble utsatt på siste kommunestyremøte. Dette betyr ikke at saken er skrinlagt, men det skal gjøres noen flere undersøkelser. Det er ingen tvil om at noe må gjøres, i alle fall til Lomunda boligfelt, der beboerne har krav på godt vann levert av kommunen.

Undersøkelser har vist at Rindal kommune har forholdsvis høye avgifter på vann og kloakk. Ordføreren forklarer at det er gjort store investeringer på dette området i Rindal. Det er derfor god kvalitet på tjenesten, samtidig som det er få å dele utgiftene på. Han påpeker også at Rindal ikke ligger høyt på alle typer kommunale avgifter. For å ta et eksempel er byggesaksgebyret lavt sammenlignet med andre kommuner.


Økt sysselsetting og befolkningsvekst

Ordføreren har tatt en titt på fylkesstatistikken, der Rindal kommer godt ut både på sysselsettingsvekst og befolkningsvekst den siste tida.

– Det må være lov å glede seg litt når folketallet går opp. Det laveste folketallet jeg har sett i Rindal er 2026 personer, og nå er vi oppe i 2051, sier han.

– På de nyeste prognosene til SSB så er både Rindal og Surnadal i et vekstområde sammen med flere av kommunene i Orkdalsregionen, mens store deler av Nordmøre har prognoser på nedgang i folketallet fram mot 2040. Dette opplever jeg som positivt for vår region.

Når det gjelder KOSTRA-tallene ligger Rindal nå på +/- nr 100. KOSTRA-tallene er den beste måten KS har for å «rangere» kommunene i landet.

– Først og fremst bør man vel sammenligne seg med seg sjøl. Men på de 4-5 viktigste områdene, som skole, barnehage, eldreomsorg og barnevern, så er vi blant de 100 beste kommunene i Norge, sier ordføreren.

– Dette er positivt, og vi får ta det som et tegn på at det vi driver med går rimelig greit.


Venter betydelige reduserte inntekter

De siste par årene har Rindal kommune hatt greie regnskap, og har hatt mulighet til å sette av litt til driftsfond. Men selv om ordføreren er den fødte optimist så ser han at utfordringene kan bli større framover.

– Vi har pådratt oss ekstra utgifter i løpet av første halvår. Dette er delvis tilfeldige økninger, men stort sett lovpålagte tjenester som vi må yte. Dette fører til at resultatet for 2018 med stor sannsynlighet blir betydelig dårligere enn for de to siste åra. Utfordringen er jo at med tanke på statlige overføringer er vi definitivt ikke på vinnerlaget. Vi er en distriktskommune, som ikke er innenfor satsningsområdet til den sittende regjeringa. Jeg tillater meg å være litt partipolitiker på det. Det nye inntektssystemet slo riktignok ikke så ille ut som man kunne frykte. De siste åra har vi hatt en økning i statlige overføringer på knappe 2%, og de generelle utgiftsøkningene er større enn det.

I tillegg kommer en betydelig nedgang i inntekter fra kraftproduksjon. Dette gjelder både på eiendomsskatt og på verdien av konsesjonskrafta.

– Med betydelig nedgang på disse to inntektspostene så må vi bare innrømme at det kan bli krevende framover, sier Heggem.
 

Venter fortsatt på utbygging av fv65

Ordføreren vil også si noe om fv65. Når han tenker 6 år tilbake i tid så husker han at det da var ambisjoner om at det skulle skje mer enn det som faktisk har skjedd.

– Vi jobber i motvind. Det positive er at det ble lagt ny asfalt på hele fv65 gjennom bygda. Men de store utbyggingsprosjektene fra Skei til Berkåk har vi ikke sett noe til. Jeg frykter at de fortsatt er noen år fram i tid. Når har vi lagt alt dette inn i arbeidet med Orkdalspakken. Hverken samferdselsavdelinga i Trondheim, Orkdalsordføreren eller regionlederen omtaler nå Orkdalspakken uten å nevne fv65 og fv700, altså strekninga Skei – Berkåk. Det må vi ta med oss som et pluss, og så får vi se hvor fort det går.


Opptil 2000 soldater kommer til Rindal

Til høsten blir det en stor militærøvelse i Midt-Norge. Øvelsen foregår fra midten av september til midten av desember, og omfatter Midt-Norge og Nord-Østlandet. Snart kommer mer informasjon om dette både på kommunens nettsider og på Trollheimsporten, og informasjonen vil bli oppdatert fortløpende.

Mye tyder på at det ikke blir så mye aktivitet i Rindal det meste av tida, bortsatt fra den første uka i november. Da står «slaget om Rindal», og vi kan vente nærmere 2000 soldater til bygda. Selve slaget skal stå 6. – 8. november, og man kan nok forventeaktivitet både med rekognosering på forhånd og opprydding etterpå.


Klar for fylkesbytte

Rindal går over til Trøndelag ved årsskiftet. Ordføreren forteller at det har vært jobbet aktivt politisk med denne saken. Han tillater seg å si at det også har vært jobbet godt, med et enstemmig kommunestyre i ryggen. Noen vil kanskje spørre hvorfor man har det så travelt, og påpeke at det blir hektisk. Det er ordføreren enig i, men han tror at det er bra at dette vedtaket nå er fattet. Det hadde blitt hektisk de siste månedene uansett når dette skulle skjedd.

– Vi har hatt en følelse av å ikke høre til noe sted. Men nå er det endelig klart, og da vet vi hvor vi hører til fra 1. januar.

Etter ferien blir det mange møter og mange avklaringer. I forrige uke hadde kommunen et møte med både fylkeskommunen og fylkesmannen i Trøndelag, aller mest rettet mot samferdsel. Alle avdelingene hos fylkeskommunen kommer til Rindal så fort som mulig etter ferien. Det blir en hel dag med samferdsel, og en dag til på de andre avdelingene.

– Vi har allerede fått fordelt en del ansvar, med tanke på hva som er vårt ansvar å følge opp, hva som er fylkeskommunenes ansvar å følge opp, og hva som er fylkesmennenes ansvar, sier Heggem.

Han innser at det vil måtte bli en del overgangsordninger på en del områder, uten at det skal by på problemer.

I lokale media har det vært mye fokus på de interkommunale samarbeidene. Nå har kommunen snart fått på plass hvilke interkommunale samarbeid som skal videreføres på Møre-sida. Dette blir stor sett det samme som Heim vil gjøre, med unntak av IKT Orkide, der Rindal fortsatt vil være med.

– Når det gjelder for eksempel arbeidsgiverkontroll, miljøretta helsevern, skjenkekontroll og revisjon er vi innstilt på å fortsette som før, på Møre-sida. Men hva som vil skje med disse på lengre sikt er det vanskelig å svare på.

De interkommunale samarbeidene det har vært mest fokus på er barnevern, PPT og kulturskolen. Her har Halsa sitt vedtak vært utfordrende. Rindal sitt vedtak om å fortsette som egen kommune men skifte fylke skal i utgangspunktet ikke være utfordrende.

– Jeg føler at dette holder på å falle på plass. Selv om Halsa ikke har vedtatt det enda, så tyder alt på at de kommer til å melde seg ut av disse samarbeidene. Men vi kommer til å fortsette sammen med Surnadal. Det har vi vært positive til hele tida, sier Ola T Heggem.

– Så er det noen som har hatt en slags agenda på å fortelle at vi ikke vil ha noe med Surnadal å gjøre. Budskapet mitt er da at folk må lære å se forskjellen på samarbeid og sammenslåing. Kommunestyret i Rindal har enstemmig avvist sammenslåing med Surnadal, men vi har aldri sagt nei til samarbeid! Geografien er den samme, og vi ønsker å fortsette med samarbeid som det er naturlig å fortsette med, selv om vi ikke lenger er i samme fylke.

Spørsmålet er nå om det blir stort nok til å videreføre samarbeidene med de bare to kommunene. Surnadal vært litt mer i tvil om det. Men nå er han ganske trygg på at dette er avklart. Sakene skal sannsynligvis opp i kommunestyrene i Rindal og i Surnadal i september.


Nytt samarbeid om brannvesen

Kommunen er i gang med å utrede et samarbeid om brannvesen. Dette er for så vidt helt uavhengig av fylkesbyttet. 

Bakgrunnen er en ny forskrift som tilsier at administrasjonen i hvert brannvesen må ha minst tre heltidsstillinger. 

Det foreligger nå et foreløpig utkast til avtale mellom Aure, nye Heim, Surnadal og Rindal. Deltidsbrannmannskapet skal være ansatt i egen kommune som før, men det blir en felles stilling som brannsjef, en felles stilling på forebygging og en felles stilling på beredskap.


Positive tilbakemeldinger om videregående skole

 – Er det avklart noe rundt Surnadal videregåande skole i forbindelse med fylkesbyttet?

– Dette var tema da vi hadde møte med fylkeskommune sist. Vi har ikke skrevet noen avtale, men jeg får bare positive tilbakemeldinger. Surnadal kommune har også fått tilbakemeldinger fra Møre og Romsdal fylkeskommune om at Surnadal vidaregåande skole er en skole det skal satses på. Vi får positive signaler fra fylkeskommunen i Trøndelag om at dette skal vi få til, og at elever fra Rindal skal få bruke skoler på begge sider av fylkesgrensa slik som de har gjort hittil.


Fylkesbyttet skal bli positivt for innbyggere

Når det gjelder fylkesbyttet så presiserer ordføreren at ingenting er svart-hvitt. Og han har stor respekt for at det er delte meninger om dette.

–  Vi vil nok oppdage ett og annet som noen vil oppleve som et dårligere tilbud. Men kommunestyret har hele tiden ment at summen av alt med fylkesbyttet skal være positivt for innbyggerne. Hvis vi glemmer at det er dem vi jobber for så har vi gjort en stor feil, understreker han.

– Det er tjenestetilbudet til rindalingene vi er opptatt av, både det kommunale tjenestene, de fylkeskommunale tjenestene og de statlige tjenestene. Summen av dette, sammen med den tilhørigheten vi føler nordover, og ikke minst tryggheten ved at vi nå bli hundre prosent en del av St Olavs hospital, gjør at vi mener at dette er et pluss for tjenestetilbudet i Rindal.