Starter grendaløft-konsept i Sagatun
Knoppskyting, kveldsmat og bygdeutvikling står på programmet når Gøran Bolme, Britt G. Moen og Harald Bredesen inviterer til Grendaløft i Sagatun torsdag 24. november. Snart kommer også konseptet til Rindal og Halsa.
Har du en mulig, umulig, god eller rar idé? Kanskje ruger du på noe som du ikke vet helt hvordan du skal få klekket ut?
- Mange grunner nok på mye, men så gjør man ikke noe med det - det er disse idéene vi vil få frem, sier Harald Bredesen, næringskonsulent i Surnadal kommune.
Det er ikke nødvendigvis gitt at idémakeren er den samme som idéutvikleren, og noen ganger kan kreative tenkere ha et ønske om at noen andre kan realisere idéen deres. Derfor håper Gøran Bolme, Britt G. Moen og Harald Bredesen at samlingen i Sagatun kan legge til rette for en skikkelig "knoppskyting", hvor alle idéer får fritt spillerom.
Initiativet kommer opprinnelig fra hoppid.no, som stiller tilskudd til rådighet for å stimulere til regional- og næringsutvikling. Grendaløft-konseptet er derfor en ny måte å lokke frem de gode idéene på. Også Rindal og Halsa deltar i prosjektet. Ønsket er etterhvert å involvere flere grender i alle kommunene, men "pilotløftet" blir altså i Sagatun i Øvre Surnadal. Rundt 200 husstander har fått invitasjon, i hovedsak de med postnummer 6653 og 6655.
- Vi har fått signaler på at det kan komme ganske mange, smiler Britt G. Moen spent.
Uhøytidelig samling
Kvelden er i aller høyeste grad lavterskel, understreker Bredesen, og det legges stor vekt på den uformelle praten og trivelig selskap. Det finnes vel knapt noen som er bedre egnet til å legge rammene for en hyggelig kveld enn ildsjelene i Sagatun Grendahus, som i kjent stil kokkelerer på kjøkkenet og serverer kveldsmat.
- Vi ville involvere huset, så flere kan dra nytte av arrangementet. Kveldsmaten består blant annet av hyperlokale varer så langt det går, forteller Moen.
Etter kveldsmat står gruppearbeid på programmet, hvor man kan komme med ulike innspill, dykke inn i tenketanken og kanskje inspirere hverandre.
- Kanskje oppstår også idéene der og da, når folk samles og prater sammen, sier Moen.
Både hun og Gøran Bolme har førstehåndserfaring med hva det vil si å være med på utviklingen fra idé til bedrift. I tillegg deltar også Magne Løfaldli fra SIV Industriinkubator, og når teamet kompletteres med kommunens næringskonsulent skulle dermed idéene være i gode hender.