Strengere krav til drikkevann
Onsdag denne uka arrangerte Trollheimslab fagdag om den nye drikkevannsforskriften som trådte i kraft 1. januar. Den nye forskriften tydeliggjør kravene til godt drikkevann, og innebærer større ansvar for alle som har små vannforsyningssystem.
Foredragsholder Rolf Erling Holsdal fra Mattilsynet (t.v.), sammen med representantene fra Trollheimslab Hanne Waag, Ola Krogstad (styreleder), Ragnhild Øie og Ståle Smevoll.
Strengere krav til alle som produserer drikkevann
En ny drikkevannsforskrift, som innebærer strengere krav til alle vannforsyningssystemer, trådte i kraft 1. januar 2017. De skjerpede kravene vil bidra til at abonnentene får en sikrere vannforsyning med færre lekkasjer på nettet og driftsavbrudd. Abonnentene vil også få forskriftsfestet rett til å ha tilgang til oppdatert informasjon om drikkevannskvaliteten. Forskriften innebærer dessuten større ansvar for de som har små vannforsyningssystem, for eksempel i hyttegrender eller hvor noen få husstander deler vannforsyning. Du kan lese mer om dette på Mattilsynet sine nettsider.
Fagdag med deltakere fra kommunale og private vannverk
Fagdagen ble arrangert på Vårsøg Hotell onsdag, og det var deltakere fra flere nærliggende kommuner og private vannverk. Her fikk de en innføring i hva den nye forskriften innebærer, samt informasjon om prøvetaking fra laboratoriet.
Forskiften tydeliggjør kravene
Rolf Erling Holsdal fra Mattilsynet forklarer at det fleste av kravene til drikkevannskvalitet og dokumentasjon har vært der tidligere også, med det bli med tydeliggjort i den nye forskriften. Tidligere har man måtte tolke dette ut fra generelle krav, men i den nye forskriften står det tydelig at de som drifter et vannforsyningssystem skal skal passe på ledningsnettet sitt, de skal skal ha planer for drift og vedlikehold osv. Det er også krav til kompetanse, og man skal ha en prøvetakingsplan. Det står veldig konkret i forskriften hva som skal gjøres.
Gjelder for alle som forsyner to husstander eller mer
Holsdal forklarer at forskriften i utgangspunktet gjelder for alt vann. Men det meste av formelt regelverk gjelder for vannforsyningssystemer som forsyner to eller flere husstander.
En enslig husstand med egen brønn slipper unna kravene til internkontroll osv. Men dersom en brønn forsyner to husstander eller flere så kommer den inn under det samme regelverket som større vannverk.
Ola Krogstad påpeker at dersom man skal bygge en ny bolig så må man ha godkjent vannforsyning. Dette står i bygningsloven, så det gjelder for alle.
Abonnentene har krav på oppdater informasjon om vannkvaliteten
Alle drikkevannsabonnenter har krav på å få tilgang til oppdatert informasjon om at drikkevannet de har tilfredsstiller kravene. Så om du flytter inn et sted hvor det er et vannanlegg som forsyner bare noe få husstander så kan du vise til drikkevannforskriften og be om å få framlagt resultatene av siste vannprøve. Da vet du at det er trygt.
Alle anlegg skal registreres
Alle vannforsyninger som går til to husstander eller mer har registreringsplikt hos Mattilsynet. Det blir nå utarbeidet et skjema for dette, og registreringen skal skje fra 1. juli 2017 til 1. juli 2018. Etter dette skal alle slike vannforsyningsanlegg være registrert.
- Det er nok kommunene som har mest bruk for å vite hvor alle de små vannforsyningsanleggene ligger, for det vet de faktisk ikke i dag, sier Holsdal. - Man regner med at ca 600.000 mennesker i Norge får drikkevann fra små anlegg som ikke er registrert enda. Når anleggene er registrert vil kommunene får tilgang på denne informasjonen fra Mattilsynet. Det er viktig at kommunene får oversikt over hvor alle anleggene ligger, slik at de får mulighet til å ta hensyn til dette i sin planlegging.