Storslagen folkefest!
Lørdag 2. september feiret Surnadal Sparebank 175 årsjubileet med en storslagen folkefest utenfor Surnadal Sparebank. Plassen var fylt med forskjellige stands og aktiviteter, kakesalg og gratis pølser med brød.
Over ser vi bildet av banksjefen og Brit Jorid Stendal og Erlend Lund.
Banksjef Allan Troelsen forteller blant annet i talen sin:
- Vi i banken er stolte av å kunne vise frem en del av mangfoldet av de lokale lag, foreninger og grupper vi er støttespillere til. Alle bidrar på sin måte til å skape et attraktivt lokalsamfunn.
Surnadal Sparebank planla jubileumsfeiringen i fjor og har hatt flere arrangement for å feire året, men folkefesten lørdag 2. september er den viktigste og største feiringen i år.
- Vi ville lage en fest for alle aldre, for familier med små barn, ungdommer og for de litt eldre. Slik at de tenker: ”Her er det noe jeg kan være med på”. Vi har invitert alle vi er støttespillere til. Vi er stolt over å vise fram mangfoldet vi har her i Surnadal, forteller banksjef Allan Troelsen.
Og folkefest det ble det! Organisasjonene, klubber og idrettslagene fikk vist seg frem og fikk muligheten til å rekruttere flere og vise frem det vi ikke vet foregår i Surnadal.
Linda M. Øye og Ruben van Tienen
En av klubbene som stod på stand var Surnadal IL Dykkerklubb. De viste fram bilder fra dykkene de har hatt, og fortalte om hva de gjør og hvordan de kan melde seg inn. Linda M. Øye og Ruben van Tienen som stod stand forteller at de skal holde dykkerkurs igjen. Dykkerklubben har også svømmehallen mandager i partallsuker der de spiller undervannshockey. Alle er med fra 12- 60 år.
Dei taktlause
Under folkefesten fikk også alle seg en morsom overraskelse da et av NTNUs korps kalt ”Dei taktlause” gikk i rundt og spilte gladmusikk. Banksjef Troelsen kunne bekrefte at de ikke visste noe om dette. Ingeborg Helen Langli er fra Surnadal og spiller i ”Det taktlause” og forteller at bakgrunnen er en planlagt Surnadalshelg for korpset. Det var helt tilfeldig at det var denne helgen med folkefesten, og at det ville vært gøy å overraske alle og spille. ”Dei taktlause” passet godt inn på folkefest med sin gladmusikk.
Britt G. Moen og Frode Alnæs
De første timene var folkefesten bestod av å rusle rundt på stands og delta i konkurranser på standene. Kl 16:00 kåret de ”Surnadalsmester i bakels og græt”. Det var en konkurranse foreninger, grendalag og idrettslag kunne delta i. Det var til sammen ti lag som deltok, der Todalen Sanitetsforening vant konkurransen. En av dommerne var Britt G. Moen, som lager blant annet kokebøker, og hun presenterte vinneren. Kriteriene til ”bakels” og ”græten” var konsistens, utseende/presentasjon, smaksopplevelse, lukt og aroma og til slutt kombinasjon av ”bakelset” og ”grøten”. Samtidig som Todalen Sanitetsforening vant en sjekk, får de også hvis de vil ”bakels” og ”græt”-oppskrifta si i Moens neste kokebok.
Batteri og Allan Troelsen. Batteri samlet seg igjen i forbindelse med folkefesten lørdag.
Surnadal Sparebank har arrangert mange arrangement i løpet av årene, men Troelsen forteller at lite skapte så mye engasjement som korslagene i 2010 og 2013. Derfor valgte de å avslutte dagen med sitt tredje korslag. Der vil flere profesjonelle være korledere som for eksempel Frode Alnæs og Dag Ingebrigtsen. Det lokale bandet Batteri spiller musikken til hvert av korene, noe som gjør korslaget ekstra bra.
Frode Alnæs og Allan Troelsen.