Surna - elva for alle
Erik Øien har lenge sysla med tanken om å skrive bok om Surnavassdraget som fiskeelv. Han har lenge samla stoff om elva. Det er skrevet mange fine artikler i tidsskrift og kapitler i bøker om Surna. Elva har fått mye skryt opp gjennom åra, men aldri har dette stoffet vært samlet i ei bok før. Det har Erik Øien gjort noe med.
Mye skryt av Surna
Allerede så tidlig som da engelske sportsfiskere var i Surna på fisking, ble det skrevet og skrytt av Surna som lakseelv både i engelske og norske bøker. Om det har vært skrevet mye om Surna har det aldri vært skrevet ei bok om Surnavassdraget.
Sjøl var Erik Øien bare en 4-5 år da han fikk være med far sin for første gang på fisking i Surna. Etter hver ble det meir enn leik i elveøra. Han vart kjent med mange eldre sportsfiskere som ga han mye kunnskap om elva og fisking. Det førte til et sterkt engasjement for hvordan laksen og sjøørreten ble forvaltet og hvordan høstingen foregikk.
Erik Øien har også vært med i forbundsstyret og fiskestellutvalget i Norges Jeger og Fiskerforbund, der han fikk forståelse av hvor komplisert det er å forvalte laks og sjøørret.
I 1997 ble han engasjert av Surnadal elveeigarlag til å utarbeide driftsplan for Surnavassdraget. De siste ti åra har han vært sekretær for Samarbeidsorganet for Surna.
Fra øverst i Lomundalen til Surnadalsøra
Gjennom alt dette har han forsøkt å skrive historia om Surnavassdraget som fiskeelv. Det er ei historie fra en beskrivelse av vassdraget der den starter ved Slettfjellet i Orkdal kommune, renner inn i Lomundsjøen og Rindal kommune, gjennom Lomundalen, der den møter Tiåa ved Elverhus. Tiåa kommer fra Tifjellet og Nonsfjellet og herfra til samløp med Rinna heiter elva Sunna. Fra samløp med Rinna heiter den Surna. Spesielt store sideelver kommer fra Trollheimen med Bulu, Folla, Vindøla, Honnstadbekken og Ranesbekken. På nordsida kommer det også fleire bekker ned. Surna renner ut i Surnadalsfjorden ved Surnadalsøra og har ei strekning på 62 km fra Lomundsjøen.
Fra engelske lakselorder til dystre skyer
I boka får du høre om fangst i gamle dager, engelsktida i Surnadal og Rindal, overnattingssteder og campingplasser, kraftutbygginga, store lakser og storfiskere, fangster og fangststatistikk, festivaler, Langbambusens venner, politikk og forvaltning, oppdrettsnæring og kultivering, og til sist dystre skyer for laksen og sjøørreten i framtida.
Boka er gjennomillustrert med mange bilder. Surna - elva for alle - er også ei bok for alle. Den lærer oss enda litt meir om nærmiljøet og dalføret.
Sjå i margen til høyre på hovedsida for bestilling av boka!
Tekst og foto: Willy Karlstrøm