IMG_20200619_000540[1]

Stemningsfull avslutning for 10. trinn

Det så en stund mørkt ut for avslutningsseremoni for 10.klassingene ved Surnadal ungdomsskole. Men etter endring i koronareglene, ble det klart at markeringen kunne gjennomføres likevel. 

Til tross for at et koronavennlig arrangement innebærer visse begrensninger, klarte skolen og elevene å lage en minneverdig kveld.

– Vi er glade for at vi fikk til en skikkelig markering for 10 klasse også i år, sier Bjørn Høivik, rektor ved Surnadal ungdomsskole. Tidligere i vår trodde vi ikke at det ville bli noen seremoni. Men etter hvert som det ble lempet på reglene, kom vi, i samarbeid med kommuneoverlegen, fram til at vi kunne gjennomføre arrangementet.

Etter at skolen delvis åpnet etter nedlukkingen, 12. mars, har skoledagen vært preget av ulike koronatiltak. De første som kom til skolen var nettopp 10. klassingene. De har gått hver dag siden skolen åpnet igjen, mens 8. og 9. gikk annenhver dag i begynnelsen. Elevene ble møtt av en lærer ved inngangen, og ble sluset inn i skolebygningen i mindre grupper.

– Kantina ved skolen har ikke vært i drift i år, med det er det flere grunner til, sier Høivik. Skolen er i starten på en ombyggingsfase, og kantinekjøkkenet er revet. Slik vil det nok bli neste år også.

IMG_20200619_002550 (1).jpg
Rektor Bjørn Høivik er glad det ble avslutningsarrangement også i år.


Koronavennlig avslutning

Noen tiltak måtte til for å få avviklet markeringen på en koronavennlig måte. Den vanlige serveringen med kaffe og kaker ble kuttet ut, og foreldrene måtte pent holde seg hjemme. Det betydde imidlertid ikke at de gikk glipp av seremonien. Den ble nemlig livestreamet gjennom en lukket gruppe der 10. klassinger, lærere og foreldre har adgang.

– Det har også sine fordeler, sier Bjørn Høivik. Det går an å gå inn å se det hele i reprise, for opptaket blir jo liggende der.

En viktig del av restriksjonene i forbindelse med covid-19 er at det skal være minimalt med fysisk kontakt. Det satte en stopper for den tradisjonelle håndhilsingen ved overrekkelse av vitnemålet. Løsningen ble såkalt albuehilsen.

IMG_20200619_000316.jpg
Lærer Janne Lene Trønsdal og 10. klassing Johannes Bergheim viser korrekt albuehilsen, som det ble mange av da vitnemålene skulle deles ut.
 

– Litt lei

Etter overrekkelsen av vitnemål, var det elevrådsleder Emily Stangvik sin tur å si noen ord. Hun uttrykte håp om å kunne treffe medelevene igjen, selv om de ikke lenger skal møtes hver dag, og ønsket alle lykke til videre.

Hun takket også lærerne for tre fine og lærerike år.

– Dere er gull alle sammen, selv om vi har vært lei av dere noen ganger. Men vi forstår jo at dere bare har gjort jobben deres, sa hun, til latter fra lærere og elever.

Elevrådslederen avsluttet med å overrekke blomster til kontaktlærerne.

IMG_20200619_000737.jpg
Leder i elevrådet, Emily Stangvik ønsket at alles drømmer vil oppfylles.
 

Musikalsk overraskelse

I tidligere år har elevene ofte underholdt ved avslutningsfesten, men rektor Høvik forteller at det ikke var den helt store motivasjonen for dette i år, siden de ikke hadde annet publikum å opptre for enn hverandre.

– Så vi rottet oss sammen med foreldrenes arbeidsutvalg, og laget en overraskelse, smiler Høvik. Dermed dukket rindalsartisten Jo Sverre Sande opp. Høvik forteller at tekstene på Jo Sverres sanger passet så godt for anledningen. Han framførte blant annet låten “Ka om”.

IMG_20200619_001134.jpg
Jo Sverre var kveldens overraskelse.
 

Rart og litt trist

Andine Faksnes, Oda Bæverfjord og Marion dragset er tre av elevene som avslutter ungdomsskolen.

– Det blir rart, sier Marion. Og litt trist stemmer de andre to i. De tre gode venninnene er vante til å se hverandre hver dag, men nå skal de gå hver til sitt. Selv om to av dem skal fortsette på Surnadal Videregående, skal de på ulike linjer. Oda på studiespesialisering og Marion på Helse og omsorgsfag. Andine skal friste internattilværelsen på Øya videregående skole på Melhus.

IMG_20200619_000132.jpg
Andrine Faksnes (til venstre), Oda Bæverfjord og Marion Dragset synes det blir litt trist å forlate Surnadal ungdomsskole.
 

Dermed er et nytt kapittel i gang for de rundt 60 elevene som forlater den trygge tilværelsen ved Surnadal ungdomsskole i år. Elevrådsleder Emily har et ønske med på veien:

– Håper alle får oppfylt drømmene deres.
 

IMG_20200618_192909.jpg

IMG_20200618_193030.jpg

IMG_20200618_193427.jpg

IMG_20200619_000422.jpg

IMG_20200619_000046 (1).jpg