Strålte om kapp med sola

I strålende sommervær ble det en vellykket og tradisjonell feiring av nasjonaldagen i nedre Surnadal. Talen fra russepresident Erik Andersen skriver seg inn i historiebøkene som en av de aller beste.  

Et langt og flott tog svingte seg fra Øye stadion, via sykehjemmet og til torgplassen ved Surnadal kulturhus. I tillegg til skoleklasser, barnehager og idrettslag hadde også toget innslag av dans fra elevene fra kulturskolen. Bakerst i toget sørget surnadalsrussen for liv og røre fra ei lang rekke av russebiler. 

skei22_690x460.jpg

Dagens hovedtaler var enhetsleder for kultur i Surnadal kommune, Lilli Husby. Hun snakket blant annet om betydningen av nasjonalsangen vår.

- Bjørnstjerne Bjørnson har en sentral plass i vår 17. mai feiring. I 1859 skrev han diktet som ble vår nasjonalsang, og folket trykket den til sitt bryst fra første stund. Med sitt fedrelandsdikt har Bjørnson skapt ei fortelling som har bidratt til å utvikle nasjonen sin identitet og styrke innbyggerne sitt fedrelandssinn. Det er en sang for de store høytider, men også for kriser. Den gir fellesskap, felles referanser og den gir håp når det trengs, sier Husby. 

Russepresident Erik Andersen holdt en sterk og rørende tale, som var noe av det beste vi har hørt fra talerstolen på Skei 17. mai. Han benyttet anledningen til å takke alle som bidrar til at barn og unge i Surnadal har en god oppvekst. 

- Vi er en gjeng ungdom som har vært så heldig å ha fått en god og trygg oppvekst her i Surnadal. Jeg vil takke alle dere som har vært med på å forme oss, og gjort oss til den vi er i dag. Det er foreldre, besteforeldre, søsken, kjærester, lærere, trenere, naboer og arrbeidsgivere. Dere har alle vært med å forme oss til den vi er når vi nå skal ut i verden. Dere har tilført oss viktig kunnskap, heiet oss frem, gitt oss håp og støtte når ting har vært vanskelig. Takk til foreldre og besteforeldre som har gitt oss trygghet og omsorg.  Det blir aldri glemt, sier Andersen.

Videre takket han Surnadal kommune for alle mulighetene barn og unge har i kommunen. 

- Det har vært godt å vokse opp i Surnadal. Her er det tilrettelagt for at barn og ungdommer skal trives. Vi har mange aktiviteter å velge mellom. Vi har kulturskole, vi har mange gode lokale idrettslag og et kjempeanlegg i Sæterlia. Vi har motocrossbane og et aktivt gatebilmiljø, og vi har to flotte treningssenter. I tillegg har vi mange frivillige organisasjoner, og her vil jeg spesielt nevne sanitetsforeningene. I løpet av året har de blant annet gitt oss gratis vaksine, og sørget for at Helsesista kom på besøk. Vi er så utrolig heldige, og vi ungdommene er stolte over å komme fra Surnadal, sier han. 

Andersen snakket også om innsatsen surnadalsrussen har lagt ned gjennom frivillig arbeid gjennom skoleåret. Russen har blant annet donert hele 40 000 kroner av overskuddet til Kreftforeningen. 

- Kreft rammer mange, og den spør ikke om alder og kjønn. Mange av dere som er her i dag har smertelig erfart det. Det kan ramme meg, og det kan ramme deg. Jeg er veldig stolt av russen som støtter ei så viktig sak, sier han. 

erik andersen lilli husby_690x428.jpg

Erik Andersen og Lilli Husby leverte flotte taler fra balkongen på Skei

Barna strålte om kapp med sola
Det var svært god stemning på Skei i strålende solskinn og godt over 20 varmegrader. Det ga fart på issalget, og to gutter som hadde sikret seg hver sin is var 3. klassingene Sivert Øverland og Matiola Dad.

- Jeg har spist tre is så langt i dag, men har planer om å spise minst ti, sier Sivert.

Matiola er i gang med sin andre is for dagen, og synes det er stor stas med 17. mai. 

- Det er russen som er det morsomste med 17. mai. Når jeg blir stor skal jeg bli gullruss, sier han bestemt. 

sivert øverland matiola dad.jpg

Matiola Dad og Sivert Øverland koste seg i sola med is og slush

Bildene er beskyttet av opphavsrett. Koiering og viderebruk er ikke tillatt uten avtale. 

skei5
skei6
skei7
skei8
skei9
skei10
skei11
skei12
skei13
skei14
skei15
skei16
skei17
skei18
skei19
skei20
skei21
skei22
skei1
skei2
skei3
skei4