marie feier1

Surnadals første kvinnelige feier

I april fikk Surnadal en ny feier, og for første gang i historien er det en kvinne blant feierstaben. Marie Martinussen (34) fra Bodø stortrives i jobben og ser frem til en fremtid i Surnadal.

I 2007 flyttet Marie fra Bodø til Trondheim og startet som lærling i feierfaget. I 2010 stod hun med svennebrevet i hånda og kunne endelig begynne å jobbe som feier. Så dukket den store kjærligheten opp i Todalen, og da det i vinter ble utlyst stilling som feier i Surnadal kommune var det ingen tvil.

- Da var det bare å kjøre på og sende inn en søknad. Jeg ble veldig glad for at jeg fikk stillingen, og ser virkelig for meg en fremtid i Surnadal. Neste sommer skal jeg og Merete gifte oss, så her blir jeg værende, smiler Martinussen.

Da Marie jobbet i Trondheim kommune var hun feier på heltid. I Surnadal er hun samtidig en del av brannvesenet. En oppgave som er ny for Marie, men som ikke skremmer henne.

- Jeg er helt fersk på det som har med brannvern å gjøre, og har mye å lære. Jeg jobber kun på dagtid, men så lenge det er utrykninger i arbeidstida mi er jeg med. Det har skjedd et par ganger så langt. Jeg lar meg ikke skremme av slike utfordringer. Det gjør bare jobben min enda mer variert og spennende, sier hun. Marie er ikke en jente som ligger på latsiden. Hun elsker fysisk arbeid, og det var en av hovedårsakene til at hun valgte feieryrket.

- Først var det yrke som brannkonstabel som fristet meg, men etter hvert oppdaget jeg at feieryrket ble mer og mer spennende. Jeg får jobbe ute, treffe masse folk og bruke kroppen min. Kontorarbeid er ikke noe for meg, ler hun.

marie feier2.jpg

Marie forteller om en variert arbeidsdag som består av veldig mye mer enn å feie piper.

- Informasjon og forebygging er en viktig del av jobben. Jeg har blant annet vært på besøk på skolene for å demonstrere slokking og snakke om trafikksikkerhet og førstehjelp. Det gjorde jeg aldri i Trondheim, så dette er nytt for meg. Veldig artig og interessant, sier Marie.

I Surnadal jobber hun sammen med bare menn, men det byr ikke på problemer. Marie skryter av arbeidskollegaene sine.

- De har tatt imot meg på en strålende måte. Det er en fenomenal gjeng som jeg stortrives sammen med. Det gjelder for øvrig hele bygda. Her er det ikke bare naturen som er fin, men også menneskene. Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger fra mine sambygdinger, og det er jeg svært takknemlig for, sier hun.

Hva vil du si til andre jenter som vurderer å ta utdanning som feier?
- Gjør det! Det er en trygg jobb med svært gode jobbmuligheter over hele landet. Arbeidsdagene er varierte og interessante. Og om noen er i tvil; - Vi jenter kan dette akkurat like godt som mannfolka!