Storslått Løseth-feiring

Over 450 gjester fra fjern og nær er i helga samlet i Surnadal for å markere at det er 50 år siden AMFI-grunder Lars Løseth startet sin første kolonialbutikk, deriblant hotell- og eiendomskonge Olav Thon. Fredag kveld ble jubileet feiret med lokale artister i verdensklasse på scenen i Storstuå.

15. juni 1967 åpnet Løseth dørene til sin aller første kolonialbutikk på Husalåven på Sætergarden. Nedre Sæter Handel ble starten på en 50 år lang suksesshistorie. Flere dagligvarebutikker så dagens lys i årene som kom, alle under navnet Løseth Lavpris, før han i 1987 solgte seg ut og begynte med eiendom og kjøpesenter. 1993 kjøpte han og Sigfred Torjul kjøpesenteret på Sunndalsøra, noe som på mange måter ble starten på det vi i dag kjenner som kjøpesenterkjeden AMFI.

Per i dag har norges største kjøpesenteraktør 75 sentre over hele landet - med hovedbase i Surnadal.

I 2015 solgte Løseth seg ut av driftselskapet AMFI drift, og fungerer nå i rollen som spesialrådgiver. Han eier fortsatt fem kjøpesenter gjennom sitt selskap LL Holding.

Jubileet blir i helga markert med festmiddag på Thon Hotel Vårsøg og underholdning i Storstuå på Surnadal kulturhus både fredag og lørdag. Over 450 gjester er på plass for å feire sammen med Løseth, og på gjestelista står både kollegaer, konsernledelse, politikere, familie, venner og kontakter fra næringslivet.

- Det er i aller høyeste grad veldig trivelig at så mange vil feire sammen med meg. Helt prima! Jeg ser frem til ei hyggelig helg i godt lag, sier Løseth til Trollheimsporten.

På scenen i Storstuå fredag kveld stod Henning Sommerro, John Pål Inderberg, Anders Larsen, Sigrid Vetleseter Bøe, Trygve Brøske, Irene Snuruås, Torstein Fosmo og Svein Sæter. Konferansier var Ove Snuruås. I drøye to timer fikk gjestene høre klassisk musikk i verdensklasse - fremført av utelukkende lokale artister. I tillegg fikk ordfører Lilly Gunn Nyheim reklamere for Surnadal, og forfatteren bak boka " Frå kolonial til kjøpesenter - Lars Løseths 50 første år som kremmer", Svein Sæter, fortalte litt om historien bak suksessen. Boka ble gitt som gave til alle gjester. 

løsethfest9_690x460.jpg
Henning Sommerro og Trygve Brøske i vakkert samspill

Konsernsjef i Sparebank 1 Midt-Norge, Finn Haugan, og konserndirektør (og surnadaling) Rolf Jarle Brøske overrekte en gave som kommer hele Surnadal til gode. 8. september kommer TrondheimSolistene til bygda for å holde gratiskonsert i billaget på Surnadalsøra. Med seg på laget har de blant annet Henning Sommerro, Karianne Sommerro og Trygve Brøske.

lars løseth olav thon_690x449.jpg
Lars Løseth og Olav Thon er gode forretningspartnere 

- Lars, du er unik!
Lars Løseth er ikke som alle andre. På sin egen 50-årsfeiring ønsket han ingen gaver. Det var gave nok for han at så mange tok turen til Surnadal. Han har plukket klassiske artister og musikere fra øverste hylle, og ga på den måten bort en fantastisk kulturopplevelse til alle sine gjester. Som om ikke det var nok fikk han fiolinist Anders Larsen til å bli målløs, da han for andre gang overrekte han en stor gave.

Det var i 2014 at Lars Løseth kjøpte en nesten 300 år gammel Testore-fiolin til sambygdingen sin, som hadde en verdi på over 2 millioner kroner. Under fredagens konsert var Larsen tilbake på scenen i Surnadal med sin eksklusive italienske fiolin. Larsen har lenge hatt en drøm om en fiolinbue av beste sort. Det hadde Løseth fått med seg, og sørget for at Larsen fikk overrekt buen fredag kveld.

- Dette er helt utrolig. Jeg har ikke ord. Lars, du er unik, sa en svært overrasket og glad fiolinst som prøvde buen ganske umiddelbart.

løseth¨fest anders larsen ny bue.jpg
Larsen gjør klar sin nye fiolinbue

løsethfest sigrid anders.jpg
Anders Larsen og Sigrid Vetleseter Bøe 

Kvelden ble avsluttet med festmiddag på Thon Hotel Vårsøg.

Lørdag kveld vil det bli en reprise på konserten for ytterligere 200 gjester. 

løsethfest3
løsethfest4
løsethfest5
løsethfest6
løsethfest7
løsethfest8
løsethfest9
løsethfest10
løsethfest11
løsethfest12
løsethfest13
løsethfest14
løsethfest15
løsethfest16