Surnadal Næringsforening ser dagens lys

Mandag 02. februar er en stor dag for næringslivet i Surnadal. Med et solid bifall fra de tredvetalls små og store aktørene ble Surnadal Næringsforening etablert på frokostmøtet på Thon Hotell Vårsøg.

Styret i Surnadal Næringsforening 2015_690x465.jpg

F.v. Irene Haugen, Runar Menøy, Sivert Mauset, styreleder Ivar Næss, Anders Grimsmo, Marte Helgetun og Svein Erik Nilsen. Halvard Fjeldvær var ikke til stede.

 

Siden november i fjor har interimsstyret, bestående av Allan Troelsen, Janne H. Haugen og Runar Menøy gått ut til de større aktørene i Surnadal, det vil si Talgø, Pipelife, AMFI, Svorka og Surnadal Transport. Der fant de stor interesse for etablering av en næringsforening og har siden jobbet blant annet med å utvikle forslag til vedtekter og styresammensetning. På frokostmøtet i dag ble altså både styret og vedtektene vedtatt av de fremmøtte og Surnadal Næringsforening et faktum.

 

En kremmer forteller

Lars Løseth var til stede på frokostmøtet og delte av sine erfaringer som kremmer og eiendomsutvikler i snart 50 år. Takket være Løseths stå-på-vilje og engasjement er det skapt attraktivitet og arbeidsplasser i Surnadal, og han har til og med lagt og beholdt sitt hovedkontor i bygda, sa Troelsen i sin introduksjon.

Løseth holdt en informativ og underholdende gjennomgang av sitt liv så langt, fra barndommen på Surnadalsøra til dagens stadig pågående AMFI-eventyr. Han startet karrieren som kjøpmann på Husalåven, 17 år og ambisiøs i et Ørasamfunn som var betraktelig mer preget av forretning og handel tilbake på seksti- og syttitallet.

Lars Løseth med lysbilde_690x424.jpg

Fra åpningsdagen på Husalåven, 1967. Til høyre skimtes en tegning gjort av Bjørn Høivik som forestiller Løseth på vei til gamlehjemmet med varer bakpå mopeden.

 

I 1974 ble Løseth Lavpris AS etablert der Rema 1000 nå ligger. Løseth Lavpris var første del av det som senere skulle utvikle seg til BC-senteret og siden AMFI-senteret slik vi kjenner det i dag. Løseth Lavpris var en utfordring både å finansiere og å drifte, mye grunnet urolige tider i økonomien. Men Løseth og kona Birgit visste råd - de la ned tre årsverk og tok ut én lønn. Å leve etter ideologien hvor man arbeider mye og bruker lite er sjelden vare i disse tider, slo Løseth fast. På 90-tallet ekspanderte senterdriften raskt, og Odd Reitan og Olav Thon kom snart med på laget. I dag teller AMFI Drift totalt 74 kjøpesentre rundt om i landet, sannsynligvis 76 i løpet av morgendagen, skal vi tro Løseth selv. Han avsluttet med å reflektere rundt ugunstige reguleringsbestemmelser og eiendomsskatten i Surnadal og etterlyste en endring så det blir mer interessant å investere i Surnadal.

 

Suksesshistorier og allsidighet

Det er nettopp slik deling av suksesshistorier og erfaringer som kan være en av styrkene til næringsforeningen, mener styreleder Ivar Næss. Han ønsker at Surnadals allsidige næringsliv, med alle små, mellomstore og store bedrifter skal få en møteplass og muligheten til å vise seg fram. Allan Troelsen er godt fornøyd med rundt regnet 30 tegnede medlemmer bare på frokostmøtet. Blant disse finner vi Møbel-Fiske, Consto, Sveen Auto, Kvanne Industrier, Trollheim Vekst og Nordmøre Bilberging – for å nevne noen. Troelsen la samtidig stor vekt på at alle bedrifter er hjertelig velkomne, uavhengig av størrelse. – Ikke alle har fått invitasjon, men alle er velkommen og det er bare å ta kontakt med ett av styremedlemmene eller med meg, oppfordret Troelsen.

Troelsen gjør oppmerksom på at næringsforeningen er ment å drives uten større kostnader, så medlemskontingenten blir holdt på et minimumsnivå så fremt ikke planene ekspanderer stort i fremtiden.

 

Styremedlemmer for 2015: Halvard Fjeldvær, Irene Haugen, Sivert Mauset og Svein Erik Nilsen.

Styremedlemmer for 2015/2016: Anders Grimsmo, Marte Helgetun, Ivar Næss (styreleder) og Runar Menøy.

Her finner du Surnadal Næringsforenings vedtatte vedtekter i pdf-format.

 

Kommunalt samarbeid

Surnadal kommune var representert ved kommunalsjef Karin Halle. Hun meddelte en stor positivitet og samarbeidsvilje fra kommunens side. – Dette er en etterlengtet næringsforening, åpnet hun. Kommunen ønsker næringsforeningen som høringsinstans i arealplaner, næringsplaner og i utforming av premissene til næringsfondet på fem millioner. - No lyt vi løft i lag! oppfordrer Halle.