Ola T Heggem 2019[1]

Sommerprat med ordføreren

I den årlige sommerpraten oppsummerer ordfører Ola T Heggem de viktigste sakene fra lokalpolitikken i Rindal det siste halvåret.

Ordføreren har egentlig ferie, men tar seg likevel tid til en prat med Trollheimsporten, slik han har gjort de siste fire åra. Det er nok ikke mange i Norges land som har like mange år bak seg som ordfører som Ola T Heggem. Han forteller at han har vært ordfører i nærmere 22 år til sammen, og har regnet ut at han har ledet rundt 200 kommunestyremøter. Nå er det bare to kommunestyremøter igjen før han går av som ordfører. 


Omfattende prosess med Rindal helsetun

– Vi har vel ikke hatt de helt store sakene det siste halve året. Når det gjelder helsetun/helsehus så er prosessen i gang, selv om det ikke har vært så mange politiske vedtak i det siste. Det er i alle fall stor politisk enighet i denne saken, og det er jeg veldig glad for, sier Heggem.

– Vi er opptatt av å bedre arbeidsforholdene for de ansatte, og også å bedre forholdene til de pasientene på den eldste avdelinga. Samtidig er vi veldig opptatt av at vi ikke skal investere mer enn at vi klarer å drive det. Nye fine bygg som man ikke har råd til å holde åpne er i alle fall ikke god politikk.

Det er hele tiden litt framdrift i prosjektet med helsetunet, men ordføreren legge ikke skjul på at prosessen har tatt lenger tid enn han hadde forventet. Dimensjonene på det nye bygget er enda ikke bestemt, og det er fortsatt ikke avklart hvor mye som eventuelt skal rives og hvor det skal bygges nye rom.


Nå blir det nytt skolekjøkken

Det første store prosjektet som står for tur er skolekjøkkenet på Rindal skole. Kjøkkenet ble ikke tatt med da resten av bygget på Rindal ungdomsskole ble opprustet for mange år siden, og saken har tidligere vært utsatt i kommunestyret.

– Det har vært litt fram og tilbake med denne saken, men nå er det i alle fall gjort vedtak om at skolekjøkkenet skal rustes opp. Så kommer man borti ventilasjon og litt forskjellig, og da blir det gjerne litt dyrere enn man hadde trodd i utgangspunktet. Men hvis man vil ha opprusting av skolekjøkkenet så må man betale det det koster, fastslår ordføreren.


Endringer i lov om eiendomsskatt

Det har kommet en ny lov om eiendomsskatt som kommunen må forholde seg til. I regjeringsplattformen er det forespeilet at det kanskje allerede i Statsbudsjettet for 2020 kommer et nytt tak på eiendomsskatt på 4 promille på boliger og fritidseiendommer. Rindal kommune har i dag en eiendomsskatt på 4,5 promille, og blir derfor berørt av dette. En reduksjon på 0,5 promille er ikke dramatisk, synes ordføreren. Men i følge den nye loven skal taksten fra 2020 reduseres med 30% før det blir utskrevet eiendomsskatt.

– Det er litt krevende for oss. Et stort flertall i kommunestyret ser at vi har behov for å ta inn eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger for å kunne opprettholde et forsvarlig driftsnivå. Dette er det stor politisk enighet om, og det var vel også enstemmig sist gang det var behandlet i kommunestyret, sier Heggem.

Han regner med at diskusjonen om eiendomsskatt blir ei sak i valgkampen igjen. Men han kan ikke se hvordan kommunen skal klare å opprettholde tjenestetilbudet hvis når man mister de millionene som man får inn på eiendomsskatt fra private.

– I likhet med veldig mange andre kommuner er vi i en prosess, hvor vi selvsagt skal forholde oss til det lovverket som Stortinget vedtar, samtidig som vi vil prøve å opprettholde nivået på inntektene i så stor grad som mulig. Men vi kommer ikke til å klare det fullt ut når det blir en reduksjon i takstgrunnlaget. Beklageligvis, sett fra kommuneøkonomien sin side, men selvfølgelig gledelig for de som betaler.


T-komponentbygget er lagt ut for salg

Rindal kommune eier T-komponentbygget gjennom selskapet TK Eiendom AS. Et enstemmig kommunestyre har støttet styret i eiendomsselskapet sitt forslag om å legge bygget ut for salg. 

– Der er vi inne i en prosess sammen med megler, og mer kan jeg ikke si om det. Det viktigste for kommunen er ikke prisen. Målet må være at det blir mer aktivitet i bygget enn det er i dag, og det er det fortsatt lov å håpe på, sier ordføreren.


 Tilpassingen til Trøndelag har gått veldig bra

Det siste halvåret har kommunen brukt mye tid på oppfølging av interkommunale samarbeid og tilpassing til Trøndelag.

– Jeg synes at den tilpassingen har gått veldig bra. Det er flere områder som er litt utenom den fylkeskommunale forvaltningen, men likevel endres som følge av fylkesbyttet, forklarer Heggem.

– Noe skal ikke skje før i 2020. Da blir vi overflyttet til Orkdal politidistrikt, og vi går inn i et nytt bispedømme. Men når det gjelder domstolene blir det inntil videre ingen endring. Vi skal fortsatt tilhøre domstolene i Møre og Romsdal. Jeg tror ikke at innbyggerne kommer til å merke så mye til noe av dette, men det har vært en del arbeid med det.


Enstemmige vedtak om interkommunale samarbeid

Når det gjelder de interkommunale samarbeidene på Indre Nordmøre har kommunestyret i Rindal hele tiden hatt enstemmige vedtak på å fortsette som før med det meste.

– På et tidspunkt var det noen som hadde en agenda om å fortelle at rindalingene ødela de interkommunale samarbeidene. Men tvert imot så har vi kommunestyrevedtak hele veien på at vi ønsker å fortsette å samarbeide med Surnadal om kulturskole, barnevern og PPT. Jeg mener at vi har sagt det samme og vært veldig tydelige hele veien, fra vi startet prosessen med Trøndelag, at vi ønsker å fortsette disse tre samarbeidene med Surnadal, presiserer Ola T Heggem.

– Det vi er opptatt av er selvsagt tjenestene til innbyggerne, og at vi også i framtida kan henvende oss i litt ulike retninger når det gjelder interkommunale samarbeid. Det tror jeg er viktig for å opprettholde et best mulig tjenestetilbud. Det er også viktig å få avklart dette så fort som mulig med tanke på arbeidsgiverfunksjon. De ansatte har vært utrygge rundt disse prosessene, og det har jeg forståelse for. Men jeg må bare si at det har egentlig ikke stått på oss. I Rindal kunne vi gjort disse vedtakene for et år siden, om det hadde vært behov for det.

Han påpeker at Halsa kommune etter en del om og men har gjort klare vedtak i fellesnemnda om at de skal ut av de nevnte tre samarbeidene, eventuelt bare kjøpe noen tjenester fra Kulturskolen på Indre Nordmøre.

– Halsa går inn i Heim, og har ikke behov for interkommunale samarbeid lenger. De skal kjøre alle disse tre tjenestene selv, med 6000 innbyggere. Rindal og Surnadal blir igjen som to kommuner om disse tre samarbeidene, har 8000 innbyggere, men blir betraktet som at vi er for små. Det er et lite tankekors for meg, men jeg har også forståelse for at det går an å se disse samarbeidene på litt forskjellig måte, sier han.

– Det ender sannsynligvis opp med at vi blir bare to kommuner om kulturskolen, og sannsynligvis også PPT. Men så har kommunestyret i Rindal gjort et vedtak om at vi er positive til samarbeid med flere enn Surnadal om barnevern. Vi har åpnet opp for samarbeid med Sunndal, og kanskje også Tingvoll, på dette området, men med Surnadal som vertskommune. De ulike kommunestyrene har behandlet disse sakene, og gjort ulike vedtak, så det er ikke spikret enda. Det følges opp fra vår side med samtaler med de andre kommunene.


Jobber med tilpasning til ny brannverforskrift

Det har kommet et forslag om ny brannvernforskrift, som vil kreve større enheter. Forskriften er fortsatt ikke vedtatt, men den kommer. Rindal kommune har felles brannsjef med Surnadal, og jobber nå både politisk og administrativt for å inngå et samarbeid med relativt få, men stort nok til å dekke det kommende kravet om minst tre heltidsstillinger. Planen er å samarbeide med Heim kommune på dette området.

– Dette blir også et fylkeskryssende samarbeid, men vi kan ikke se at det er et problem, mener Heggem.

– Det som er viktig for oss er at deltidsbrannmannskapene fortsatt skal være ansatt i den kommunen der de jobber, og at brannvesena i de ulike kommunene i størst mulig grad skal fungere som i dag.


Gode tilbakemeldinger om skimuseet

Framtidig tilknytning for Rindal skimuseum har også blitt et tema. Nordmøre museum har sagt opp avtalen med skimuseet fra årsskiftet. 

– Vi er i veldig god dialog med museene i Sør-Trøndelag, som det fortsatt heter, men jeg må være ærlig på å si at vi ikke har fått de avklaringene som vi ønsket oss før ferien. Vi er veldig opptatt av å få de avklaringene i løpet av august/september. Jeg ønsker og ser for meg at både museum, brannsamarbeid og de tre samarbeidene vi har med Surnadal kunne vært spikret i det sittende kommunestyret, sier ordføreren.

– Det som er klart angående museum er at det ikke blir noen nedbygging i Rindal. Tvert imot, de er veldig begeistret for det de ser i Rindal. Det er veldig ordentlig og det som er der er godt dokumentert i forhold til mange andre små museum rundt om i bygdenorge. Om vi skal få et tettere samarbeid med ett enkelt museum så er det ikke for å tappe Rindal, men tvert imot for å ha en buffer ved sykdom ferie osv., med tanke på at Rindal skimuseum er en liten organisasjon med bare to ansatte.

Han legger til at de har fått veldig god respons på at Rindal kommune også har brukt mye penger på Rindal skimuseum, og fortsatt er opptatt av å bruke museet som et lokalt kultursenter, litt mer enn bare ordinær museumsdrift.


God innstilling fra NVE om vilkår for kraftproduksjon i Surna

Ordføreren har også brukt en del tid på to andre interkommunale saker opp i mot departement, der han har hatt en ganske sentral rolle. Det er for det første vilkårsrevisjonen i Surna, som man har jobbet med i mange år. Det har nå gått over 50 år siden kraftutbygginga i Surna, og nå skal vilkårene for kraftproduksjon, altså Statkraft sine vilkår, revideres. Det har vært en lang prosess. I fjor høst kom NVE, etter mange runder, med en innstilling til departementet om nye vilkår. NVE var positive til det lokalsamfunnet og lokalpolitikerne hadde gått inn for.

– Det er ingen tvil om at lokalpolitikerne både i Rindal og Surnadal i stor grad har tatt villaksens parti. Nå har NVE støttet oss i så stor grad at vi velger å ikke ha noen kommentar til det. NVE er jo olje- og energidepartementets eget direktorat, og regjeringens fagdirektorat på disse spørsmålene, sier Ola T Heggem.

– Statkraft er veldig misfornøyd med innstillingen, og saken ligger nå i departementet. Rindal kommune og Surnadal kommune har samarbeidet veldig godt i denne saka, og den skal avklares i løpet av året. Vi har også hatt et godt samarbeid med elveiere og fiskeorganisasjoner.


God kommunikasjon om Mattilsynet 

Den andre saka som ordføreren har jobbet med på høyt politisk nivå er Mattilsynet. Det er besluttet at Mattilsynets kontor i Surnadal skal legges ned når husleieavtalen går ut, og det skal da flyttes til Kristiansund.

– Jeg har valgt å engasjere meg litt i dette. Arbeidsplassene i Surnadal er det ene, og det andre er tjenestetilbudet, sier Heggem.

– Nå vet vi at den nye statsråden fra Krf, Olaug Bollestad, har sagt at alle slike avgjørelser om sammenslåinger og nedlegging av distriktskontor skal skje i forståelse med politisk ledelse. Da er det et spørsmål om dette kan få tilbakevirkende kraft.

Heggem påpeker at det har vært mange saker i Mattilsynet som har fått oppmerksomhet i det siste. Han mener at det er en fordel at Mattilsynet har folk ute på bygdene og ansatte med en litt annen kultur enn en byveterinær kanskje har, og kommer i bedre dialog med aktive bønder. God dialog er viktig. Han synes han kan si at Mattilsynet i vår region har relativt godt ord på seg. Det er ikke slik over hele landet.

– Vi fikk stor forståelse for synspunktene våre da vi var i landbruksdepartementet. Vi hadde så god dialog med statsekretæren og administrativ toppledelse i departementet at jeg faktisk har litt tro på at det er mulig å få reversert det vedtaket. Men jeg er jo ikke sikker på det.


Tannlege, fylkesveg og regionråd

Han vil også si noen ord om flere av sakene som han orienterer kommunestyret om, men som ikke ikke har vært behandlet som vedtakssaker enda.

En sak som det knyttes forventninger til er utlysningen av stillingen som tannlege i Rindal, og der er det gode nyheter. Ordføreren forteller at han nylig har fått melding fra fylkestannlegen om at en kvinnelig tannlege har takket ja til stillingen i Rindal. Den nye tannlegen starter i jobben etter sommerferien.

Framdrifta med Okdalspakken og Fv65 er en spennende prosess framover. Det samme er omorganiseringen av regionrådet. Dette er oppgaver som den nye ordføreren og det nye kommunestyret i Rindal må følge opp.


Tre renovasjonsselskap slås sammen

Det pågår også et arbeid med kommende sammenslåing av HAMOS, NIR (Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap) og Envina (Melhus og Midtre Gauldal). Ola T Heggem har møtt som nestleder i representantskapet i HAMOS, og vært på eiermøte. Odd Geir Rønningsbakk sitter i styret, og Line Flåtten er 1. vara til styret og møter på styremøtene. Kommunen er derfor godt informert om prosessen.

Det nye renovasjonsselskapet vil dekke området fra Melhus og Skaun, sørover til Oppdal og nordmørskommunene, i tillegg til det som i dag dekkes av HAMOS. Og det vil fortsatt være kommunene som eier selskapet.

Heggem forklarer at det nye selskapet blir todelt, som HAMOS er i dag. Det blir altså et IKS som har ansvaret for de lovpålagte oppgavene med renovasjon, henting av søppel osv. Dette drives etter selvkostprinsippet. I tillegg blir det et eget AS for forretningsdelen, med de samme eierne men med litt ulike eierandeler.


Gode resultater i grunnskolen

Ordføreren føler også for å trekke fram de gode resultatene på grunnskolen i Rindal. Både rektor og skolefaglig ansvarlig har vært veldig flinke til å informere om det som skjer på skolen. Kommunestyret er derfor godt oppdatert, og setter veldig stor pris på det gode resultatene som blir oppnådd og den jobben som blir gjort.


Vellykket boligsatsing i sentrum

Når det gjelder boligsatsing synes han at kommunen har lyktes godt med strategien med å trekke inn private aktører i større grad.

– På Lykkja ble byggetrinn 2 startet opp nesten før byggetrinn 1 var ferdig. Det var det nok bare de største optimistene blant oss som trodde det. Jeg synes det er veldig positivt det som skjer med boligbygging her i Rindal sentrum og med fire hus under bygging i Seljebrekka.


Vindmøller ble plutselig negativt

Fjellene på nordsida i Rindal er en del av ett av de områdene i Norge som NVE har pekt ut som mest aktuelle for utbygging av vindmøller i framtida, og det er nok et tema som opptar mange. Ordføreren presiserer at det ikke er gjort noen vedtak om at det faktisk skal bygges vindmøller i noen av disse områdene.

– Det er åpnet for å gi en foreløpig uttale om dette til NVE innen 1. oktober. Det skal vi selvsagt gjøre. Men hvis ett av områdene innenfor våre grenser blir aktuelt å gå vider med så blir det mye mer omfattende prosesser. En utbygger må ha konsesjon, og en slik konsesjonsrunde er ganske omfattende og vil ta flere år. Så det er ingen tog som går nå, men det selvsagt viktig å påpeke hva som er kommunestyrets og lokalsamfunnets mening om dette.

Han er litt forundret over at meninger endrer seg så fort. Fra at vindmøller og fornybar energi har vært en voldsom plussak, har det nå plutselig, i løpet av noen måneder, blitt en stor minussak.

– Jeg synes at vi har behov for mye mer kunnskap før vi sier enten ja eller nei. Selvfølgelig må man ha mye mer kunnskap for eventuelt å si ja, men også litt mer kunnskap før man avviser det totalt. Vi må sette det inn i en sammenheng, og ikke bare si at dette er uaktuelt i Norge, punktum. For det er jo egentlig et helt nytt standpunkt. Fornybar energi har jo virkelig vært en plussak over tid, og de konsesjonene som er gitt er jo gitt med relativt lite motstand. Det er vel først og fremst reindrifta som har vært negativ i forkant av utbygginga på Fosen. Men når utbygginga nå kommer så er folk mye mer negative, påpeker han.

– Jeg mener selvsagt også at dette er med og ødelegger naturen. Det ene er vindmøllene i seg sjøl, og det andre er all vegbygginga som følger med. Jeg er kjempeskeptisk til det. Men vi må vite litt mer enn i dag om hva som er alternativene. Fornye vannkrafta? Bygge til havs? Her er det veldig mange spørsmålstegn, som jeg synes at vi må ha svar på. Og det får vi helt sikkert, for dette kommer til å ta tid.


Arbeidsmiljø og personalpolitikk

Det siste halvåret har også vært noe preget av saker som har med arbeidsmiljø og personalpolitikk å gjøre. Kommunestyret har et overordnet arbeidsgiveransvar for hele organisasjonen, fra rådmannen og nedover. I Rindal har man pekt spesielt på formannskapet, som skal i vareta dette gjennom administrasjonsutvalget. Kommunestyret har også gått et skritt videre, der ordfører, varaordfører og opposisjonsleder sitter i forhandlingsutvalget, og har et delegert ansvar for å ivareta dette totalansvaret for kommunestyret, påpeker Heggem.

– Personalpolitikken jo et administrativt ansvar, og med ny kommunelov blir dette forsterket. Men likevel er det kommunestyret og politikerne som har det overordna arbeidsgiveransvaret, og når du får konkrete saker på bordet så ser du hvor krevende dette er. Hva er det overordnede arbeidsgiveransvaret for alle, og hva er det personalansvaret som må ligge til administrasjonen?

Dette er en type saker som man har hatt lite av i Rindal tidligere. Noen har det vært, så det er ikke helt nytt for ordføreren, men selv om han har sittet i mange år så har han ikke fått så mye erfaring med den type saker tidligere.

– Det har sikkert vært gjort feil både administrativt og politisk, men det fester det seg noen sannheter ute blant folk, som kunne vært balansert. Men jeg synes ikke at det er min jobb å balansere disse påståtte sannhetene i sosiale medier og andre medier. Jeg forstår jo at dette er vanskelig for mange, og jeg har stor forståelse for de som føler seg tråkka på, sier han.

– Samtidig misliker jeg utviklingen i bruken av sosiale media der usannheter bevisst eller ubevisst blir spredd som sannheter, og det blir satt ut rykter uten noen form for grunnlag i virkeligheten. Det er ganske nytt for oss, og også ganske krevende, det legger jeg ikke skjul på.


"Norgesmeste" på frivillighet

Avslutningsvis vil ordføreren nok en gang trekke fram frivilligheta i bygda, alt fra museets venneforening til Kulturvøkku med en fantasisk torgdag og Småtrollvøkku, som er i ferd med å bli nasjonalt kjent. 

– Det frivilligheta bidrar med der er helt fenomenalt! Jeg mener fortsatt at det er Rindal på sitt beste når vi alle drar i samme enden av tauet, når vi mikser litt mellom offentlig og privat. Ofte er den lokale banken med på spleiselag, det lokale kraftselskapet og lokalt næringsliv ellers, sammen med det offentlige og frivilligheta. I summen av dette er vi norgesmestre!


Mange jobber sammen for bredbåndsdekning i hele bygda

Det er også en del utbygging av fiberkabel på gang, som også er et eksempel på offentlige og privat samarbeid. Det kommer ofte i gang etter lokalt initiativ, og Svorka er med og bidrar. Der det ikke rekker til, på grunn av for store avstander, prøver man å bidra med kommunale eller fylkeskommunale midler.

– Det er mye bra på gang. Ingen skal ha politisk ære for at dette skjer, men det er veldig mange som bidrar for at vi skal få til bredbåndsdekning i hele bygda. Jeg ser i partiprogrammene at det nye kommunestyret vil ha store ambisjoner på dette området.


Forventer en krevende budsjettprosess

Helt til slutt vil Ola T Heggem si noe om tid etter sommerferien og det kommende budsjettarbeidet. Kommunestyret gjorde vedtak om oppstart av budsjettarbeidet i juni, og ordføreren ser for seg at det blir en tradisjonell prosess denne høsten også. 

– Det blir spennende med en ny økonomisjef som skal lede arbeidet. Jeg ser fram til et god samarbeid med han. Progonosen tilsier at det blir en krevende budsjettprosess denne høsten også. Og det blir spennende å se hva partiene lover i valgkampen, som de selvsagt vil bestrebe seg på å følge opp i budsjettprossen, avslutter han.