Matspalta "Den gode maten":
Spekelaks med godt tilbehør
Sommeren er over, og det blir kortere dager og lengre kvelder. Det er tid til å kose seg inne med levende lys, god mat og drikke.
Et godt måltid behøver ikke å ta lang tid å tilberede. Med gode lokale, til og med ureiste råvarer ble det et herremåltid hos oss på en helt vanlig tirsdag. En tur innom Colonialhaven på Syltbakken i Surnadal og med nypotet og urter fra egen avling ble resultatet dette:
Spekelaks med nypotet og eggerøre
Beregn ca 200 g spekelaks pr. person (Spekelaks fra Vorpå Røkeri er utrolig god)
2 kokte poteter pr. person
Eggerøre
Beregn 2 egg pr. person (Tuppen & Lillemor sine egg gir ekstra fin gul farge)
1 ss vann, evt. melk pr. egg
Visp godt sammen og smak til med salt, pepper og urlite sukker. Tilsett evt. fersk grasløk.
Hell eggerøra i en varm stekepanne med ca. 1 ss smelta smør. Stek på middels varme og vend eggerøra slik at alt blir stekt og stivner.
Med nydelig flatbrød med dill og havsalt fra Mosbøen Gård og et lite glass lyst hveteøl ble dette et skikkelig herremåltid på en helt vanlig tirsdag.
Spekelaks med godt og enkelt tilbehør er ypperlig å servere til gode venner i helga. Du bruker lite tid på å lage god mat og mye tid på å snakke med vennene dine.
Tekst og foto: Britt G Moen