Picasa

Sommersolverv

I dag tidlig kl. 06.24 var det sommersolverv. Solen stod da så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av året. Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv.
 

Øverste bildet: Jordens årstider. Lengst til høyre: Vintersolverv, deretter (i pilenes retning) vårjevndøgn, sommersolverv (lengst til venstre) og høstjevndøgn (nærmest oss).
Illustrasjon: Wikipedia

Skrå jordakse
Jordens årstider skyldes at jordaksen heller. Helningsvinkelen er for tiden 23,5 grader og endrer seg meget langsomt over en periode på 41 000 år. For tiden retter aksen seg opp slik at polarsirkelen flytter seg litt nordover fra år til år. Jorden roterer rundt sin akse og i løpet av året flytter den skråstilte jordkloden seg en gang rundt Solen. I et visst punkt i banen skrår Jordens nordlige halvkule maksimalt mot Solen. Sett fra nordlige bredder når Solen da sin høyeste posisjon på himmelen gjennom året, og dette inntraff onsdag kl. 06.24 norsk sommertid. På sørlige bredder står Solen samtidig på sitt laveste slik at det der blir vintersolverv.
Ved sommersolverv når midnattssolen sitt sørligste punkt, det vil si til polarsirkelen.
Siden polarsirkelen flytter seg rundt 14 meter nordover hvert år, ligger Polarsirkelsenteret og merkene for polarsirkelen i Nordland litt sør for den egentlige polarsirkelen.

IMG_5564.jpg
I Nord-Norge nord for polarsirkelen er Solen oppe hele døgnet midt på sommeren. Her på Nordkapp kommer Solen ved sommersolverv aldri lavere enn 4,6 grader over horisonten. Bildet ble tatt kl. 01 natt til 10. juni i år da Solen sto i nord og var lavest på himmelen.
Foto: Anne Mette Sannes


Avlang bane påvirker årstidene
Jordens bane rundt Solen er ikke helt sirkulær, og Jordens avstand fra Solen varierer også litt. Jorden er nærmest Solen i begynnelsen av januar, og dette gjør vintrene på nordlige bredder mildere og vintrene på sørlige bredder kaldere enn de ellers ville vært. Til gjengjeld får den nordlige halvkule ikke så varme somre siden Jorden er lengst unna Solen i begynnelsen av juli (i år 3. juli).

Fordi det tar lang tid for land, luft og hav å varmes opp, er den varmeste perioden som regel en stund etter sommersolverv. Av tilsvarende årsak har vi oftest kaldest vintervær en stund etter vintersolverv.

IMG_3738.jpg
Den lave midnattssolen lager vakkert fargespill nattestid. Her fra Kirkenes 29. mai 2017. Foto: Anne Mette Sannes

Umerkelig endring
Den første tiden etter sommersolverv endres daglengden ganske lite og avtar kun med få minutter frem mot månedsskiftet. Deretter blir det gradvis kortere dager og nettene blir merkbart mørkere.

Se også http://www.astroevents.no/sommersolverv17.html

IMG_1812.jpg
Vennlig hilsen
Anne Mette Sannes
Science fiction-forfatter og vitenskapsformidler

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Astrofysiker

Epost: sannes_odegaard@astroevents.no