Styrke og samarbeid

Siden valgdagen mandag har det gått slag i slag for politikerne på begge sidene av det politiske landskapet i Surnadal. I en dramatisk prosess, hvor to store partier ble reneste statistene og to av de minste partiene tok hovedrollene, har det åpenbart vært tøffe dager og netter, spesielt for Senterpartiets førstekandidat Margrethe Svinvik. Men hun og de to andre førstekandidatene i opposisjonen, Mali Hildrun Gravvold Settem (KrF) og Marit Granhus Langli (H), ser nå frem til å ta fatt på godt, politisk samarbeid i kommunestyret.

Valgteknisk og politisk samarbeid

I etterkant av forhandlingene ble det lagt mye vekt på forskjellen mellom politisk og valgteknisk samarbeid. Arbeiderpartiet har vært tydelige på at samarbeidet med de andre partiene i blokken kun er valgteknisk, ikke politisk. Hvilke signaler gir det til samarbeidspartiene, undrer Svinvik.

Med fremgang både for Høyre (+1,4) og Senterpartiet (+5,7), og ivaretagelse av KrFs mandat i kommunestyret, er blokkene nå jevnstore. Begge grupperingene har et politisk spenn i representanter fra ett stort og to mindre partier. Det skaper ikke et demokratisk problem, snarere tvert imot, mener Granhus Langli. Hun får støtte fra Svinvik, som synes Miljøpartiet De Grønnes valg om å støtte Arbeiderpartiet foran Senterpartiet tyder på at MDG har tenkt matematikk foran politikk.

Begge ble i tillegg overrasket over at Frps Nils Petter Tonning valgte å støtte Arbeiderpartiet.

- Hvordan vet man at man «får mest» av Arbeiderpartiet, når det ikke en gang er snakket med den andre siden, spør Granhus Langli.

Hun forteller at blokka var klare for forhandlinger med Tonning og Frp, men at det aldri ble noe av møtet.

- Vi håpet de skulle komme, for vi ønsket oss en positiv samtale, sier Granhus Langli.

I tillegg skrev Tidens Krav onsdag at Arbeiderpartiet hadde blitt kontant avvist av Senterpartiet, en uttalelse Svinvik ikke kjenner seg igjen i.

- Senterpartiet ønsket å gå for ordføreren, og hadde fullt fokus på det. En allianse med Arbeiderpartiet var ikke innlysende da, sier Svinvik.

Granhus Langli mener Høyre for sin del har vært krystallklare på sine avtaler, og har gjennomført en meget ryddig prosess.

- Vi har gjort én avtale, og det var om å snakkes etter valget. Vi har stått på det, og vi har holdt det. Det var heller ingen som kom til oss før valget, sier hun.

 

Intense døgn

Granhus Langli mener man må se på den psykologiske faktoren i en slik intensiv forhandlingsprosess. De tre enkeltstående representantene må naturlig nok ha følt på et voldsomt press fra flere kanter. Med lovnader om posisjoner og verv er det vanskelig å i heten sette politikken i høysetet, mener Høyres førstekandidat. Hun mener det beste i slike prosesser ville vært om det ble fokusert på de best egnede personene i de ulike rollene. Svinvik er enig og mener samtidig den avgjørende faktoren må være å forhandle om politikk:

- Med et godt samarbeid og en god politisk plattform i tankene inviterte vi Høyre og KrF til samtaler. Vi ble enige om politikken og hvilken retning den skal gå i før vi så diskuterte posisjoner og poster til slutt.

Gravvold Settem fikk i selv kjenne forhandlingsprosessen på kroppen, men hun og KrFs styre hadde allerede før valget besluttet å prioritere samtaler med Høyre og Senterpartiet. Nå ønsker Høyre og Senterpartiet å ivareta KrF-politikerens plass i blokka med en posisjon i ett av de syv hovedutvalgene. Samholdet er sterkt, og fundamentet for å jobbe sammen for Surnadal er lagt. Måtehold, kvalitet og politisk kontroll er nøkkelord for opposisjonspartiene. Det er deres ansvar som kommunestyrepolitikere, mener Granhus Langli. Som leder i kontrollutvalget og jurist med spesialfelt innen kommunalrett er det naturlig at hun er nøye på at gode, riktige og åpne prosesser skal gi vel opplyste vedtak og rettssikkerhet til folket – noe som ikke nødvendigvis alltid har vært tilfelle i kommunestyret, skal vi tro juristen.

Marit Granhus Langli, Mali Hildrun Gravvold Settem og Margrethe Svinvik_690x410.jpg

Topp motiverte for et sterkt politisk samarbeid i kommunestyret. F.v. Marit Granhus Langli, Mali Hildrun Gravvold Settem og Margrethe Svinvik.

 

Felles mål

- Vi har gjennomført en god prosess, jobbet godt og hatt det gøttj, og vi har kommet styrket ut av det. Vi har opplevd mye sammen, med apparat som har stilt opp om oss. Nå er vi utslitt, men på en positiv måte, smiler Svinvik.

- Vi har stått på stand sammen, og vi har vært mye spent i lag. I slike situasjoner gir man mye av seg selv, sier Granhus Langli.

Nå de forberedt på at det slett ikke blir noen dans på roser i kommunestyret, men ser snarere frem til å løfte frem gode diskusjoner på tvers av politiske uenigheter, men på et felles fakta- og verdigrunnlag med stor respekt for hverandre. For Senterpartiet, Høyre og KrF sin del er det overordnet at mandatet de er gitt av velgerne ivaretas på en korrekt måte.

Politikertrioen har blant annet troen på å finne løsninger for kommunens økonomi. Svaret ligger ikke nødvendigvis i å gjøre flere kutt, mener Svinvik, men å finne en måte hvor pengene blir brukt på en bedre måte og som vil gi positive ringvirkninger. Skal det eksempelvis bevilges midler til byggeprosjekter påpeker Granhus Langli at det er viktig at politikerne har hånda på rattet:

- Det må være vårt prosjekt hele veien. Det kan ikke komme noen overraskelser i etterkant.

Nå når stormen har lagt seg må blikket vendes fremover. Kommunestyret kan ikke betraktes som to leire satt opp mot hverandre, men som én stor leir med flere små fragmenter, mener Granhus Langli. Opposisjonen ønsker naturlig nok fortsatt gjennomslag for sine saker, men noen bitterhet tas ikke med inn i kommunestyret.

- Nå har vi knyttet noen bånd oss imellom, så får vi jobbe med de siste. Vi må få til politikk igjen, fastslår hun.