Hege Mons_1024x754

Informasjon om innføring av ny forvaltningsordning

Starter opp arbeidet med forvaltningsplan i Trollheimen

Verneområdestyret for Trollheimen vil med dette invitere grunneiere, rettighetshavere, andre med bruksinteresse for verneområdene i Trollheimen til å ta aktiv del i det kommende forvaltnings- planarbeidet. Dette kan skje nå ved å gi innspill i prosessen skriftlig eller be om møter med verneområdeforvalteren fram til 31.08.2012, eller når utkast til forvaltningsplan kommer på høring. Samtidig blir det ed dette informert om innføringa av ny forvaltningsordning for verneområdene i Trollheimen - her ser vi verneområdestyrets leder Mons Otnes, sammen med Hege Sæther Moen - verneområdeforvalter i Trollheimen:

Over Verneområdestyret for Trollheimen samla på Saga Trollheimen hotell i vinter. Fra venstre leder Mons Otnes (Surnadal), områdeforvalter Hege Moen Sæther, Heidi Pawlik Carlson (Oppdal), Ola T. Heggem (Rindal), Randi Walderhaug Frisvoll (Møre og Romsdal fylkeskommune),  Ola T. Lånke (Rennebu), Maja Britt Renander (Sametinget), Are Hilstad (Meldal) og Gustav Kant (Sametinget).

Hege Sæter Moen - verneområdeforvalter i Trollheimen - har sendt melding om oppstart på arbeid med forvaltningsplan for verneområdene Trollheimen og Innerdalen landskapsvernområder, Minnildalsmyrene og Svartåmoen naturreservat. Dette etter fullmakt fra leder Mons Otnes i verneområdestyret for Trollheimen. Til høyre Hege Sæther Moen og Mons Otnes.

Samtidig har Hege Sæther Moen sendt ut informasjon  om innføring av ny forvaltningsordning for de samme verneområdene.

Melding om oppstart på arbeidet med forvaltningsplan:
Verneområdestyret for Trollheimen vil med dette invitere grunneiere, rettighetshavere, andre med bruksinteresse for verneområdene i Trollheimen til å ta aktiv del i det kommende forvaltnings- planarbeidet. Dette kan skje nå ved å gi innspill i prosessen skriftlig eller be om møter med verneområdeforvalteren fram til 31.08.2012, eller når utkast til forvaltningsplan kommer på høring.

Det har vært arrangert to åpne møter, i Surnadal den 26.04.2012 og på Oppdal den 02.05.2012, for å informere om den nye forvaltningsmodellen som er innført for de store verneområdene i Norge (se eget brev av 30.05.2012 om dette). Ordningen med lokal forvaltning, samt innføringen av ny lov om naturmangfold i 2009, har ført til behov for å rullere dagens forvaltningsplan for Trollheimen. I tillegg vil den nye forvaltningsplanen også omfatte Innerdalen Landskapsvernområde og Minildalsmyrene og Svartåmoen Naturreservat. Trollheimen LVO har en forvaltningsplan fra 2005, mens Innerdalen, Minilldalsmyrene og Svartåmoen mangler egen forvaltningsplan. Den nye forvaltningsplanen for Trollheimen skal dekke alle de nevnte verneområdene. Dette ble kunngjort på informasjonsmøtene. For nå ut til alle aktuelle brukere, rettighetshavere og grunneiere kommer deler av informasjonen nå også skriftlig.

Hvorfor forvaltningsplan?
• Forvaltningsplanen er et praktisk hjelpemiddel for å opprettholde og fremme verneformålene i samsvar med verneforskriftene.
• Forvaltningsplanen skal sikre en helhetlig forvaltning av verneområdene ved å gi konkrete retningslinjer for bruk, informasjon, skjøtsel og saksbehandling.
• Forvaltningsplanen skal gi forutsigbarhet i forhold til bruk og forvaltning.

Delmål for arbeidet med forvaltningsplanen vil være å presisere og utdype verneforskriftene, både verneformålet og enkeltbestemmelsene, samt å klargjøre hvilke verdier en skal ta hensyn til samtidig som vi så langt som mulig også skal ta hensyn til brukerinteressene.

Innenfor rammen av Verneforskriftene, Naturmangfoldloven /annet lovverk, og med bakgrunn i tilrådinger fra verneområdestyret, faglig rådgivende utvalg og dagens etablerte bruk av området skal forvaltningsplanen:
• Definere forvaltningsmål og bevaringsmål
• Beskrive området og bruken av det
• Gi retningslinjer for bruk av området
• Definere nødvendige og/eller ønskede tiltak – tiltaksplan
• Gi en oversikt over oppgaver med ansvarsfordeling og myndighet
• Gi rutiner for behandling av saker etter verneforskriften

Som vedlegg til forvaltningsplanen vil det bli utarbeidet:
• Besøksplan – som skisserer ønsket områdebruk
• Tiltaksplan – skisserer behov for ulike tiltak og prioriteringer av disse
• Skjøtselsplan – viser hvor det skal iverksettes skjøtsel i årene framover

Det har vært gjennomført kartlegging en del viktige naturtyper knyttet til kulturlandskapet i Trollheimen sommeren 2011, og dette vil videreføres i 2012. Resultatet av kartleggingen viser hvilke områder som er viktige å iverksette skjøtsel i. Dette vil danne grunnlaget for en framtidig skjøtselsplan. Vi ønsker å engasjere grunneierne i det påfølgende skjøtselsarbeidet, og interessen hos den enkelte kan påvirke utvelgelse av områder og omfang av framtidig skjøtsel i skjøtselsplanen.

Prosessen i arbeidet med forvaltningsplanen 2012 – 2013:
• Mai – august 2012 innspill og møte aktuelle brukere
• Høsten 2012 arbeid med planutkast
• Nov/des 2012 – møte med faglig rådgivende utvalg - for å diskutere forvaltningsplanutkast, besøksplan, tiltaksplan, skjøtselsplan.
• Jan/april 2013 – arbeid med planutkast
• April 2013 – forvaltningsplanen til faglig godkjenning på DN
• Juni/august 2013 – forvaltningsplanen på høring
• Sept/okt 2013 – bearbeide innspill fra høringen
• Nov/des 2013 – forvaltningsplanen til DN for endelig godkjenning


For spørsmål - ta kontakt med verneområdeforvalter på: 71 66 52 42/913 39 538 hege.sather.moen@fmmr.no.

Informasjon om innføring av ny forvaltningsordning for verneområdene:
Høsten 2010 ble det vedtatt å innføre en ny forvaltningsordning for de store verneområdene i Norge, der lokale verneområdestyrer ble delegert forvaltningsansvar. For Trollheimen medførte dette at et styre med representanter fra kommunene, fylkeskommunene og sametinget, erstattet Fylkesmennene i Møre og Romsdal / Sør-Trøndelag som forvaltningsmyndighet.

Det første verneområdestyret for Trollheimen, opprettet av miljøverndepartementet, ble konstituert den 08.02.2011. Som en følge av endrede politiske representanter etter kommune- og fylkestingsvalg høsten 2011 ble dagens verneområdestyre konstituert den 21.02.2012.

Styret har vedtatt å kalle seg Verneområdestyret for Trollheimen. Verneområdestyret består av følgene representanter:
Meldal kommune: Are Hilstad - personlig vara: Olaug Muan
Oppdal kommune: Heidi Pawlik Carlson - personlig vara: Ola Røtvei
Rennebu kommune: Ola T. Lånke - personlig vara: Ragnhild K. Stene
Rindal kommune: Ola T. Heggem - personlig vara: Berit Storholt Flåtten (for tiden i permisjon og erstattet av Oddvar Evjen)
Sunndal kommune: Ståle Refstie personlig vara: Janne Merete R. Seljebø
Surnadal kommune: Mons Otnes - personlig vara: Gunhild Bøklep Bøe
Møre og Romsdal fylkeskommune: Randi Walderhaug Frisvoll - personlig vara: Bergsvein Brøske
Sør-Trøndelag fylkeskommune: Hanne Moe Bjørnbet - personlig vara: Arne Braut
Sametinget: Maja Britt Renander - personlig vara: Anna Kristine Renander
Sametinget: Gustav Kant - personlig vara: Elias Kant
Verneområdestyrets leder er Mons Otnes, ordfører i Surnadal kommune.

Det er ansatt verneområdeforvalter som saksbehandler/innstiller til politisk behandling i verneområdestyret. Verneområdeforvalteren, Hege Sæther Moen, har kontor i Rindal - samlokalisert med lokalt SNO, Lars Olav Lund.

Både verneområdestyret og verneområdeforvalteren ønsker god kontakt med brukere og grunneiere/rettighetshavere i Trollheimen. I tillegg til verneområdestyret for Trollheimen, som har forvaltningsmyndighet, er det vedtatt opprettet et faglig rådgivende utvalg bestående av representanter fra grunneiersiden og aktører med næringsinteresser / andre interesser i verneområdene i Trollheimen. Dette utvalget skal ha et årlig dialogmøte med verneområdestyret og skal høres i viktige saker som berører Trollheimen.

For å nå ut til aktuelle brukere/parter/grunneiere med informasjon om denne nye forvaltningsordningen har det vært arrangert to åpne møter, i Surnadal den 26.04.2012 og på Oppdal den 02.05.2012, der det også ble kunngjort oppstart av forvaltningsplanarbeid for verneområdene i Trollheimen.

Verneområdestyret har 5-6 møter per år, møtene er åpne for den som ønsker å følge behandlingen av aktuelle saker. Det arbeides med egne nettsider for Verneområdestyret, som skal være ferdige i løpet av sommeren 2012. Her vil all aktuell informasjon om verneområdene i Trollheimen bli publisert, og det vil bli mulig å finne offentlig postjournal, sakspapirer og møteprotokoller m.m. Webadressen er: www.nasjonalparkstyre.no/no/Trollheimen/.