Suksess med "Slekters gang"
Ola Sletvold og Inge Helgeton ha begge aner fra Romundstadbygda i Rindal. De har startet et prosjekt for finne ut mer om sine forfedre og andre rindalinger som dro til Løkken for å arbeide i og rundt gruva først på 1900-tallet. Det første arrangementet gikk av stabelen på Rindal skimuseum fredag kveld, og det ble en suksess.
Ann Elin Hess Brønstad, Ola Sletvold og Inge Helgeton var overveldet over godt oppmøte på "Slekters gang - Del 1" på Rindal skimuseum.
Felles slekt fra Rindal
I Meldal er det mange med etternavn fra Rindal. Det skyldes at mange rindalinger fikk arbeid i gruvedrifta på Løkken Verk først på 1900-tallet og bosatte seg der. Ola Sletvold og Inge Helgeton har felles slekt fra Helgetun i Romundstadbygda. De har merket seg alle rindalsnavna på Løkken og ellers i Meldal, og startet like godt et eget prosjekt for å finne ut av hvem disse "arbeidsinnvandrerne" var, hvorfor de reiste til Løkken og hvordan livene deres var der.
Fullt hus på skimuseet
Ann Elin Hess Brøstad er opprinnelig meldaling, som har bodd mesteparten av livet i Rindal. Hun har altså flyttet den andre veien. Som slektinteressert rindaling og meldaling har hun også blitt engasjert i prosjektet. Også flere har vært engasjert i prosjektet, som har fått navnet "Slekters gang". Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Meldal kommune, Rindal kommune og Ole Bergsrønnings minnefond. Det er tenkt gå over flere år, og starter med to arrangementer denne høsten. Neste år er det planer om nye lignende arrangementer i Rindal og Meldal.
Arrangementet på Rindal skimuseum fredag kveld var starten på prosjektet. Og dette var det tydeligvis stor interesse for, for det var trangt om plassen i kafeen.
Mange dro ut for å finne arbeid
Tor Ålbu fortalte litt om befolkningsutviklinga i Rindal i tidligere tider. På 1800-tallet var det sterk økning i folketallet i bygda. Dette resulterte i at gardsbrukene ble delt opp i mindre biter, og det ble flere husmannsplasser. Det var ikke så lett å livnære seg på husmannsplassene. De fleste husmenn måtte ha et annet yrke i tillegg. Noen søkte seg arbeid andre steder i landet, og noen reiste til Amerika.
Fra 1905 åpnet det seg nye muligheter med gruvedrifta på Løkken, og mange fikk seg arbeid der. I folketellinga fra 1910 ser man at det er 214 rindalinger som var registrert bosatt i Meldal. En stor del av disse var sysselsatt i gruverelatert arbeid.
Her ser vi mange rindalsnavn som har spredt seg til nabobygda pga. gruvedrifta på Løkken Verk.
Ingrid Stokke på fiolin
Inge Helgeton overrasket med sangen "E Slåttatæja".
"Bergrosa" og "E slåttatæja"
Ingrid Stokke underholdt med vakker fiolinmusikk, og fikk etter hvert musikalsk følge av Inge Helgeton på gitar. Helgeton overrasket også med å synge "E Slåttatæja" på tilnærmet feilfri nordmørsdialekt.
Magnar Almberg som arbeidsløs rindaling og Odd Arild Svartbekk betydelig bedre stilt Løkkenbygg.
Et bedre liv på Løkken
I et tidsbilde fikk vi se Magnar Almberg som arbeidsløs rindaling og Odd Arild Svartbekk som gruvearbeider fra Løkken. Rindalingen slet med å skaffe inntekt til livets opphold, og var ikke vanskelig å overtale da han fikk høre hvor bra livet var på Løkken. I gruvesamfunnet var det enkelt å få seg arbeid, og såpass inntekt at det kunne bli råd for å få seg både kjerring og unger.
Husmannsgutter som fikk arbeid
Ann Elin Hess Brønstad fortalte om tre utvalgte husmannsgutter fra Rindal, og deres liv før de kom til Løkken. Det var Einar Jonsen Bjørnås (f.1874) fra Bakliholten under Utigard Bjørnås, Ola Olson Kattem (f. 1894) fra Litjstuggu under Kattem og Lars Olson Grytbakk (f. 1897) fra Høyløholtet under Grytbakk. Historia om disse karene fortsetter på del 2 av "Slekters gang"-arrangementet på Bjørnli og Løkken lørdag.
Edgar Kattem viste bilder og fortalte om livet til bestefaren sin, Einar Nergård (f. 1890), som også arbeidet på Løkken i en periode.
Stappfullt hus og god stemning i kafeen på Skimuseet.
Fortsetter på Bjørnli og Løkken
Del to av arrangementet blir på Løkken og Bjørnli lørdag. Det starter med omvisning på Bjørnli, der det blir mulig å se hvor de nevnte personene bodde. Arrangementet fortsetter på Løkken, der det blir generell orientering om gruvesamfunnet, presentasjon av klasseinndelte klesantrekk og kulturinnslag av lokaler artister.
Et flerårig prosjekt
Arrangementskomiteen vil fortsette prosjektet med nye arrangementer neste år, og tar gjerne imot innspill på hvilke emner man skal ta tak i da. Ola Sletvold antydet at hvis det kommer enda flere på neste år arrangement så må kanskje rindalingene bygge på skimuseet sitt. For denne kvelden hadde det virkelig ikke vært plass til flere.
Godt fornøyd med oppmøtet
Ann Elin Hess Brønstad forteller at hun er utrolig godt fornøyd med det gode oppmøtet. Hun ser for seg flere mulige tema til neste år. Man kan finne flere konkrete personer og skjebner å studere. Kanskje kan man besøke en husmannsplass i Rindal, eller ta tak i jernbanehistoria på Løkken. Mulighetene er mange.