Sp-lederen på surnadalsvisitt
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fikk mandag et gledelig gjensyn med Surnadal. Det ble en dag med brennende engasjement fra flere hold da Senterpartiet kom mannsterke på besøk i "bedriftsnabolaget" på Røtet.
F.v. Sondre Ormset, tredjekandidat og leder i Møre og Romsdal Senterungdom, Magne Løfaldli, daglig leder SIV Industriinkubator, ordførerkandidat Margrethe Svinvik, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og leder for lokallaget og andrekandidat Nils Håvar Øyås.
Surnadal Senterparti er Møre og Romsdals største lokallag, og dets leder Nils Håvar Øyås kunne fortelle at offentliggjøringen av partiets listekandidater, noe partiet selv døpte Så gøytt, fikk oppmerksomhet helt opp til hovedkontoret. «Det er slik det skal gjøres», skal hovedkontoret ha uttalt. Surnadal kan potensielt bidra med mer interesse om kort tid, mener Øyås.
- Det er viktig at man får vite hva som skjer på Nordmøre. Det er jo spennende i tilfelle Senterpartiet får ny ordfører i Surnadal, noe som naturligvis er interessant også for hovedkontoret.
Timingen er nok heller ikke direkte ufordelaktig med tanke på valgkampen som er nært forestående.
- Vedum er en karismatisk mann som trekker både velgere og medlemmer, smiler Øyås.
Nytt besøk, kjente tema
Vedum besøkte Surnadal sist i februar for to år siden, da var han landbruks- og matminister og det var debatt, gardsbesøk og bruk av tre i flyplassbygg som sto på programmet. På mandagens besøk var det nettopp treindustri som preget store deler av dagen.
Første del av programmet foregikk hos SIV Industriinkubator. SIV industriinkubator administrerer tre bedriftsnettverk; IN2Offshore, Den Gode Maten og InnovasjonsTRE. Sistnevnte var representert med fem av totalt åtte medlemsbedrifter, og daglig leder i SIV, Magne Løfaldli, presenterte nettverkets hovedformål. Det er å videreutvikle treindustrien, herunder blant annet å bruke treflis som ressurs, utvikle konseptet Miljøfjøset og bruk av tre i andre typer bygg.
Landbruksdirektør Anne Berit Løset og prosjektleder Kåre Kristen Totlund var til stede som representanter for Fylkesmannen i Møre og Romsdal. De så på møtet som en gyllen anledning for å treffe bedriftsnettverket InnovasjonsTRE.
– Vi setter fokus på «forbildeprosjekter» som synliggjør mulighetene for å bygge i tre foran stål og betong, og forhåpentligvis kan slikt arbeid generere ny treindustri, sa Løset. – Vi har et dilemma i og med at vi i fylket har stor råstofftilgang, men store deler av industrien bruker ikke det lokale råstoffet. Landbruksnæringa ser på økt bruk av tre som et ledd i utviklingen av bærekraftige bygg for fremtida.
Samling på SIV. F.v. Nils Håvar Øyås, Anne Berit Løset og Kåre Kristen Totlund (Fylkesmannen), Johan Tømmervåg (Tømmervåg AS), Margrethe Svinvik, Nils Ove Bruset og Hallvard Brusethaug (MøreTre AS), Magnus Bøklep (Bøfjorden Sag AS), Bjørn Anders Moen (Kvatro AS) og Georg Solem (Solem Sag AS).
Siden fulgte presentasjoner av de fem tilstedeværende nettverksbedriftene; Tømmervåg Tre AS, Bøfjorden Sag AS, Solem Sag AS, MøreTre AS og Kvatro AS. Alle de tre førstnevnte har som fellesnevner at de bruker lokalt råstoff og arbeider i stor grad med tradisjonsbygg og -teknikker som håndlafting. Magnus Bøklep, daglig leder i Bøfjorden Sag AS, benyttet sjansen til å trekke frem Kommunal- og moderniseringsdepartementets forslag om nye forskrifter til energikrav.
- Hvis den nye TEK’en (byggteknisk forskrift) blir en realitet, vil det være et varsko for laftenæringen. Det betyr at tømmeret blir innkledt og da vil kundene velge bort lafting, fastslo Bøklep.
Han fikk bekreftende nikk fra Georg Solem, daglig leder i Solem Sag AS, som la til at det ikke bare er næringen som vil bli skadelidende.
- Skogeier blir også berørt. Mengden av tømmer kan bli halvert – eller mer. Dessuten vil en ekte norsk byggetradisjon, håndlaftingen, stå for fall, sa Solem.
Georg Solem (stående) fikk gehør hos Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.
Omvisning og innspill
Så var det tid for besøk hos tre bedrifter i SIV Industriinkubators «nabolag» på Røtet. Turen gikk først til Kvatro Takstol og Element, med daglig leder Bjørn Anders Moen som turguide på anleggsområdet bestående av takstolfabrikk, elementfabrikk og byggevareutsalg.
- For to år siden utvidet vi tomten og bygget ny hall, fortalte Moen. Den nye hallen gir en helt ny arbeidshverdag, både med tanke på lavt støynivå og god ventilasjon. Moen kunne dessuten fortelle om gode tider for Kvatro. Både ny sag og ny tomt ligger i fremtidsplanene.
I hallen fikk de besøkende demonstrert bruken av hengepresse og lasermontering av spikerplater på takstol.
Tormod Rachløw demonstrerer lasermontering.
Hos MøreTre fortalte avdelingsleder Nils Ove Bruset og daglig leder Hallvard Brusethaug om Royal-prosessen med impregnering, koking og vakuum.
Bruset trakk frem viktigheten av transport for verdens største royalprodusent.
- Kaianlegget vil halvere transportkostnadene våre, spesielt i forhold til de nåværende kostnadene ut til Vestlandet, sa Bruset. Han fikk støtte av kollega Brusethaug:
- Er det noe det bør brukes penger på, er det fylkesvei 65. Veistandarden er under all kritikk og bør prioriteres ikke bare på vegne av oss, men også Pipelife og andre lokale bedrifter.
Inne på anlegget til MøreTre viste Bruset blant annet frem støyskjermer med lydabsorberende isolasjon – i MøreRoyal®, naturligvis.
I følge Brusethaug er dette det eneste anlegget av sitt slag i verden. Det nye, helautomatiske anlegget hvor man «mater» inn hvit last og får MøreRoyal® brun eller grå last ut er verdt 50 millioner – og kan fjernstyres fra smarttelefon.
Til sist gikk turen til Kjell Larsen og Pipelife. Administrerende direktør Larsen ga en fyldig gjennomgang av Pipelifes innovative suksesshistorie og dens strategier for fremtiden som miljø- og samfunnsansvarlig bedrift. Larsen har lenge vært forkjemper for å sette fylkesvei 65 på kartet, og var ikke sen om å trekke frem transportproblematikken også for Vedum.
- Vi kunne lett benyttet oss av de nye 25 meter lange vogntogene, noe som ville redusert både godstrafikken vår og CO2-utslippene betraktelig. 70% av transporten går nordover via fylkesvei 65, og tilsvarer mellom 20 og 30 vogntog hver dag. Dette skulle vært på agendaen på den kommende samferdselskonferansen i Kristiansund, slo Larsen fast. Han uttrykte et sterkt ønske om at nordmøringene mobiliserer og samler seg for å løfte saken over fylkesnivå.
Jenny Klinge lovte å inkludere fylkesvei 65 i sin innledning på konferansen. Hun oppfordret Vedum til å bite seg merke i flaskehalsene og problemområdene langs veien på sin tur oppover tilbake til Trondheim.
Jenny Klinge, Trygve Slagsvold Vedum, Margrethe Svinvik og Kjell Larsen på fabrikkomvisning både inne og ute. Transport er alfa og omega for Pipelife.
Partifellene var alle svært fornøyd med dagens innhold – og svært samstemte angående bedriftsbesøkenes hensikt.
- Som lokalpolitikere kjenner vi bedriftene, men det er viktig at vi som politikere får vite hva vi kan gjøre. Selve produksjonen er de jo så gode på selv, men å se på utfordringene bedriftene har og de rammebetingelsene vi kan påvirke er viktig både for lokalplaner og for stortingspolitikere, oppsummerte Svinvik.
- Det er motiverende og betydningsfullt å få være med på bedriftsbesøk, sa stortingsrepresentant Jenny Klinge. – Det er jo ikke bare sightseeing vi driver med her. Vi får kjenne på kroppen hva næringslivet gjør akkurat nå, og så vi lærer vi politikere å ta gode avgjørelser for at de får lov til å fortsette.
- Det er artig å møte inspirerende folk med et brennende engasjement. Jeg setter pris på uformelle og gode dialoger hvor folk kan komme med konkrete innspill, slik som den foreslåtte endringen i regelverk for lafting og transportproblematikken. Det er alltid positivt med bedriftsbesøk og konkrete diskusjoner. Det er jo slik politikken utvikler seg, i samtaler mellom folk. Det vi hører i dag kan være virkelighet om to-tre år, smilte Vedum.